Τρίτη 5 Απριλίου 2016

Λιβύη: Την κάνουν νέο χαλιφάτο - Έφθασαν 5000 μαχητές - Πόσο κινδυνεύει η Ελλάδα;

Οι τζιχαντιστές ετοιμάζουν μεταφορά του "αρχηγείου" τους από το Ιράκ και τη Συρία στη Σύρτη της Λιβύης, μετά τις συντριπτικές ήττες που έχουν υποστεί το τελευταίο διάστημα...

Image
της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ


Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται σε διεθνή μέσα, 5000 τζιχαντιστές κατέφθασαν τις τελευταίες ημέρες στη Σύρτη προκειμένου να εγκατασταθούν και να προετοιμάσουν το έδαφος για επέκτασή τους στην Αφρική.

Προετοιμασίες γίνονται και από τα δυτικά κράτη, για να αντιμετωπίσουν τους τζιχαντιστές πριν προφθάσουν να επεκταθούν. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκονται σε συζητήσεις για την δημιουργία διεθνούς δύναμης, μεγέθους ταξιαρχίας, που θα κληθεί να αντιμετωπίσει τους τζιχαντιστές. Τα κράτη που φαίνεται ότι θα διαθέσουν δυνάμεις, είναι οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία και η Ισπανία.

Η Ιταλία και η Ελλάδα που είναι οι δυο χώρες που βρίσκονται πιο κοντά στην Σύρτη της Λιβύης δεν συζητούν το ενδεχόμενο συμμετοχής. Η Ιταλική κοινή γνώμη άλλωστε...
δηλώνει αντίθετη σε πολύ υψηλό ποσοστό, που αγγίξει το 74% σύμφωνα με δημοσκόπηση που παρουσίασε την περασμένη Παρασκευή η Ιταλική τηλεόραση RAI.

Επιπλέον, υπάρχει κι ένας ακόμα λόγος: Επιθυμούν να προφθάσουν πιθανή επέκταση του ISIS στην Αφρική και να επουλώσουν το τραύμα που δέχθηκε η εικόνα της δυτικής συμμαχίας στη Συρία, από την συμμετοχή των Ρώσων, οι οποίοι κατέφεραν σημαντικές νίκες και κέρδισαν τα "εύσημα" σε πολλές περιπτώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το πρακτορείο farsnews, ο ηγέτης του ISIS Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι έχει μετακινηθεί από την Τουρκία όπου νοσηλευόταν στην Λιβύη για να προετοιμάσει το έδαφος μιας πιθανής μεταφοράς του αρχηγείου των τζιχαντιστών στη Λιβύη. 

Δημοσίευμα της Jerusalem Post αναφέρει εκτιμήσεις του καθηγητή Yehudit Ronen ο οποίος ειδικεύεται σε θέματα Λιβύης και υποστηρίζει ότι οι νίκες των Ρώσων και των Σύρων στην Παλμύρα ήταν το σημείο κλειδί που αναγκάζει τους τζιχαντιστές να μεταφέρουν το αρχηγείο τους προς τη Λιβύη.

Άλλωστε, η μεσογειακή ακτή της Λιβύης είναι σημαντική για το ISIS, καθώς έχει πετρέλαιο και φυσικό αέριο, και διαθέτει φυσικά λιμάνια για να εκπληρώσουν τους στόχους μετάβασης των τζιχαντιστών στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Το κλίμα βοηθιέται από από την αναταραχή που επικρατεί στις χώρες του Μαγκρέμπ και τη διπλή "κυβέρνηση" που υπάρχει στην Λιβύη. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου