Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

ΤΑ ΠΕΡΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΜΥΘΟΙ ΑΡΡΩΣΤΗΜΕΝΩΝ ΕΓΚΕΦΑΛΩΝ

Οι εξαιρετικά δύσκολες ώρες που περνά η χώρα ,οι πολίτες της και μεταξύ αυτών και οι στρατιωτικοί απαιτούν πρώτα απ΄όλα ψυχραιμία. 

Τα τελευταία 24ωρα κάνει το "γύρο του διαδικτύου" μια "είδηση". σύμφωνα με την οποία οι Πορτογάλοι στρατιωτικοί "απείλησαν" τη κυβέρνησή τους με...κίνημα. 

Πολλοί...εγχώριοι λάτρεις των "κινημάτων" βιάστηκαν να χειροκροτήσουν, ίσως επειδή δεν γνωρίζουν ότι στην Πορτογαλία το τελευταίο στρατιωτικό κίνημα που είχε γίνει ήταν... αριστερών προθέσεων! 
Τέλος πάντων, ένας άνθρωπος του οποίου συχνά δημοσιεύουμε κείμενα, βάζει με ψυχραιμία τα πράγματα στη θέση τους. Ο Δρ.Ιωάννης Παρίσης , στρατιωτικός ε.α ο ίδιος με το βαθμό του υποστράτηγου, μ΄ ένα ηλεκτρονικό του μήνυμα προς συναδέλφους του ,νομίζουμε ότι τοποθετεί σωστά το ζήτημα των ...κινηματιών της Πορτογαλίας και βάζει στη θέση τους τους πάντα...έτοιμους εγχώριους επιδοξους "κινηματίες":

Γράφει λοιπόν:...


Αγαπητοί συνάδελφοι,

Διαβάζω εδώ και μέρες το παρακάτω μήνυμα που λαμβάνω από πολλαπλές κατευθύνσεις, σχετικά με την παρέμβαση των Πορτογάλων στρατιωτικών προς την κυβέρνηση της χώρας τους. Μου κάνει εντύπωση ο υπερβολικός αλλά και παραπλανητικός τρόπος που παρουσιάζεται το θέμα από τον ηλεκτρονικό τύπο.
Που είδαν την «απειλή κινήματος»; Πού είδαν την «κατάσταση έκτακτης ανάγκης»; Τα χρησιμοποιούν προφανώς ως κράχτες για να «τραβάνε» αναγνώστες. Δεν τους ενδιαφέρει το επίπεδο και η ακρίβεια της πληροφορίας. Βάζουν και μια εντυπωσιακή φωτογραφία Πορτογάλων καταδρομέων, παντελώς άσχετη με το θέμα και αυτό λέγεται ενημέρωση.

Προσέξτε τώρα τι συμβαίνει:

Το συγκεκριμένο site δημοσιεύει την είδηση της ανακοίνωσης των Πορτογάλων στρατιωτικών, με σχόλια δικής του εμπνεύσεως (εμφανώς υπερβολικά) δίνοντας εσφαλμένες εντυπώσεις περί «κινήματος» κλπ. Προφανώς αν ερωτηθούν οι ίδιοι οι συντάκτες της ανακοίνωσης θα μείνουν με το στόμα ανοικτό.

Στη συνέχεια το παίρνει το κάθε άσχετο περί το θέμα blog και το περιφέρει αυτούσιο. Έτσι δημιουργείται η εντύπωση ότι οι Πορτογάλοι ετοιμάζουν κίνημα, ενώ μάλλον οι άνθρωποι θα τα έχουν «πάρει» με τις υπερβολές αυτές, όπως τα «πήραν» και οι Έλληνες στρατιωτικοί τον περασμένο Νοέμβριο με τις ηλιθιότητες (διάβαζε σκοπιμότητες) Παπανδρέου - Μπεγλίτη περί πραξικοπήματος.

Άρα: αν βγάλουν μια παρόμοια ανακοίνωση οι Έλληνες στρατιωτικοί θα δικαιολογείται (κατά το εν τω εν λόγω άρθρο) κάθε δημοσιογράφος να μιλάει για επικείμενο πραξικόπημα και ότι «αρχίζουν τα όργανα» και στην Ελλάδα. Κάτι που φυσικά θα είναι εκτός πραγματικότητας και θα εξοργίσει κάθε στρατιωτικό.

Συμπέρασμα: Ενώ με αυτά τα e-mails προφανώς λένε «κοιτάξτε τους Πορτογάλους στρατιωτικούς – αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση, μιμηθείτε τους», από την άλλη ακυρώνουν κάθε ενδεχόμενο να τους μιμηθούν οι Έλληνες στρατιωτικοί, αφού αμέσως θα κατηγορηθούν ότι ετοιμάζουν κίνημα!
Άποψή μου: Δεν θα πρέπει ακρίτως και χωρίς σκέψη να περιφέρουμε στο διαδίκτυο και να αναμεταδίδουμε κάθε υπερβολή ή ανακρίβεια που δημοσιεύει – από άγνοια ή σκοπιμότητα - ο καθένας.
Γιάννης Παρίσης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου