Ο Ερντογάν θα επισκεφθεί την Τεχεράνη- προωθείται η συνεργασία Τουρκίας- Ρωσίας-Ιράν... Έκλεισαν τα κουρδικά πολιτικά γραφεία σε Μόσχα και Τεχεράνη... Τέτοιες ομορφιές με πρωταγωνιστή τον Πούτιν μετά τον ξαφνικό και ληγμένο "έρωτά" του με τον Ερντογάν...
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ετοιμάζεται για ένα ταξίδι υψηλού προφίλ στην Τεχεράνη, μια κίνηση που τα αραβικά ΜΜΕ την αναφέρουν ως εφαλτήριο για...
έναν συνασπισμό Τουρκίας- Ρωσίας- Ιράν με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία.
Μετά το αυθημερόν ταξίδι του Ερντογάν στην Αγία Πετρούπολη και τη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά το πρόσφατο πραξικόπημα στην Τουρκία, τώρα προγραμματίζεται η νέα τουρκική κίνηση που αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης.
Σημειώνεται ότι η Τουρκία και η Ρωσία έχουν συστήσει μια κοινή επιτροπή για την εφαρμογή των συμφωνιών τους στην Αγία Πετρούπολη.
Η εφημερίδα ‘Αλ Χαγιάτ’ σημειώνει ότι «μετά τις διαδόσεις ότι ο Ερντογάν είχε έρθει στην Τεχεράνη κατά την εκδήλωση του πραξικοπήματος και στη συνέχεια επέστρεψε στην Τουρκία με την αποτυχία του, τώρα, η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου αποκτά ιδιαίτερη σημασία για τη δημιουργία νέων σχέσεων Ιράν- Τουρκίας» , επισημαίνει η αραβική εφημερίδα.
Η ‘Αλ Χαγιάτ’ επικαλούμενη πηγές της, γράφει ότι επίσκεψη του Ερντογάν ενδέχεται να γίνει τις επόμενες εβδομάδες, αλλά άλλες πηγές αναφέρουν ότι το ταξίδι ίσως γίνει την επόμενη εβδομάδα.
Το δημοσίευμα τονίζει ότι ενδέχεται να γίνει μια τριμερής συνάντηση μεταξύ αξιωματούχων του Ιράν, Τουρκίας και Ρωσίας, για να βρουν τρόπο για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία και προσθέτει ότι μέρος του ταξιδιού του Τούρκου προέδρου στην Τεχεράνη θα επικεντρωθεί σε αυτό το θέμα.
Εξάλλου, η αραβική ‘αλ Αράμπ’ που εκδίδεται στο Λονδίνο, αναφέρει ότι το τρίγωνο Ιράν- Τουρκίας- Ρωσίας, σχηματίζει μια διεθνή συμμαχία για την αντιμετώπιση της Δύσης.
Εν των μεταξύ, ο εκπρόσωπος της περιφερειακής κυβέρνησης του ιρακινού Κουρδιστάν στη Ρωσία, Άσο Ταλαμπανί, δήλωσε ότι το πολιτικό γραφείο των Κούρδων στη Ρωσία, ( στη Μόσχα), έκλεισε λόγω έλλειψης χρηματοδότησης και ότι οι εργασίες του θα εκτελούνται με τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας, δηλαδή με το διαδίκτυο και το τηλέφωνο.
Ως λόγος για το κλείσιμο του γραφείου παρουσιάζεται η οικονομική κρίση που έχει βυθίσει το Κουρδιστάν.
Ωστόσο, πέρα από την πραγματικότητα της κρίσης, η έλλειψη χρημάτων για την διπλωματική εκπροσώπηση των Κούρδων φαίνεται ότι είναι κάτι περισσότερο από μια δικαιολογία.
Από τα 13 γραφεία της Κουρδικής Αυτονομίας στο Ιράκ, στη Ρωσία, τη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία, τις ΗΠΑ, το Ιράν, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Πολωνία, την Αυστρία, τη Σουηδία, το Βέλγιο και την Ελβετία- με το πρόσχημα της έλλειψης χρηματοδότησης έκλεισαν μόνο δύο: στη Ρωσία και το Ιράν.
Η αναστολή της κουρδικής εκπροσώπησης στις χώρες αυτές είναι πιθανόν να σχετίζονται με την προσέγγιση εκ νέου της Τουρκίας με τη Ρωσία και το Ιράν.
ΕΧΕΔΩΡΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου