Σάββατο, 9 Απριλίου 2016

Ο Σόιμπλε αρνείτο να συναντήσει πληροφοριοδότη που ήξερε για τις offshore στον Παναμά

Ένας πληροφοριοδότης χτύπησε επανειλημμένως την πόρτα του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, θέλοντας να αποκαλύψει ύποπτες γερμανικές συναλλαγές μέσω offshore στον Παναμά, αλλά την βρήκε κλειστή...Το Spiegel εμπλέκει σε σημερινό του δημοσίευμα τον «αδέκαστο» Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στα Panama Papers, γράφοντας ότι επί σειρά ετών αρνείτο να παραλάβει πληροφορίες για...
ύποπτες συναλλαγές Γερμανών στον φορολογικό παράδεισο του Παναμά. Κι αναρωτιέται: Δεν ήθελε να ξέρει για offshore στον Παναμά ο Σόιμπλε;


Επικαλούμενο αποκλειστικές πληροφορίες, το γερμανικό περιοδικό Spiegel, αναφέρει σε δημοσίευμα του ότι τόσο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όσο και το υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Βέρνερ Γκάτσερ, αρνούνταν επί σειρά ετών να έρθουν σε επαφή με πληροφοριοδότη που ήθελε να προβεί σε αποκαλύψεις σχετικά με ύποπτες συναλλαγές μιας εικονικής εταιρείας στον Παναμά. 

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, το υπαγόμενο στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών Ομοσπονδιακό Τυπογραφείο (Bundesdruckerei), που αναφέρεται στα λεγόμενα Panama Papers, χρησιμοποίησε αυτή την εταιρεία για συναλλαγές στη Βενεζουέλα. Πρόκειται για την offshore εταιρεία Billingsley Global Corporation, που χρησιμοποιούσε το Ομοσπονδιακό Τυπογραφείο και επίσης αναφέρεται στα Panama Papers, η οποία ιδρύθηκε από τη δικηγορική εταιρεία Mossack Fonseca, που βρίσκεται στο επίκεντρο των αποκαλύψεων στα Panama Papers. «Ούτε ο Σόιμπλε, που τώρα ανοίγει μέτωπο κατά των offshore εταιρειών, ούτε ο Γκάτσερ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του κρατικού ομίλου (Bundesdruckerei), αντέδρασαν επί σειρά ετών στην προσφορά του πληροφοριοδότη, που τους είχε γράψει προσωπικά», αναφέρει συγκεκριμένα το περιοδικό, αφήνοντας ερωτηματικά. 

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διευκρίνισε ότι μετά από «πολυάριθμες τόσο εσωτερικές όσο και εξωτερικές έρευνες δεν διαπιστώθηκαν νομοθετικές παραβιάσεις», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αυτό το διάστημα εξετάζεται εκ νέου εντός του Ομοσπονδιακού Τυπογραφείου η επίμαχη «συναλλαγή στη Βενεζουέλα». Σήμερα, στο μεταξύ έγινε γνωστό ότι το υπουργείο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επεξεργάζεται τις λεπτομέρειες ενός σχεδίου διαφάνειας και δράσης προκειμένου μεταξύ να μπει φραγμός σε συναλλαγές γερμανικών επιχειρήσεων με φορολογικούς παραδείσους. Το γερμανικό περιοδικό διευκρινίζει πάντως ότι η Γερμανία απέρριπτε το προηγούμενο διάστημα σταθερά σε ευρωπαϊκό επίπεδο τη σύσταση ενός μητρώου διαφάνειας, το οποίο εμφανίζεται τώρα ως πρόταση της γερμανικής κυβέρνησης – και συγκριμένα του υπουργού Δικαιοσύνης Χάικο Μάας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου