Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Ο φαύλος κύκλος του χρέους πνίγει τη χώρα - Διορία 6 ημερών να αποφασίσουμε νέα μέτρα δίνουν οι συμμορίες

Bοήθεια εκ νέου ζήτησε η Αθήνα από την ευρωζώνη, προκειμένου να μην οδηγηθεί σε αθέτηση πληρωμών με τους εταίρους της πάντως να ζητούν αναβαθμισμένη λίστα μεταρρυθμίσεων ώστε να απελευθερώσουν κεφάλαια, όπως δήλωσαν σήμερα στο Reuters αξιωματούχοι της ΕΕ...

Τα όπλα στη κυβερνητική φαρέτρα της πολιτικής εξαπάτησης σταδιακά εξαντλούνται, και η διαδικασία κατάρρευσης θα ξεκινήσει σύντομα μέσα στο βόρβορο των αυταπατών και των υποχωρήσεων.

Οι δανειστές μας «πνίγουν» - Διορία 6 ημερών να αποφασίσουμε νέα μέτρα
 
«Από την ελληνική πλευρά υπήρξε έντονη δήλωση ότι οι συνθήκες ρευστότητας στη χώρα είναι άσχημες και...
έκκληση για απελευθέρωση κάποιου είδους οικονομικής ενίσχυση πριν το Eurogroup της 24ης Απριλίου», είπε αξιωματούχος της ευρωζώνης αναφερόμενος στην συνάντηση τεχνοκρατών των δύο πλευρών στις Βρυξέλλες.
 
«Αλλά κανείς δεν γνωρίζει πως αυτό θα μπορούσε να γίνει - δεν υπάρχει διάθεση για την παροχή βοήθειας πριν σημειωθεί πρόοδος στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων", πρόσθεσε.
Έλληνες αξιωματούχοι είπαν την περασμένη εβδομάδα στους εκπροσώπους των δανειστών ότι θα ήταν δύσκολο η Ελλάδα να αποπληρώσει δάνειο του ΔΝΤ, το οποίο όμως έγινε νωρίτερα σήμερα.
Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις άλλη πηγή της ΕΕ είπε: «Το κλίμα ήταν καλύτερο από την τελευταία φορά, αλλά επί της ουσίας δεν υπήρξε κάτι διαφορετικό».
Νωρίτερα, πηγή της ευρωζώνης είχε αναφέρει στο πρακτορείο ότι μέχρι τις 21 Απριλίου το αργότερο θα πρέπει η Ελλάδα να παρουσιάσει τη βελτιωμένη λίστα των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ξεκλειδώσει η χρηματοδότηση από τους διεθνείς πιστωτές της.
Επιζητώντας μία κατ' αρχήν συμφωνία στις 20 ή τις 21 Απριλίου, στη συνέχεια οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα αξιολογήσουν τη λίστα στη συνεδρίασή τους στη Ρίγα στις 24ης Απριλίου, συμπλήρωσαν οι πηγές.
«Εξακολουθούμε να μην έχουμε λεπτομέρειες για συγκεκριμένα μέτρα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στο δημοσιονομικό τους κόστος και ο χρόνος λιγοστεύει, οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν στο Eurogroup της 24ης Απριλίου στη Ρίγα της Λετονίας».
Πάντως, η Κομισιόν διέψευσε τα σενάρια περί τελεσιγράφου.
Ερωτηθείς αν υπάρχει προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας με τους θεσμούς στη λίστα των μεταρρυθμίσεων, ο εκπρόσωπος της ΕΕ, Μ. Σχοινάς υπενθύμισε ότι, με βάση τη συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, στόχος είναι να υπάρξει μια ολοκληρωμένη λίστα συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από τους θεσμούς ως το τέλος Απριλίου.
Ο Μ. Σχοινάς υπενθύμισε, επίσης, ότι το επόμενο βήμα είναι το Eurogroup της Λετονίας στις 24 Απριλίου, σημειώνοντας πως θα ήταν «ευπρόσδεκτη» η επίτευξη συμφωνίας πριν από την ημερομηνία αυτή.
«Συνεχίζουμε να δουλεύουμε και σημειώνουμε πρόοδο βήμα-βήμα»,πρόσθεσε ο ίδιος εκπρόσωπος της Επιτροπής.
Εξάλλου, κοινοτικές πηγές ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι στο χθεσινό EWG δεν δόθηκε κανενός είδους τελεσίγραφο προς την ελληνική πλευρά.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι απομένουν πολλά που πρέπει να γίνουν σε τεχνικό επίπεδο και ότι θα πρέπει να προετοιμαστεί το έδαφος για να ληφθεί απόφαση στο Eurogroup της 24ης Απριλίου.
Σημειωτέον ότι το πρακτορείο Reuters έκανε λόγο για διορία έξι εργάσιμων ημερών ώστε η Ελλάδα να παραδώσει νέα λίστα μεταρρυθμίσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου