Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΕ ΓΚΡΙΖΟ ΦΟΝΤΟ ΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ... ΛΑΓΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Ο ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ

Βαριά σκιά πάνω από τη Βουλή, αλλά και την κυβέρνηση ρίχνουν οι καταγγελίες για εμπλοκή πολιτικών προσώπων σε υποθέσεις «μαύρου» χρήματος και παράνομου πλουτισμού, προκαλώντας πολιτικό αναβρασμό σε μια οριακή στιγμή για την πολιτική σταθερότητα, πριν καν συμπληρωθούν 100 μέρες από τη συγκρότηση της τρικομματικής κυβερνητικής συνεργασίας.

Το Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθεί με έκδηλη αγωνία τις εξελίξεις, όπως και τα συγκυβερνώντα κόμματα, καθώς έρχονται λίγες ημέρες πριν από τις κρίσιμες αποφάσεις για την επικύρωση από τους πολιτικούς αρχηγούς του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ και την έγκριση από τη Βουλή.


Κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις από την ατμόσφαιρα που δημιουργείται, όπως και για τις αντιδράσεις που μπορεί να προκληθούν στην κοινωνία και που σε συνδυασμό με τα μέτρα που έρχονται προς ψήφιση στην Βουλή μπορούν να συνθέσουν ένα εκρηκτικό σκηνικό πολιτικής αποσταθεροποίησης.
Το κλίμα επιβαρύνεται από το γεγονός ότι... 


Παρά την εκφρασμένη επιθυμία της κυβέρνησης για ταχεία διερεύνηση όλων των εκκρεμών υποθέσεων, τα «θεσμικά εμπόδια» που συναντώνται στην πορεία των ερευνών, όπως ο νόμος περί ευθύνης υπουργών και το πλαίσιο της βουλευτικής ασυλίας, μοιάζουν ανυπέρβλητα, ενώ και το «κουβάρι» των εμπλεκόμενων ελεγκτικών αρχών (ΣΔΟΕ, τακτική Δικαιοσύνη, οικονομικοί εισαγγελείς και Επιτροπή της Βουλής για τα οικονομικά βουλευτών και κομμάτων), δημιουργεί επιπλέον περιπλοκές και καθυστερήσεις.

Όλα αυτά προκαλούν νευρική κρίση μεταξύ των βουλευτών, οι οποίοι δηλώνουν εξοργισμένοι, καθώς η ανακίνηση του ζητήματος με την έγγραφη απάντηση που έστειλε στο μέσον της περασμένης εβδομάδας ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, αναφερόμενος σε 32 ερευνώμενες υποθέσεις, για τις οποίες δεν κατονομάζονται οι πρωταγωνιστές, καθιστά υπόπτους σχεδόν το σύνολο των μελών του Κοινοβουλίου.


Το αίτημα που εκφράζεται από έναν μεγάλο αριθμό βουλευτών είναι να δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα ονόματα των πολιτικών προσώπων που με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο εμπλέκονται σε υποθέσεις που ερευνά το ΣΔΟΕ, ακόμα κι αν δεν έχουν φτάσει στη Δικαιοσύνη.

  
Απ. Κακλαμάνης κατά ΣΔΟΕ και Στουρνάρα
Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί μεταξύ των βουλευτών είναι η επίθεση που εξαπολύει, μέσω ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή, ο πρώην πρόεδρος του Κοινοβουλίου κ. Απόστολος Κακλαμάνης κατά του ΣΔΟΕ, αλλά και του υπουργού κ. Στουρνάρα.

Υποστηρίζει ο κ. Κακλαμάνης ότι «ουδέποτε μέχρι τώρα το περίφημο ΣΔΟΕ δεν έχει παρουσιάσει συγκεκριμένες και στοιχειοθετημένες περιπτώσεις νυν ή και πρώην βουλευτών», επισημαίνοντας ως εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα τις υποθέσεις των πρώην υπουργών κυρίων Τάσου Μαντέλη και Ακη Τσοχατζόπουλου, που, όπως αναφέρει ήταν «ο έλεγχος των “πόθεν έσχες” τους από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής που βοήθησε ουσιαστικά τη Δικαιοσύνη στο έργο της».


Επικρίνει δε το ΣΔΟΕ ότι «με τη συνέργεια ικανής μερίδας ΜΜΕ συμβάλλει στην επιδιωκόμενη από την αναφερόμενη 5η φάλαγγα απαξίωση των πάντων» και «έτσι μπορούν να διαφεύγουν μέσα στο πλήθος των “υπόπτων” και οι πραγματικοί λυμεώνες – κοινώς “λαμόγια του δημοσίου”, ενώ ο λαός καλείται σε έναν αγώνα υπό αμφισβητούμενης εντιμότητας και πατριωτισμού ηγεσία».


Ο κ. Κακλαμάνης κατηγορεί τον κ. Στουρνάρα ότι «με ιδιαίτερη ευκολία προσδίδει κύρος σε φήμες και διαρροές πραγματικών ή ανύπαρκτων στοιχείων για μέλη του Κοινοβουλίου, αντί να διατάξει έλεγχο για τους δράστες αυτών και πρωτίστως να επιβάλλει άμεση διαλεύκανση και άμεση ενημέρωση της Βουλής και της Δικαιοσύνης για συγκεκριμένα πάντοτε πρόσωπα και πράξεις».


Με επιθετικό ύφος, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής «ερωτά» τον  υπουργό Οικονομικών «ποιαν αξία φαντάζεται ότι θα έχει για τη χειραγωγούμενη κοινή γνώμη η ψήφος υπέρ των αναγκαίων, κατά την άποψη του, μέτρων οποιουδήποτε στιγματιζόμενου ανευθύνως βουλευτή, όταν οι απλοί πολίτες θ' αμφιβάλλουν αν είναι καρπός πατριωτικής επιλογής και όχι συναλλαγής ή εκβίασης, όπως η 5η φάλαγγα θα διαρρέει και η κοινή γνώμη θα είναι πρόσφορη να πιστέψει;».


Τον καλεί, τέλος, να ανακοινώσει αν και για ποιούς εν ενεργεία βουλευτές διεξάγεται συγκεκριμένη έρευνα «ώστε να δοθεί η δυνατότητα σ' αυτούς είτε να αντικρούσουν αμέσως και αποτελεσματικά την όποια κατηγορία, είτε να απόσχουν από τη συζήτηση και τις ψηφοφορίες για τα επικείμενα μέτρα, έργο για το οποίο οφείλουν να ενεργήσουν κατά συνείδησιν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου