Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

Το παιγνίδι που παίζεται για την ονομασία των Σκοπίων: Μετά τις εκλογές οι εξελίξεις

Κομβικές για το μέλλον της ΠΓΔΜ αλλά και για τις σχέσεις της με την Ελλάδα είναι οι εκλογές που διεξάγονται υπό την αυστηρή επιτήρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διεθνών οργανισμών, στις 11 Δεκεμβρίου, καθώς η προσδοκία είναι ότι θα δοθεί τέλος σε μια μακρά περίοδο ακυβερνησίας της χώρας...

Κομβικές για το μέλλον της ΠΓΔΜ αλλά και για τις σχέσεις με την Ελλάδα είναι οι εκλογές. ΑΠΕ, ΚΥΠΕ, EPA, GEORGI LICOVSKI

του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΤΡΑΚΗ 

Το ενδιαφέρον είναι ότι και τα δυο μεγάλα κόμματα το κυβερνών VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι και το αντιπολιτευόμενο SDSM του Ζόραν Ζάεβ στα εκλογικά προγράμματα τους έχουν συμπεριλάβει συγκεκριμένες αναφορές στο θέμα της ονομασίας. Και το πιο ενδιαφέρον είναι ότι πλέον και τα δυο μεγάλα κόμματα έχουν ταυτόσημη προσέγγιση και μάλιστα θέτουν κόκκινες γραμμές καθώς δεσμεύονται ότι δεν θα κάνουν καμία υποχώρηση σε ζητήματα που αφορούν το “μακεδονικό Έθνος” και την “μακεδονική γλώσσα”, ενώ δεσμεύονται ότι η όποια λύση στο θέμα της ονομασίας θα τεθεί σε δημοψήφισμα. Και αυτό είναι μια εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη καθώς...
υπονομεύει την διαδικασία για εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας, καθώς η διαπραγμάτευση θα βρίσκεται διαρκώς υπό την αίρεση της έγκρισης η όχι στο δημοψήφισμα. 

Στο εκλογικό πρόγραμμα του VMRO-DPMNE αναφέρονται τα εξής: «Σχετικά με την πολιτική διένεξη που επέβαλε η Ελλάδα για το συνταγματικό όνομα της χώρας μας, η Δημοκρατία της Μακεδονίας τάσσεται υπέρ της εξεύρεσης αξιοπρεπούς λύσης, αποδεκτής από την πλειοψηφία των πολιτών, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Το VMRO-DPMNE εκφράζει την ετοιμότητά του για τη συνέχιση του “ελληνο-μακεδονικού πολιτικού διαλόγου, στη βάση της ήδη καθορισμένης στρατηγικής και αξιών…”. Στο εκλογικό πρόγραμμα του SDSM αναφέρονται τα εξής: «Στη βάση των αρχών του Συντάγματος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, για ζητήματα ύψιστου κρατικού και εθνικού συμφέροντος, η μελλοντική κυβέρνηση του SDSM θα εργαστεί ενεργά για την επίτευξη συναίνεσης μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων στη χώρα. Η μελλοντική κυβέρνηση του SDSM θα εργαστεί πραγματικά για την υπέρβαση της διένεξης που επέβαλε η Ελλάδα, χωρίς να αποδεχτεί οποιαδήποτε συζήτηση για ζητήματα ταυτότητας. Για πιθανές λύσεις στο ζήτημα της ονομασίας παραμένουμε στην επιλογή να αποφασίσουν οι πολίτες, μέσω δημοψηφίσματος. Το SDSM δεν θα επιτρέψει ποτέ ουσιαστική αλλαγή της εθνικής, γλωσσικής και πολιτιστικής ταυτότητας του μακεδονικού λαού, καθώς και κάθε πολίτη της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ανεξαρτήτως εθνικού και θρησκευτικού προσανατολισμού». 

Παρά τους χαμηλούς τόνους που κρατά η σχεδόν υπηρεσιακή ηγεσία της ΠΓΔΜ, ο πρόεδρος της χώρας Γκ. Ιβανοφ ανέλαβε να απαντήσει και μάλιστα με απαξιωτικό τρόπο στις επισημάνσεις του Προκόπη Παυλόπουλου στην διάρκεια της συνάντησης του με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, για το θέμα της ονομασίας, αποδίδοντας στην γειτονική χώρα προσπάθεια παραχάραξης της Ιστορίας. Από το Γραφείο του κ. Ιβάνοφ, όπως δημοσίευσε η Dnevnik έγινε λόγος για δηλώσεις που «δεν αξίζουν σχολιασμό» και επισημάνθηκε ότι ο κ. Παυλόπουλος «είναι εκτός πραγματικότητας και δεν είναι καλά ενημερωμένος από το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών». Ο κ. Παυλόπουλος στην συνάντηση του με τον Πρόεδρο Ομπάμα είχε επισημάνει ότι το γειτονικό κράτος διεκδικεί ένα όνομα που πέραν της παραχάραξης της Ιστορίας, αποπνέει αλυτρωτισμό και συνεπώς έμμεση αμφισβήτηση των συνόρων. Η προσπάθεια του κ. Ιβάνοφ να διαφοροποιήσει τον Πρ. Παυλόπουλο από το Υπουργείο Εξωτερικών δεν έγινε τυχαία. Τα Σκόπια επενδύουν και προβάλλουν διαρκώς την διαδικασία των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που είχε προτείνει ο Νίκος Κοτζιάς, τα οποία είναι ήσσονος σημασίας, για να πείσει την διεθνή κοινή γνώμη ότι οι σχέσεις των δυο χωρών είναι καλές και δεν επηρεάζονται από το όνομα. 

Ο σκοπιανός υπουργός εξωτερικών Νίκολα Ποπόσκι σε συνέντευξη του στην Αυστριακή εφημερίδα Die Presse έκανε λόγο για νέα ποιότητα των διμερών σχέσεων μετά την εφαρμογή των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Και μάλιστα εξέφρασε την εκτίμηση ότι από την ανεξαρτησία της «Μακεδονίας» ποτέ δεν είχε υπάρξει τέτοια περίοδος εντατικής συνεργασίας με την Ελλάδα. Όταν ρωτήθηκε αν περιμένει από την Ελλάδα να άρει τα εμπόδια που εγείρει στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του, ο κ. Ποπόσκι είπε ότι θα ήταν πολύ αισιόδοξο να πει πότε θα συμβεί αυτό. Αλλά όμως πρόσθεσε ότι η ατμόσφαιρα έχει αλλάξει και αυτό είναι καλή προϋπόθεση για να υπάρξει εξέλιξη σε αυτή την κατεύθυνση. Το 2009, είπε ο κ. Ποπόσκι, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έκανε λάθος που δεν αποδέχθηκε την σύσταση της Κομισιόν για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια, καθώς όπως είπε υπήρχε η εντύπωση ότι απλώς επρόκειτο για μια μικρή αναβολή και ότι πολύ σύντομα θα υπήρχε λύση στο θέμα της ονομασίας. 


Εφόσον οι εκλογές της 11ης Δεκεμβρίου διεξαχθούν ομαλά και αποκατασταθεί η πολιτική ομαλότητα στην χώρα, θα πρέπει να αναμένεται κλιμάκωση των πιέσεων και προς την Αθήνα και προς τα Σκόπια για την λύση του θέματος της ονομασίας, ή αποδοχή ντε φάκτο της ευρωατλαντικής πορείας της ΠΓΔΜ με άλυτο το θέμα της ονομασίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου