Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

ΘΥΜΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ ΑΕΡΑ (ΚΟΠΑΝΙΣΤΟ) ΠΟΥ ΘΑ ΕΦΕΡΝΕ Ο ΟΛΑΝΤ??? ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΕ ΤΟΝ

Τον «σκληρότερο» προϋπολογισμό της 30ετίας ανακοινώνει ο Ολάντ... 

Τον σκληρότερο προϋπολογισμό των τελευταίων 30 ετών για τη Γαλλία ανακοινώνει σήμερα ο πρόεδρος της χώρας, Φρανσουά Ολάντ, με την δημοσιονομική αξιοπιστία του να τίθεται στην πρώτη γραμμή. 

Σύμφωνα με τον πρώτο προϋπολογισμό που θα καταθέσει ο Ολάντ, τον οποίο αναμένεται να υποβάλει το μεσημέρι κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, θα πρέπει να εξοικονομηθούν 30 δισ. ευρώ, προκειμένου η κυβέρνηση να αντεπεξέλθει στις δεσμεύσεις για μείωση του ελλείμματος, ώστε να αποφευχθούν οι οποιεσδήποτε επιπτώσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Όπως αναφέρει το Reuters...


Το «σφίξιμο των λουριών», μέσω φορολογικών αυξήσεων για υψηλά εισοδήματα και «πάγωμα» των δαπανών, στοχεύει στη μείωση του δημόσιου ελλείμματος για το 2013, στο 3% της οικονομικής απόδοσης και την εξασφάλιση της θέσης της Γαλλίας δίπλα στη Γερμανία ως μια ουσιαστική δύναμη στην ευρωζώνη και ως ένας αξιόπιστος δανειολήπτης.
Οι οικονομολόγοι, ωστόσο, εκφράζουν ανησυχίες ότι οι στόχοι του προϋπολογισμού είναι σχεδόν υπερβολικοί, ειδικά βάσει των προβλέψεων για οικονομική ανάπτυξη το 2013 της τάξης του 0,8%, που θεωρείται ως ένα υπεραισιόδοξο πλάνο.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζαν Μαρκ Ερό, επανέλαβε τη δέσμευση για μείωση της ανεργίας μέσα στον επόμενο χρόνο και υπερασπίστηκε ο στόχος του 0,8% της κυβέρνησης είναι «ρεαλιστικός και εφικτός».
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό, αναμένεται να συγκεντρωθούν 10 δις ευρώ από προβλεπόμενα νέα έσοδα, τα οποία θα προέλθουν από επιπλέον φόρους κυρίως στα υψηλά εισοδήματα και άλλα 10 δις ευρώ είτε από αυξήσεις στους εταιρικούς φόρους είτε από περικοπές στις υφιστάμενες φορολογικές ελαφρύνσεις.
Επιπλέον 10 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τη μείωση στις κεντρικές κρατικές δαπάνες, συνεχίζοντας την πολιτική της αντικατάστασης μόνο ενός δημοσίου υπαλλήλου για κάθε δύο που συνταξιοδοτούνται.

Η υπόσχεση του Ολάντ για μείωση του ελλείμματος στο 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, από το 4,5% που βρίσκεται αυτό το έτος, αποτελεί ένα βήμα προς τον στόχο του, να καταφέρει δηλαδή να εξισορροπήσει τον προϋπολογισμό ως το 2017.
Παρόλα αυτά, πολλοί σκεπτικιστές δηλώνουν ότι κάτι τέτοιο αποτελεί μεγάλο ρίσκο, γιατί είναι πιθανό, οι προσπάθειες που γίνονται για μείωση των κρατικών δαπανών και η επιστροφή σε ένα ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, να επιφέρουν αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου