Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

Ο Κυριάκος του Αδωνι και της… οδού Παπασταύρου

O Aδωνις Γεωργιάδης θα παρέμενε απλώς ένα… απολαυστικό πολιτικό τρολ εάν δεν ήταν αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Και θα μπορούσε να μετονομάσει σε… οδούς Παπασταύρου όσες λεωφόρους ήθελε εάν δεν απειλούσε να εγκλωβίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και σύσσωμη τη στρατηγική της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε λεωφόρους δεξιότερες και από εκείνες των ημερών Σαμαρά...

Ο «ιός» και η γραμμή Αδωνι – και λοιπών υπερσυντηρητικών της Συγγρού – έχουν αρχίσει να γίνονται πηγή βαθιάς ανησυχίας στις πιο μετριοπαθείς πτέρυγες της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίες βλέπουν τις...
εξαγγελίες Μητσοτάκη περί «κεντροδεξιού» προσανατολισμού και στροφής προς το κέντρο να εξαϋλώνονται και το νέο αρχηγό του κόμματος να συμπαρασύρεται(;) στο δόγμα του υπερδεξιού, σαμαρικού μπλοκ της παράταξης.
Οι «αχάριστοι έλληνες» και η… οδός Παπασταύρου
Το χθεσινό «διάγγελμα» Αδωνι υπέρ του «φίλου» του Παπασταύρου και κατά της «αχαριστίας» των ελλήνων που δεν έχουν εκτιμήσει τις… διαπρεπείς διαδρομές του πρώην πρωθυπουργικού συμβούλου στις ανά τον πλανήτη off shore ήταν απλώς το αποκορύφωμα μιας τυφλής, έως και οπαδικής, ρητορικής. Το πρόβλημα όμως, καιη στρατηγική και ιδεολογική αστάθεια της Νέας Δημοκρατίας επισημαίνεται όλο και πιο έντονα από – ουκ ολίγα – κεντροδεξιά στελέχη του κόμματος που βλέπουν το επικείμενο συνέδριο όχι ως ανέφελο πεδίο συστράτευσης και «επανεκκίνησης».
«Πρέπει να συζητήσουμε και να καθορίσουμε ποιοι είμαστε και με ποια πολιτική και ιδεολογική ατζέντα επαναδιεκδικούμε την εξουσία», λέει χαρακτηριστικά παλαιό κοινοβουλευτικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας.
Για τα στελέχη της λεγόμενης μετριοπαθούς δεξιάς, η ταύτιση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη με τις ιαχές Αδωνι μπορεί βραχυπρόθεσμα να λειτουργεί συσπειρωτικά στη γαλάζια εκλογική βάση, μεσοπρόθεσμα όμως εμπερικλείει τον κίνδυνο πλήρους ακύρωσης του μηνύματος «ανανέωσης» που κόμισε η εκλογή του νέου προέδρου.
Πολλά εξ αυτών των στελεχών σημειώνουν ότι ο έτερος αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκις, και μαζί και οι σαφώς πιο μετριοπαθείς απόψεις του, έχει εξαφανιστεί κάτω από τον σαμαρικό «οδοστρωτήρα» Αδωνι, η γραμμή του κόμματος χαράσσεται από τις καθημερινές, πολεμικές συνεντεύξεις Γεωργιάδη και Βορίδη και, ακόμη και η επιλογή της μετωπικής σύγκρουσης με την κυβέρνηση, υπονομεύεται από την αντιπολίτευση «εποχών Μουρούτη».
Οι δημοσκοπήσεις και η παγίδα 
Το επιτελείο Μητσοτάκη φαίνεται να έχει πειστεί ότι η εν λόγω, «σκληρή» γραμμή δίνει δημοσκοπικούς πόντους στο κόμμα, συσπειρώνει και κρατά ζεστή την προοπτική της εξουσίας. Οι παλαιότεροι και εμπειρότεροι, ωστοσο, αντιτείνουν ότι το – ούτως ή άλλως αμφιλεγόμενο - δημοσκοπικό προβάδισμα προήλθε κυρίως από τον «άνεμο της αλλαγής». Ο οποίος πολύ εύκολα μπορεί να ξεφουσκώσει μέσα από την επαναφορά στην πρώτη γραμμή του – ηττημένου στις κάλπες – συστήματος Σαμαρά.
Πόσο μάλλον, εάν η κυβέρνηση περάσει τελικά τον σκόπελο της αξιολόγησης και τα, χιλιοπαιγμένα πια, σενάρια της «αριστερής παρένθεσης» καούν για μια ακόμη φορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου