Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

Στα άκρα οι σχέσεις Τουρκίας και Αυστρίας- Η Άγκυρα ανακάλεσε τον πρέσβη της

Στα άκρα οδηγεί τις σχέσεις της με την Αυστρία η Τουρκία, μετά την απόφασή της να ανακαλέσει τον πρέσβη της στη Βιέννη, προκειμένου να να «επανεξεταστούν οι διμερείς σχέσεις», έπειτα από μια σειρά διενέξεων με την Αυστρία, ανακοίνωσε  το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών...
Στα άκρα οι σχέσεις Τουρκίας και Αυστρίας- Η Άγκυρα ανακάλεσε τον πρέσβη της
«Ανακαλέσαμε στην Άγκυρα τον πρεσβευτή μας στη Βιέννη για διαβουλεύσεις και για να επανεξετάσουμε τις σχέσεις μας» με την Αυστρία, γνωστοποίησε ο...
επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Ποια η αφορμή της ανάκλησης

Αφορμή της ανάκλησης είναι ότι επετράπη στην Αυστρία μια διαδήλωση υποστηρικτών της οργάνωσης Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), η οποία χαρακτηρίζεται τρομοκρατική από τις τουρκικές αρχές αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Την περασμένη εβδομάδα, ο αυστριακός επιτετραμμένος στην Άγκυρα εκλήθη στο τουρκικό ΥΠΕΞ και του επιδόθηκε διαμαρτυρία διότι στις οθόνες ενημέρωσης των επιβατών στο αεροδρόμιο της Βιέννης υπήρξε μια καταχώριση που ανέφερε ότι «η Τουρκία εγκρίνει τις σεξουαλικές σχέσεις με παιδιά κάτω των δεκαπέντε ετών».
Η υπόθεση αυτή για την ηλικία συναίνεσης στην Τουρκία προκάλεσε εξάλλου αναταραχή στις σχέσεις της Άγκυρας με άλλο ένα κράτος μέλος της ΕΕ, τη Σουηδία.
Οι σχέσεις Τουρκίας-Αυστρίας εντάθηκαν επίσης όταν η Άγκυρα κατηγόρησε τη Βιέννη για «ριζοσπαστικό ρατσισμό», την επομένη μιας σφοδρής αντιπαράθεσης σχετικά με την διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος Κρίστιαν Κερν πρότεινε η ΕΕ να αναστείλει τις διαπραγματεύσεις εξαιτίας του εύρους των εκκαθαρίσεων που διέταξε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου