Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Λιβύη: Στο φουλ οι μηχανές της Δύσης για χερσαία επέμβαση - Πώς θα εμπλακεί η Ελλάδα;

Την ώρα που στη Λιβύη πληθαίνουν οι πληροφορίες για την αύξηση της παρουσίας των τζιχαντιστών στη Σύρτη ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Μπερτ Κέντερς, εκπρόσωπος της χώρας που ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβεβαιώνει ότι προετοιμάζεται επέμβαση της Δύσης...

Image

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης των “έξι” υπουργών εξωτερικών στην Ελλάδα ο Ολλανδός ΥΠΕΞ  δήλωσε σε...
συνέντευξη Τύπου ότι “το θέμα αυτό είναι υψηλής προτεραιότητας. Σε όλες τις συναντήσεις το έχουμε αναδείξει ως προτεραιότητα.”

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα ο Διοικητής της AFRICOM περίπου 4.000 έως 6.000 χιλιάδες τζιχαντιστές βρίσκονται στην Λιβύη κάτι που με βάση περσινές αξιολογήσεις σημαίνει οτι έχουν διπλασιαστεί σε αριθμό τους τελευταίους 12 με 18 μήνες. 

Μετα τα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Ευρώπη η Δύση ανησυχεί. Ωστόσο αν και μπορεί να αναζητά, με αφορμή την Ευρωπαϊκή ασφάλεια, να αναπτύξη στρατιωτική παρουσία στην Λιβυη αυτο δεν σημαίνει οτι οι συνθήκες ειναι ευνοϊκές για να το κάνει. Να μην ξεχνάμε οτι την τελευταία φορά που ενεπλάκη η Δύση στην Λιβύη το αποτέλεσμα ηταν καταστροφικό και οδήγησε στο σημερινό χάος που επικρατεί στη χώρα αυτη. 

Σε μια εμπλοκή παίζουν τεράστιο ρόλο οι γειτονικές χώρες.  Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post σε περίπτωση που επιλέξουν τα αεροπορικά χτυπήματα οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ θα πρέπει να ζητήσουν την άδεια των γειτονικών χωρών για να ξεκινήσουν πτήσεις, είτε επιτήρησης είτε για αεροπορικές επιδρομές με στόχο τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που ειναι συγκεντρωμένοι στην Σύρτη. Δεδομένου λοιπόν οτι η Τυνησία και η Αλγερία αρνούνται να συνεργαστούν αυτο σημαίνει οτι οι ΗΠΑ θα πρέπει να αναζητήσουν απο αλλου βοήθεια για επανδρωμένες ή μη επανδρωμένες αποστολές. Όπως αναφέρει η Washington Post οι επιλογές των ΗΠΑ δεν ειναι πολλές, μένουν μόνο οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Ιταλίας, της Ισπανίας και βεβαίως της Ελλάδας. 
Την εμπλοκή της Ελλάδας σε περίπτωση επέμβασης στη Λιβύη, θεωρεί δεδομένη και ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας,  και κάτοχος της Έδρας ΓΕΕΘΑ στις Στρατηγικές Σπουδές ‘Θουκυδίδης’, Ηλίας Κουσκουβέλης. Στην Έκθεση που έχει συντάξει η έδρα "Θουκυδίδης" στο τέλος οτυ 2015, ανέφερε χαρακτηριστικά: "Η Αίγυπτος (όπως και η Ελλάδα) θα είναι κρίσιμη πολιτικά και στρατηγικά στην αντιμετώπιση των οπαδών του Ισλαμικού Κράτους. στη Λιβύη".

Παράλληλα είχε σχολιάσει και στο Twitter την προετοιμασία της Δύσης για νέα στρατιωτικής εμπλοκή στη Λιβύη.

Τις προηγούμενες ημέρες ο Ολλανδός ΥΠΕΞ Κέντερς ανέδειξε από την Αθήνα το γεγονός οτι η ΕΕ συνεργάζεται ήδη με την Ιταλία, για το ενδεχόμενο πολιτικής αλλά και στρατιωτικής παρέμβασης. “Με την Ιταλία, αλλά και άλλες χώρες, συνεργαζόμαστε για τη Λιβύη", είπε χαρακτηριστικά. "Ήδη η συνεργασία έχει κάποια θετικά αποτελέσματα, βλέπουμε ότι εμφανίζεται στο προσκήνιο μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας”, δήλωσε. 

Ειναι γεγονός οτι η Ιταλία εχει υποσχεθεί να στηρίξει μια αποστολή στη Λιβυή αλλα για να υλοποιηθεί η αποστολή ιταλικών στρατευμάτων η Ιταλία εχει θέσει τους δικούς της όρους συμπεριλαμβανομένου και ενός ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ όπου ζητάει ασφάλεια στην Τρίπολη … πριν αναπτύξει ιταλικά στρατεύματα!

Το ιταλικό αυτο οξύμωρο της υπόθεσης ζητάει ουσιαστικά να επιβληθεί πρώτα ο νόμος και η τάξη στην χώρα και μετά να γίνει μια οποιαδήποτε ανάπτυξη στρατευμάτων. 
Συνεπώς οι ΗΠΑ βρίσκονται πάλι τέτ α τέτ με ενα σοβαρό πρόβλημα. Για άλλη μια φορά πρέπει να αναπτύξουν χερσαίες δυνάμεις σε μια χώρα στην οποία επικρατεί πόλεμος ανάμεσα στις φυλές, στην οποία δεν υπάρχει σταθερή κυβέρνηση και όπου οι τζιχαντιστές διπλασιάζονται μέρα με τη μέρα. 

Μετα το πρόσφατο τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες η Ευρώπη βλέπει πλέον το θέμα της ασφάλειας πιο σοβαρά απο ποτέ ως εκ τουτου η Λιβύη ειναι προτεραιότητα για όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Όπως δήλωσε ο Κέντερς “Θα υποστηρίξουμε τη νέα λιβυκή κυβέρνηση, το λέω αυτό για να τονίσω για άλλη μια φορά ότι το θέμα της ασφαλείας είναι πολύ σημαντικό για κάθε χώρα και εννοείται και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θέλει να προστατεύσει τους πολίτες της από τρομοκρατικές επιθέσεις”.

Το σοβαρό ερώτημα όμως που τίθεται: Είναι έτοιμες οι Ευρωπαικές χώρες να εμπλακούν και στην πράξη σε ένα πόλεμο, ποίες χώρες πέραν των ΗΠΑ ειναι διατεθημένες να αναπτύξουν στρατεύματα για να βοηθήσουν την σημερινή κυβέρνηση της Λιβυής να σταθεροποιηθεί και να κερδίσει οπαδούς; 

Ας μη ξεχνάμε τα μαθήματα που μας άφησε το Αφγανιστάν και που συνεχίζει να μας αφήνει. Η ISAF αποχώρησε απο το Αφγανιστάν μετα απο 13 χρόνια και μετα απο βοήθεια ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη διεθνή κοινότητα χωρίς κάποια σοβαρά αποτελέσματα. Σήμερα το ΝΑΤΟ βρίσκεται ακόμη στο Αφγανιστάν, με τη μη μάχιμη αποστολή Resolute Support, σε ρόλο Train Advise and Assist και συνεχίζει να παλεύει με την διαφθορά, τους Ταλιμπάν και την αύξηση των τζιχαντιστών. 

Είμαστε στην αρχή ενός νέου Αφγανιστάν;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου