Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016

Τουρκική επιχείρηση επικοινωνιακού εντυπωσιασμού η «Ασπίδα του Ευφράτη»

Παρακολουθώντας από χθες το πρωί, όπως πολλοί από εμάς, τις εξελίξεις στη Συρία και την εισβολή τουρκικών στρατιωτικών τμημάτων σε συριακό έδαφος, θα τολμήσω για μία ακόμα φορά να πάω κόντρα στην κύρια τάση παρουσιάσεως των γεγονότων στη χώρα μας, η οποία καταπίνει… αμάσητα ό,τι επικοινωνιακά για δικούς της λόγους παρουσιάζει η Άγκυρα...

Τουρκική επιχείρηση επικοινωνιακού εντυπωσιασμού η «Ασπίδα του Ευφράτη»!

Το αδιαμφισβήτητο γεγονός είναι ότι ή Τουρκία προχθές το πρωί παραβίασε το συριακό έδαφος έστω και για 1 - 2 χιλιόμετρα και τυπικά αυτό καθαυτό είναι ένα σοβαρό γεγονός. Η πολυδιαφημισμένη, όμως, από τους Τούρκους, Επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη (Operation Euphrates Shield» απέχει πολύ από το...
να είναι μία «μείζων στρατιωτική επιχείρηση» βαθιά στο συριακό έδαφος για την αντιμετώπιση του ISIS αλλά και της, «αυθαίρετης» κατ’ αυτήν, διατήρησης εδαφών από τους Κούρδους της Συρίας (PYD/YPG).

Με μία απλή και μόνο ματιά στον χάρτη (ΦΩΤ.) ο αναγνώστης διαπιστώνει ότι η πόλη Τζαραμπουλούς (Jarabulus), την οποία κατείχαν μέχρι το απόγευμα της 24 Αυγούστου δυνάμεις του ISIS, βρίσκεται επί των τουρκοσυριακών συνόρων στη δυτική όχθη του Ευφράτη.


Μετά τη συγκέντρωση και κυρίως την αξιολόγηση πολλών πληροφοριών τόσο από τη διεθνή ειδησεογραφία όσο και από άλλες αξιόπιστες πηγές, μπορούμε να πούμε πλέον ότι η τουρκική ενέργεια ήταν μία περιορισμένη σε βάθος (μέχρι 2 χιλ) προώθηση συγκροτήματος Ίλης Αρμάτων (12 - 14 παλαιά άρματα μάχης Μ60Α3, τα οποία ενισχύθηκαν χθες με άλλα 8 - 9) και Μηχανοκινήτου Πεζικού με ολιγάριθμο τμήμα ειδικών δυνάμεων με την κάλυψη πυρών Πυροβολικού και 2 F-16. Μπορεί να λένε οι Τούρκοι ό,τι θέλουν, αλλά εναντίον της πόλης ενήργησαν Μονάδες του μετριοπαθούς αντικαθεστωτικού «Ελεύθερου Συριακού Στρατού (Free Syrian Army), την οποία και κατέλαβαν μετά από ολιγόωρη μάχη και άρα «η βρώμικη και δύσκολη δουλειά» έγινε από αυτόν. Παρεμπιπτόντως ο «Ελεύθερος Συριακός Στρατός» υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ. Τι έπραξαν λοιπόν οι τουρκικές δυνάμεις; Απλά προχώρησαν σε περίσφιξη της Τζαραμπουλούς και υποστήριξαν κυρίως με πυρά Αεροπορίας, Πυροβολικού και Αρμάτων Μάχης την ενέργεια των Σύριων αντικαθεστωτικών. «Να μην πλησιάζουμε και πολύ και έχουμε κανένα ατύχημα»!

Με την προαναφερθείσα εκ του ασφαλούς μικρής κλίμακας ενέργεια του τουρκικού στρατού και τον επιχειρούμενο επικοινωνιακό εντυπωσιασμό η τουρκική πολιτική ηγεσία και προσωπικά ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος, Recep Tayyip Erdoğan, επιχειρεί:
  • Να πείσει τη Δύση και τη Ρωσία ότι όντως στρέφεται στην πράξη εναντίον του ISIS και τον πολεμάει.
  • Να πείσει «φίλους και εχθρούς» ότι έχει ακόμα, παρά τις εκκαθαρίσεις, αξιόπιστη στρατιωτική μηχανή.
  • Να ανασχέσει έμμεσα (γιατί άμεσα δεν τολμάει) την κουρδική εξάπλωση δυτικά του Ευφράτη και να υποστηριχθεί σε αυτό από τις ΗΠΑ και άλλους ευκαιριακούς «συμμάχους» της, όπως η Ρωσία.
  • Να προσφέρει μία… (εκ των προτέρων 100% εξασφαλισμένη) στρατιωτική νίκη και ένα θρίαμβο στον τουρκικό λαό, μέρος του οποίου έχει συνειδητοποιήσει ότι οι τυχοδιωκτισμοί και το στρατηγικό πόκερ του Ερντογάν στη Συρία προκάλεσαν αστάθεια στην ίδια τους τη χώρα.
  • Να ανυψώσει το πεσμένο φρόνημα του τουρκικού στρατού, το προσωπικό και τα μέσα του οποίου συνεχίζουν στην κυριολεξία να είναι κλεισμένα στα στρατόπεδα 1,5 μήνα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Για αυτό οι τουρκικές εφημερίδες γράφουν θριαμβευτικά «Ο Mehmetçik βρίσκεται στη Συρία!»… ασχέτως όμως το τι κάνει εκεί. (Το υποκοριστικό Mehmetçik (ο μικρός Μεχμέτ) είναι το όνομα που δίνουν χαϊδευτικά αλλά και με περηφάνεια στους στρατιώτες στην Τουρκία.)
Το ερντογανικό καθεστώς, το οποίο φαίνεται ότι έχει υιοθετήσει πλέον όλες τις σύγχρονες μεθόδους επικοινωνίας και στις οποίες μέχρι πρόσφατα ήταν «αλλεργικό», δημιούργησε σχετικό λογαριασμό στο… Twitter (ΦΩΤ.), «ενημερώνοντας» την κοινή γνώμη με σχόλια και σχετικές φωτογραφίες.


Ο Τούρκος Αντιστράτηγος Zekai Aksakali, ο οποίος κατευθύνει τις επιχειρήσεις… επιπέδου Λόχου μπορεί να φωτογραφίζεται ευτυχισμένος αγκαλιά με τους μαχητές του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», αλλά δεν νομίζω ότι θα πρέπει να είναι και πολύ ικανοποιημένος βλέποντας τις φωτογραφίες με το πώς αναπτύσσονταν τα μέσα τα οποία «διοικούσε» (ΦΩΤ.).

Photo by Anadolu Agency / Contributor / Getty Images / Ideal Image
Τέλος να διευκρινίσω ότι δεν υπεισέρχομαι στη γεωπολιτική διάσταση των τελευταίων αυτών γεγονότων, καθόσον θα την καλύψουμε στον ιστότοπό μας με νέες αναλύσεις στις αμέσως επόμενες ημέρες. Η γενική όμως εκτίμηση των αναλυτών οι οποίοι αρθρογραφούμε στο liberal.gr είναι ότι μπορεί ο μαξιμαλιστικός στόχος των Κούρδων της Συρίας PYD/YPG να συνενώσουν όλα τα καντόνια και μάλιστα δυτικά του Ευφράτη να έχει πλέον δυσχέρειες για να επιτευχθεί, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα τους αδειάσουν αυτήν τη φορά οι ΗΠΑ και η Ρωσία, για τις οποίες αποτέλεσαν τις χερσαίες δυνάμεις (boots on the ground) στον αγώνα κατά του ISIS. Οι ΗΠΑ και η Ρωσία κατά πάσα πιθανότητα έχουν «δώσει τα χέρια κάτω από το τραπέζι» για τη μετά - Assad Συρία και σε αυτή, μάλλον χαλαρά ομοσπονδοποιημένη, θα υπάρχει επίσημα μία κουρδική οντότητα, έστω και μη συνενωμένη σε μία ενιαία έκταση. 

Οι ΗΠΑ ελίσσονται διπλωματικά και κερδίζουν χρόνο και σε καμία περίπτωση δεν θα λέγαμε ότι «κάνουν πλάτες» στον Ερντογάν και για αυτό τονίζουμε ότι την προηγούμενη εβδομάδα και με τη βοήθεια Αμερικανών το YPG κατέλαβε τη στρατηγικής σημασίας πόλη Manbij, που βρίσκεται περίπου 40 χλμ νοτιοδυτικά της Jarabulus. Οψόμεθα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου