Τρίτη 12 Απριλίου 2016

ΑΣΥΛΛΗΠΤΟ ΟΠΛΟ! – Το μυστικό εκρανοπλάνο της Μόσχας που «κυνηγούσε» αμερικανικά πυρηνικά υποβρύχια (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Σοβιετική Ένωση και οι ΗΠΑ προσπαθούσαν συνεχώς να ελέγχουν η μια τη στρατιωτική δύναμη της άλλης...
russia1
Αυτός ο «ανταγωνισμός» οδήγησε στην κατασκευή ενός ιδιαίτερου στρατιωτικού υλικού.  Μία από τις πιο εκπληκτικές δημιουργίες της Σοβιετικής Ένωσης, ήταν το Bartini Beriev VVA-14. Είναι ένα από τα πιο περίεργα εκθέματα στο Μουσείο Πολεμικής Αεροπορίας Monini στη Μόσχα.
Πρόκειται ουσιαστικά για...
ένα εκρανοπλάνο – ένα όχημα που μοιάζει με αεροπλάνο, αλλά η λειτουργία του βασίζεται αποκλειστικά στην αρχή της επίδρασης του εδάφους.

rus2
rus3
Τα οχήματα επίδρασης εδάφους (Ground Effect Vehicles, GEV) πετούν πάνω από οποιαδήποτε επίπεδη επιφάνεια, ενώ το ύψος πτήσης τους πάνω από το έδαφος εξαρτάται από το μέγεθος του οχήματος.
rus4 

rus5
Το Bartini Beriev VVA-14 αναπτύχθηκε στη Σοβιετική Ένωση τη δεκαετία του ’70 και σχεδιάστηκε από τον Ιταλό Roberto Bartini. Μπορούσε να απογειώνεται και να προσγειώνεται στο νερό, να πετάει μεγάλες αποστάσεις σε μεγάλα ύψη, αλλά και να μένει σταθερό σε ένα σημείο, σχεδόν σαν ελικόπτερο.
Μόνο δύο, πρωτότυπα Bartini Beriev VVA-14 κατασκευάστηκαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου