Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

Τουρκία: Κανείς δεν θα μας πει ποιους να χτυπάμε

Ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ, απαντώντας στις επικρίσεις - ακόμη και από τις ΗΠΑ - που δέχεται η Τουρκία για την εισβολή στη Συρία και τις επιθέσεις κατά των Κούρδων στη βόρεια Συρία, δήλωσε πως «κανείς δεν έχει δικαίωμα να υποδείξει στην Τουρκία ποια τρομοκρατική οργάνωση μπορεί να πολεμήσει»...


Οι τουρκικές δυνάμεις συνεχίζουν να προελαύνουν στη Συρία, ενώ τη Δευτέρα, για πρώτη φορά από την έναρξη της τουρκικής εισβολής, ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από...
συριακό έδαφος και χτύπησαν το τουρκικό, και συγκεκριμένα την επαρχία Κιλίς.
Σημειώνεται πως η Τουρκία αναγνωρίζει ως τρομοκράτες του Κούρδους στη βόρεια Συρία, που μάχονται κατά του Ισλαμικού Κράτους και μέχρι πρόσφατα είχαν και την υποστήριξη των ΗΠΑ και του δυτικού συνασπισμού, του οποίου ηγούνται. Η Τουρκία θεωρεί το PYD συριακή πτέρυγα του παράνομου Κόμματος Εργαζομένων Κουρδιστάν (PKK).
Η Τουρκία έθεσε σε εφαρμογή την επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη», εισβάλλοντας στη Συρία με πρόσχημα τον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους. Ωστόσο βασική επιδίωξη της Άγκυρας δεν ήταν άλλη από την παρεμπόδιση των Κούρδων να δημιουργήσουν μια αυτόνομη οντότητα στη Βόρεια Συρία. Οι τουρκικές δυνάμεις θα επιχειρήσουν να απωθήσουν τους Κούρδους ανατολικά του Ευφράτη.
«Κανείς δεν μπορεί να μας πει ποιους τρομοκράτες μπορούμε να πολεμήσουμε και ποιους να αγνοήσουμε», δήλωσε ο Τσελίκ σε μια συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα. Η τουρκική ηγεσία φοβάται πως η δημιουργία μιας αυτόνομης κουρδικής οντότητας στη Βόρεια Συρία θα ενίσχυε τις αυτονομιστικές τάσεις των Κούρδων και το PKK στο εσωτερικό της Τουρκίας.
Ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως πραγματοποίησε 61 επιθέσεις με πυροβολικό σε διάφορες περιοχές γύρω από την πόλη Τζαραμπλούς το τελευταίο 24ωρο, πλήττοντας 20 στόχους. Όπως ισχυρίζεται ο τουρκικός στρατός στην ανακοίνωσή του: «λαμβάνουμε όλα τα μέτρα και δείχνουμε την μέγιστη ευαισθησία» για να αποφευχθούν απώλειες αμάχων.
Παράλληλα τονίζεται πως οι τουρκικές δυνάμεις εκκαθάρισαν από μαχητές - δίχως να διευκρινίζεται αν ήταν τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους ή Κούρδοι - περισσότερα από δέκα χωριά στην βόρεια Συρία. Ενώ σημειώνεται πως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις τώρα στρέφονται σε περιοχές δυτικότερα, όπου οι τουρκικές δυνάμεις νωρίτερα ανακοίνωσαν πως κατέλαβαν τον έλεγχο μερικών χωριών.
Πηγές των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων επισήμαναν επίσης πως αεροσκάφη της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας έπληξαν σήμερα στόχους κούρδων μαχητών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στην περιοχή Γκάρα στο βόρειο Ιράκ.
Η προέλαση των τουρκικών δυνάμεων στα ενδότερα της βόρειας Συρίας προκάλεσε τις επικρίσεις των ΗΠΑ που χαρακτήρισαν «απαράδεκτες» τις συγκρούσεις ανάμεσα στις τουρκικές δυνάμεις και ορισμένες οργανώσεις της αντιπολίτευσης στη βόρεια Συρία, τονίζοντας πως οι ασυντόνιστες επιχειρήσεις και ελιγμοί στη βόρεια Συρία θα δώσουν στο Ισλαμικό Κράτος περισσότερο χώρο.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε τους Κούρδους της Βόρειας Συρίας (ο συριακό κουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης «PYD»), και το στρατιωτικό βραχίονά του YPG, για εθνοκάθαρση στις περιοχές που ελέγχει.
Ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε πως εγκαθιστούν Κούρδους στις περιοχές που καταλαμβάνουν από το Ισλαμικό Κράτος. Υπενθυμίζεται πως οι Κούρδοι αποτέλεσαν έναν από τους πιο αξιόπιστους και στρατιωτικά ικανούς συμμάχους της Δύσης στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους. Οι Κούρδοι έχουν πετύχει σημαντικές νίκες κατά των τζιχαντιστών, καταφέροντας να τους περιορίσουν σημαντικά στη Βόρεια Συρία και να απελευθερώσουν πολλές περιοχές.
«Οι άνθρωποι οι οποίοι αναγκάστηκαν να αφήσουν τις εστίες τους πρέπει να επιστρέψουν και να ζήσουν εκεί, ωστόσο δεν είναι αυτός ο στόχος των YPG. Επιδίδονται σε εθνοκάθαρση, βάζουν όποιον θέλουν στις περιοχές που καταλαμβάνουν», πρόσθεσε. «Αυτός είναι ο λόγος που οι YPG και το PYD δεν νιώθουν άνετα με την υποστηριζόμενη από την Τουρκία επιχείρηση των Σύρων ανταρτών», κατέληξε.
Σημειώνεται πως η Τουρκία ξεκίνησε την επιχείρηση ως υποστήριξη Σύρων αντικαθεστωτικών, οι οποίοι είχαν χάσει μεγάλο μέρος της δυναμικής τους, ιδιαίτερα στη Βόρεια Συρία. Για το λόγο αυτό η Άγκυρα υποστηρίζει πως δεν πρόκειται για εισβολή στη Συρία και πως οι τουρκικές δυνάμεις δεν είναι δυνάμεις κατοχής, καθώς «δεν θα παραμείνουν στο συριακό έδαφος».
«Η Τουρκία δεν είναι δύναμη κατοχής ούτε αρχίζει έναν πόλεμο», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και κυβερνητικός εκπρόσωπος Νουμάν Κουρτουλμούς. «Όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης της Δαμασκού, γνώριζαν για την επιχείρηση "Ασπίδα του Ευφράτη". Η Ρωσία τούς ενημέρωσε, είμαστε σίγουροι γι' αυτό», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου