Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

ΡΩΣΙΑ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ... "ΘΕΣΜΙΚΕΣ" ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε απάντηση στις κινήσεις της ΕΕ σε βάρος του ρωσικού ενεργειακού μονοπωλίου της Gazprom. 

Συγκεκριμένα, με προεδρικό διάταγμά του, έθεσε υπό τον έλεγχο και την προστασία του ρωσικού κράτους τις «στρατηγικές» εταιρείες της χώρας, που αναπτύσσουν επιχειρηματικές δραστηριότητες στο εξωτερικό. Η ενέργεια αυτή του Β. Πούτιν έρχεται λίγες μέρες μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ξεκινήσει έρευνα για την Gazprom, την οποία η ΕΕ υποψιάζεται ότι καταπατά την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία. Αυτό σημαίνει ότι το ρωσικό μονοπώλιο απειλείται από την ΕΕ με πρόστιμο 10 δισεκατομμυρίων ευρώ για τις εξαγωγές φυσικού αερίου σε Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Gazprom βασικός στόχος της ΕΕ είναι να ασκηθεί πίεση στην εταιρεία, ώστε αυτή να προχωρήσει σε μειώσεις των τιμολογίων της. Από τη μεριά του, ο Ρώσος Πρόεδρος...


Σε συνέντευξη Τύπου που είχε δώσει στις 9/9, στο περιθώριο της συνάντησης των χωρών Ασίας - Ειρηνικού στο Βλαδιβοστόκ, είχε κατηγορήσει τη Δύση ότι επιδιώκει, σε συνθήκες εμβάθυνσης της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη, να διατηρήσει την πολιτική επιρροή στην Ανατολική Ευρώπη, βάζοντας την ίδια ώρα τη Ρωσία να αναλάβει το βάρος της χρηματοδότησης των οικονομιών της Ανατολικής Ευρώπης. Ο ίδιος κατηγορηματικά απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο κι όπως δείχνει το διάταγμα που υπέγραψε, ορίζει και τυπικά στο εξής το ρωσικό κράτος ως θεματοφύλακα των ρωσικών μονοπωλίων στο εξωτερικό. Στην πραγματικότητα, πιστοποιεί κάτι που είναι εδώ και καιρό γνωστό.

Ετσι, σύμφωνα με το διάταγμα, στο εξής η παροχή πληροφοριών από τις ίδιες τις εταιρείες στις υπηρεσίες ξένων χωρών σχετικά με τις δραστηριότητές τους, μπορεί να γίνει μόνον μετά την έγκριση των ρωσικών αρχών.
Ο εκπρόσωπος της Gazprom Σεργκέι Κουπριάνοφ δήλωσε πως «όπως αναφέρει το διάταγμα, η Gazprom δεν θα παρέχει πλέον πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητές της ή τις μειώσεις τιμών, παρά μόνον μετά από προηγούμενη συμφωνία με τις αρμόδιες αρχές».
Επίσης, το ρωσικό κράτος θα εγκρίνει στο εξής την οποιαδήποτε μεταβίβαση μετοχών που κατέχονται από αυτές τις επιχειρήσεις σε αλλοδαπές εταιρείες, των δικαιωμάτων σε εμπορικές δραστηριότητες στο εξωτερικό ή των ακινήτων στο εξωτερικό. Ενώ μπορεί να αρνηθεί να εγκρίνει τέτοια μέτρα, αν αυτά θεωρήσει ότι είναι «πιθανό να θίξουν τα οικονομικά συμφέροντα της Ρωσικής Ομοσπονδίας», όπως σημειώνεται στο διάταγμα.

Από τη μεριά του, ο Α. Ντβορκόβιτς, αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, δήλωσε πως η κυβέρνησή του θα επιδιώξει συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να αποτραπούν οικονομικές ζημιές και για τις δύο πλευρές και δεν παρέλειψε να προσθέσει πως «στη συγκεκριμένη περίπτωση η Ευρώπη επιδιώκει να λύσει τα προβλήματά της χρησιμοποιώντας τα ρωσικά αποθέματα. Δεν πιστεύω ότι αυτό είναι ο σωστός δρόμος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου