Η στιγμή της δημοσιοποίησης του άρθρου, και των δηλώσεων του κ. Πένς, είναι επίσης βαρύνουσας σημασίας διότι αποδεικνύει ότι για μια ακόμη φορά η Άγκυρα και οι άνθρωποί της στην Ουάσιγκτον, έχουν κάνει σοβαρή προπαρασκευαστική δουλειά, σε αντίθεση με την Αθήνα και την ηγεσία της Ελληνικής Ομογένειας, που για μια ακόμη φορά πιάστηκαν στον ύπνο...
του ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΠΟΚΗ
Μετά το αποτέλεσμα των Προεδρικών εκλογών στην Αμερική και τη δημοσιοποίηση άρθρου του Συμβούλου Εξωτερικής Πολιτικής και Εθνικής Ασφάλειας, του νέου Προέδρου Ντόναλντ Τράμπ, Στρατηγού Μάικλ Φλιν, έχει δικαιολογημένα δημιουργηθεί βαθιά ανησυχία για...
τη στάση της νέας διακυβέρνησης των ΗΠΑ, απέναντι στην Τουρκία και τον Ταγίπ Ερντογάν. Μια πρώτη ανάλυση των θέσεων του Στρατηγού και στενού Συμβούλου του νέου Αμερικανού Προέδρου, έκανα σε πρόσφατο σχετικό άρθρο μου.
τη στάση της νέας διακυβέρνησης των ΗΠΑ, απέναντι στην Τουρκία και τον Ταγίπ Ερντογάν. Μια πρώτη ανάλυση των θέσεων του Στρατηγού και στενού Συμβούλου του νέου Αμερικανού Προέδρου, έκανα σε πρόσφατο σχετικό άρθρο μου.
Παρόλα αυτά, με αφορμή τις απόψεις που εξέφρασε ο κ. Φλιν για την Τουρκία, αρχίζουν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας ακόμη πιο ανησυχητικές πληροφορίες και στοιχεία. Η δημοσίευση του επίμαχου άρθρου του Στρατηγού, στην εφημερίδα The Hill, έγινε τις τελευταίες κρίσιμες ημέρες πριν την 8η Νοεμβρίου, ημέρα των εκλογών, και είναι να απορεί κανείς που βρήκε το χρόνο ο Στρατηγός να γράψει άρθρο σχετικό με την Τουρκία, την ωρα που βρίσκονταν συνεχώς μέσα στο αεροπλάνο του Τράμπ, ταξιδεύοντας μαζί του από πόλη σε πόλη και από Πολιτεία σε Πολιτεία.
Συγκοινωνούντα δοχεία Flynn και “K Street”
Το λογικό συμπέρασμα είναι ότι ο κ. Φλιν πιθανότατα να μην έγραψε ο ίδιος το άρθρο. Οι απόψεις που εκφράζει στο άρθρο και τα επιχειρήματα που παραθέτει για να εξάρει τη σημασία της Τουρκίας, έχουν σαφή τα σημάδια κειμένου που έχει γραφεί από εταιρία lobbying της λεγόμενης “K Street” στην Ουάσιγκτον, σε στενή συνεργασία με την τουρκική κυβέρνηση – πρεσβεία. Για παράδειγμα, το επιχείρημα ότι το Κίνημα Γκιουλέν είναι ένα εξτρεμιστικό ισλαμικό κίνημα, συμφωνεί με την άποψη που εκφράζεται από το απολυταρχικό καθεστώς Ερντογάν, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι αναλυτές στις ΗΠΑ και αλλού, χαρακτηρίζουν το Κίνημα Γκιουλέν ένα μετριοπαθές ισλαμικό κίνημα. Κάτι που άλλωστε υποστήριζε και ο ίδιος ο Ερντογάν μέχρι πρόσφατα, όταν η άποψη αυτή εξυπηρετούσε την προσωπική πολιτική του ατζέντα. Αυτό σημαίνει ότι πανίσχυρες εταιρίες δημοσίων σχέσεων έχουν πολύ καλές διασυνδέσεις στο επιτελείο του Ντόναλντ Τράμπ, με δυνατότητα να καταφέρνουν στενούς συμβούλους του να υπογράφουν κείμενα που αντικατοπτρίζουν τις απόψεις των πελατών τους και αμέσως μετά τα δημοσιοποιούν σε μέσα μαζικής ενημέρωσης. Η ανάλυση των γεγονότων επιβεβαιώνεται και από τις αποκαλύψεις συνεργασίας της εταιρίας του κ. Φλιν, με εταιρία τουρκικής ιδιοκτησίας και συμφερόντων στην Ολλανδία. Ο βαθμός ανησυχίας ανεβαίνει και από το γεγονός ότι στο θέμα της σημασίας της Τουρκίας, χρησιμοποιώντας επακριβώς τις ίδιες λέξεις με τον κ. Φλιν, αναφέρθηκε και ο νέος Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάϊκλ Πένς. Η στιγμή της δημοσιοποίησης του άρθρου, και των δηλώσεων του κ. Πένς, είναι επίσης βαρύνουσας σημασίας διότι αποδεικνύει ότι για μια ακόμη φορά η Άγκυρα και οι άνθρωποί της στην Ουάσιγκτον, έχουν κάνει σοβαρή προπαρασκευαστική δουλειά, σε αντίθεση με την Αθήνα και την ηγεσία της Ελληνικής Ομογένειας, που για μια ακόμη φορά πιάστηκαν στον ύπνο.
Ήλιος, θάλασσα και… ο ύπνος της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας
Το μόνο με το οποίο, δυστυχώς, ασχολούμαστε είναι με το γεγονός ότι ο Ρήνς Πρίμους, επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος , και ανάμεσα στους υποψηφίους για Επιτελάρχης του Λευκού Οίκου υπό τον Ντόναλντ Τράμπ, έχει ελληνικές ρίζες, διότι η μητέρα του κατάγεται από το Πλωμάρι. Ας πιούμε ένα ούζο Πλωμαρίου να το γιορτάσουμε! Σύμφωνα με πληροφορίες μου από την Ουάσιγκτον, ο κατά τα άλλα συμπαθής κ. Πρίμους, σε ένα γεύμα εργασίας που είχε με ηγετικά στελέχη της ομογένειας στο παρελθόν, έδειξε ελάχιστο ενδιαφέρον για τα εθνικά θέματα που απασχολούν Ελλάδα και Κύπρο, και απλά συζήτησε αρκετά για τους συγγενείς του στη Λέσβο. Αναρωτιέμαι, με δεδομένο ότι έχει ελληνικές ρίζες και κατέχει αυτή τη σημαντική θέση, προεκλογικά σκέφτηκε κανείς να τον ενημερώσει ουσιαστικά για τα εθνικά θέματα, και για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή μας; Του έγινε ενημέρωση για τις ενέργειες του απολυταρχικού καθεστώτος Ερντογάν;
Αλλά γιατί να ανησυχούμε, είναι βέβαιο ότι στην επέτειο της 25ης Μαρτίου, ο Ντόναλντ Τράμπ θα εκδόσει μια Διακύρηξη Κοινού Εορτασμού ΗΠΑ και Ελλάδας, οι γνωστοί ύποπτοι, προύχοντες της ομογένειας θα βγάλουν τις φωτογραφίες τους στο Οβάλ Γραφείο με το νέο Πρόεδρο και βγαίνοντας θα εξαγγείλουν την ικανοποίησή τους σημειώνοντας τις στενές σχέσεις με το Λευκό Οίκο και την κυβέρνηση Τράμπ. Δυστυχία σου Ελλάς, για μια ακόμη φορά. Θα πρέπει επίσης να επισημανθεί, ότι στους Ελληνο-Τουρκικούς συσχετισμούς, βαραίνει υπέρ της Τουρκίας το όνομα του ένθερμου υποστηρικτή των τουρκικών συμφερόντων στην ομάδα συμβούλων του Ντόναλντ Τράμπ, του πρώην Διευθυντή της CIA, Τζέημς Γούσλεϊ, ο οποίος ήταν από τα λίγα πρόσωπα του κατεστημένου εξωτερικής πολιτικής που στήριξαν δημόσια τον νέο Αμερικανό Πρόεδρο, και εκτός απρόοπτου θα πάρει σημαντική θέση στην ομάδα εθνικής ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής.
Υπάρχει Λύση…
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το γήπεδο για την Ελλάδα, και με δική της ευθύνη, δείχνει να στρώνεται αρνητικά στην Ουάσιγκτον, ενόψει της Προεδρίας Ντόναλντ Τράμπ. Και το ερώτημα είναι σαφές. Υπάρχουν δυνατότητες αντίδρασης από την Ελλάδα; Όσο και να φαντάζει δύσκολο υπάρχουν. Και ο τόπος ενεργοποίησή τους εδράζεται στο Τελ Αβίβ, και το Κάϊρο, δυο κέντρα εξουσίας με δυο ηγέτες, τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον Αλ Σίσι, που γνωρίζουν απόλυτα το ποιόν του Ταγίπ Ερντογάν και μπορούν να παρουσιάσουν στο νέο Αμερικανό Πρόεδρο με σαφήνεια τις αρνητικές, για τη Δύση και τις ΗΠΑ, πολιτικές του απολυταρχικού ηγέτη της Τουρκίας. Και οι δυο αυτοί ηγέτες βρίσκονται στην κορυφή των ηγετών που ο Ντόναλντ Τράμπ προσωπικά συμπαθεί και εμπιστεύεται, γι’αυτό και τους είχε συναντήσει, ως υποψήφιος, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, τον περασμένο Σεπτέμβριο. Το Μέγαρο Μαξίμου και ο Πρωθυπουργός, σε στενή συνεργασία με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, αρχής γενομένης από την επερχόμενη επίσκεψη στο Τελ Αβίβ, θα πρέπει να κινηθούν δραστήρια για τη συγκρότηση ενός μετώπου ειλικρινούς και ρεαλιστικής ενημέρωσης του Ντόναλντ Τράμπ και της κυβέρνησης του, γύρω από την Τουρκία. Όχι στην κατεύθυνση δυσφήμισης της γειτονικής χώρας, αλλά στην παρουσίαση με επιχειρήματα του γεγονότος ότι οι πολιτικές που ακολουθεί ο Ερντογάν στο εσωτερικό και στην ευρύτερη περιοχή είναι ενάντια στο συμφέρον της Ουάσιγκτον και της Δύσης ευρύτερα.
Η «Αχίλλειος Πτέρνα» Τράμπ
Επίσης, στο εσωτερικό των ΗΠΑ, θα πρέπει να επιδιωχθεί προσέγγιση με το σημαντικότερο, ίσως, κέντρο επιρροής δίπλα στον Ντόναλντ Τράμπ. Είναι εμφανές ότι η κόρη του νέου Αμερικανού Προέδρου, Ιβάνκα, ασκεί τεράστια επιρροή στον πατέρα της και σαν αποτέλεσμα συμβαίνει το ίδιο με τον Εβραίο στην καταγωγή σύζυγό της, επιχειρηματία, Τζάρεντ Κούσνερ. Θα πρέπει, ίσως και πάλι μέσω Τελ Αβίβ, να επιδιωχθεί το άνοιγμα ενός καναλιού επικοινωνίας με αυτό το δίδυμο, διότι τα κέρδη μπορεί να είναι σημαντικά για τη χώρα. Η κινήσεις πρέπει να είναι άμεσες διότι η Άγκυρα και το σύστημα εταιριών και προσώπων που την στηρίζουν στην αμερικανική πρωτεύουσα προηγούνται με σημαντική διαφορά στην κούρσα επιρροής.
Ο Δημήτρης Γ. Απόκης είναι Διεθνολόγος Απόφοιτος του The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies, The Johns Hopkins University και Δημοσιογράφος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου