Σάββατο 9 Απριλίου 2016

ΠΑΤΡΑ - ΑΘΗΝΑ ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ - Στο Θριάσιο φτάνουν σήμερα οι πεζοπόροι

«Δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα, μέτρα προστασίας των ανέργων». Το σύνθημα της μεγάλης πορείας από την Πάτρα στην Αθήνα βρίσκει από χτες το απόγευμα την άμεση αντανάκλασή του στην κατάσταση που επικρατεί στο εργασιακό πεδίο σ' όλη εκείνη την τεράστια έκταση από τα δυτικά των Μεγάρων έως τα ανατολικά της Ελευσίνας... 

Εξω από τη «Μότορ Οϊλ» το απόγευμα της Πέμπτης
Εξω από τη «Μότορ Οϊλ» το απόγευμα της Πέμπτης
Όπου και κινούνται οι διαδηλωτές χτες και σήμερα, έχοντας διανύσει ήδη κοντά στα 180 χιλιόμετρα από τα 224 έως το κέντρο της Αθήνας. Αργά το απόγευμα, χτες έφτασαν στα Μέγαρα. 

Σήμερα συνεχίζουν στην καρδιά του Θριάσιου, για να φτάσουν το βράδυ στην Ελευσίνα, απ' όπου το πρωί της Κυριακής θα φτάσουν στις 11.30 στο Χαϊδάρι για να καταλήξουν το απόγευμα στο Σύνταγμα. Τις προηγούμενες δύο μέρες διήνυσαν την απόσταση Κόρινθος - Μέγαρα με διανυκτέρευση στους Αγ. Θεοδώρους.
Από την Κόρινθο στους Αγ. Θεοδώρους
Το πρωινό της Πέμπτης στο βασικό κορμό της πορείας προστέθηκαν και διαδηλωτές που ήρθαν από την Αθήνα στην Κόρινθο για να ενισχύσουν τους πεζοπόρους των προηγουμένων τεσσάρων ημερών. Η συνάντηση έγινε στην κεντρική πλατεία της πόλης κάτω από το σύνθημα «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά».
Στο νοσοκομείο της Κορίνθου η πρώτη στάση με θερμή υποδοχή από τους εργαζόμενους σ' αυτό. Λίγο μετά στη Βιομηχανική Περιοχή της Κορίνθου η πορεία περνά έξω από το εργοστάσιο «Hellas Can» και αμέσως μετά από το εργοστάσιο «Landis+Gyr», έξω από το οποίο έχουν βγει οι εργαζόμενοι με πανό για να...
τους υποδεχτούν (είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η πρόεδρος του σωματείου φεύγει κάθε μέρα από το Αίγιο για να δουλέψει στην Κόρινθο, καθώς στην Αχαια δεν υπάρχει μεροκάματο). Στις 12.30 μ.μ. οι οδοιπόροι πέρασαν τη γέφυρα του Ισθμού. Στη σύντομη εκδήλωση που έγινε εκεί διαβάστηκε ψήφισμα συμπαράστασης προς την πορεία από την Ελληνική Κοινότητας Στοκχόλμης στη Σουηδία και από Συνδικάτο Εργαζομένων στην Ινδία. Χαιρέτισαν ο δήμαρχος και αντιδήμαρχοι από το Δήμο Περαχώρας - Λουτρακίου - Αγ. Θεοδώρων και εκπρόσωπος από το Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών Κορινθίας. Με παρατεταμένα χειροκροτήματα υποδέχτηκαν την πορεία οι εργαζόμενοι του εργοστασίου επεξεργασίας ξύλου «Μουρίκης» στα Ισθμια. Ολοι οι εργάτες έχουν βγει από το εργοστάσιο και με το πανό τους που αναγράφει «Οχι άλλη ανεργία - Πλήρη δικαιώματα - Πλήρης εργασία» εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους. Στη σύντομη στάση έγινε χαιρετισμός από το Σωματείο Εργαζομένων του εργοστασίου. Την πορεία χαιρέτισε και ο Νίκος Αγγέλου, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ και πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Αργολίδας. Οι συγκεντρωμένοι απάντησαν με το σύνθημα «Εργατιά - αγροτιά μια φωνή και μια γροθιά». Επόμενος σταθμός η «Μότορ Οϊλ», όπου υποδέχτηκαν την πορεία εργαζόμενοι του διυλιστηρίου. Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, ευχαρίστησε τους εργαζόμενους της «Μότορ Οϊλ» και τόνισε πως «η αμέριστη συμπαράσταση και μαζική στήριξη στον αγώνα μας, μας γεμίζει με αισιοδοξία και δύναμη». Η πορεία φτάνει στους Αγίους Θεοδώρους με πλήθος κόσμου να χειροκροτεί τους πεζοπόρους στην πλατεία της πόλης. Μετά τους καθιερωμένους πλέον σε κάθε στάση της πορείας χαιρετισμούς από τους τοπικούς παράγοντες, ακολούθησε γλέντι ως αργά, με τους συντελεστές του ροκ συγκροτήματος «Older of the black jacket», να δηλώνουν «Δίνουμε το χέρι σε όσους σηκώνονται», και το χορευτικό τμήμα της κοινότητας Αγίων Θεοδώρων να κλείνει το γλέντι με δημοτικούς χορούς.
Από τους Αγ. Θεοδώρους στα Μέγαρα
Χτες το πρωί, στην παχιά σκιά κάτω απ΄το μεγάλο δέντρο, στην πλατεία της Ευαγγελίστριας στους Αγίους Θοδωρους, οι πρωινοί, φρέσκοι ακόμα, «κελαηδάνε». Είναι άνεργοι, εργαζόμενοι, νέοι, φοιτητές από ΑΣΟΕΕ, ΕΜΠ, από σχολές της Πάτρας, αλλά και μεγαλύτεροι που ενισχύουν κάθε πρωί την πορεία με νέες δυνάμεις. Ο Πάνος, στα 28, είναι εδώ με τη γυναίκα του, ν΄ ανταμώσουν τη θεία τους που έχει κάνει ήδη πάνω από 170 χλμ. και να κάνουν μαζί το σημερινό δύσκολο κομμάτι της διαδρομής. Ερχονται και οι «βετεράνοι» της μεγάλης αυτής πορείας για την ανεργία, από το γυμναστήριο απ' όπου διανυκτέρευσαν. Κάθε βράδυ, στα γυμναστήρια διανυκτερεύουν και περισσότεροι. Υποδειγματική η οργάνωση, υποδειγματική και η συμπεριφορά του κόσμου που προσέχει τους δημοτικούς χώρους που του παραχωρούνται σα δικούς του.
Στο δρόμο για τα Μέγαρα το μεσημέρι της Παρασκευής
Στο δρόμο για τα Μέγαρα το
μεσημέρι της Παρασκευής
«Αντε παιδιά, πάμε για το 20αράκι μας». Ετσι εύκολα τα βλέπουν τα χιλιόμετρα, όσο πλησιάζουμε στη μεγάλη κορύφωση της Κυριακής. Κι ας είναι μεγάλη η κούραση από τα τόσα χιλιόμετρα, κι ας είναι η διαδρομή ζόρικη, με τον ήλιο και την προοπτική της ανηφόρας στην «Κακιά Σκάλα» απ' όπου θα περνούσαν. «Προχωρήστε, προχωρήστε, μόνο εσάς φοβούνται», λέει μια κυρία που χειροκροτάει λίγο έξω από τους Αγίους Θεοδώρους.
Η μουσική αλλάζει. Από τα μεγάφωνα παίζει ο «Λεβέντης» του Θεοδωράκη, σε στίχους του Νότη Περγιάλη. «Αλλάξαμε μουσική γιατί σε λίγο πλησιάζουμε στο σπίτι του Νότη Περγιάλη» ακούγεται από τα μεγάφωνα. Ο Μενέλαος Μενελάου, από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του μουσικού σχολείου Κορινθίας, αναλαμβάνει να πει δυο κουβέντες από μικροφώνου: «Είμαστε ευτυχείς που τον είχαμε εδώ στη μεγαλύτερη διάρκεια της ζωής του, που δημιούργησε, που έφτιαξε το λαϊκό θέατρο και σχεδόν όλο το χωριό πέρασε από κει. Είναι ένας μικρός φόρος τιμής σ΄ένα μεγάλο άνθρωπο, ποιητή, συγγραφέα, ηθοποιό, σκηνοθέτη που όσο καλά χρησιμοποιούσε το λόγο, τόσο καλά χρησιμοποίησε και το όπλο όταν χρειάστηκε. Καλή πορεία!». Χειροκροτήματα και η πορεία συνεχίζει.
Εξω απ' την Κινέτα τα γραφεία της Ομοσπονδίας Συλλόγων ανοίγουν για μια ζεστή υποδοχή. «Η Κινέτα σας υποδέχεται σαν πρώτος σταθμός στην Αττική και είναι δίπλα σ' αυτό το μεγάλο αγώνα για αφύπνιση, δράση και διαμαρτυρία», λέει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Βαγγέλης Δαλάκας. Υστερα με τις φωνές του Κώστα και Διονύση Χριστακόπουλου, στήνεται αυθόρμητα ένα μικρό λαϊκό γλέντι με χορούς, παλαμάκια, τραγούδια.
Απόγευμα πια, αφήνουν πίσω τα τελευταία ψηλώματα και μπαίνουν στον κάμπο των Μεγάρων. Τους περιμένει κι εκεί μια θερμή υποδοχή κι ένα κατευόδιο στο δρόμο για την τελική ευθεία: Ελευσίνα σήμερα το βράδυ κι αύριο Αθήνα.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου