Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΣ ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΤΟΥΜΕ ΑΝΑΠΟΔΑ

Δεν είναι εύκολο να δραπετεύσει κανείς από τον εγκέφαλο κάποιου, για να δει τον κόσμο διαφορετικά από τον τρόπο που μας παρουσιάζεται, μέσα στην καθημερινότητά μας. Αλλά είναι χρήσιμο να προσπαθήσουμε. 

του Noam Chomsky

Πάρτε λοιπόν μερικά παραδείγματα. Τα τύμπανα του πολέμου κτυπούν όλο και πιό δυνατά, χτυπούν εκκωφαντικά, πάνω από το Ιράν. Φανταστείτε την κατάσταση τώρα αντίστροφα...


Φανταστείτε πως το Ιράν πραγματοποιεί μια χαμηλής έντασης, πλην δολοφονική όσο και και καταστρεπτική επίθεση ενάντια στο Ισραήλ, με την συμμετοχή και κάποιας μεγάλης δύναμης. Οι ηγέτες του αναγγέλλουν ότι οι διαπραγματεύσεις δεν πηγαίνουν πουθενά. Το Ισραήλ αρνείται να υπογράψει τη συνθήκη μη διάδοσης πυρηνικών όπλων και να επιτρέψει τις επιθεωρήσεις, δεδομένου ότι το Ιράν το έχει κάνει. Το Ισραήλ συνεχίζει να καλεί τη διεθνή κοινότητα για μια αποπυρηνικοποιημένη ζώνη στην περιοχή.
Στο μεταξύ, στο Ιράν, που απολαμβάνει την υποστήριξη της προστάτιδος υπερδύναμης του, οι Ιρανοί ηγέτες εξαγγέλλουν την πρόθεσή τους να βομβαρδίσουν προληπτικά το Ισραήλ, και οι καλύτεροι στρατιωτικοί αναλυτές της χώρας αναφέρουν ότι η επίθεση μπορεί να συμβεί πριν από τις αμερικανικές εκλογές.

Το Ιράν μπορεί να χρησιμοποιήσει την ισχυρή Πολεμική Αεροπορία του και τα νέα υποβρύχιά του που προμηθεύτηκε από τη Γερμανία, και που οπλίζονται με πυρηνικά βλήματα. Και οπωσδήποτε, το Ιράν βασίζεται στη στήριξη της υπερδύναμης, ώστε αυτή να συμπράξει, εάν όχι και να οδηγήσει την επίθεση. Ο γνωστός Leon Panetta λέει ότι ενώ δεν ευνοούμε μια τέτοια επίθεση, ως κυρίαρχη χώρα το Ιράν θα πρέπει να υπερασπίσει τα συμφέροντά του.
Αν και οι αναλογίες δεν είναι ποτέ ακριβείς και οι ίδιες, ας θυμίσουμε ότι το Ισραήλ εμμένει στην παράνομη παραμονή του σε κατεχόμενο έδαφος, σε μια βάναυση περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου και του Συμβούλιου Ασφαλείας των Η.Ε. Έχει πραγματοποιήσει επανειλημμένα σκληρές επιθέσεις ενάντια στο Λίβανο και στους κατ' ουσίαν φυλακισμένους πληθυσμούς της Γάζα, εξοντώνοντας χιλιάδες χωρίς αξιόπιστη πρόφαση.

Τριάντα έτη πριν το Ισραήλ κατέστρεψε έναν ιρακινό πυρηνικό αντιδραστήρα, μια πράξη που έχει εγκωμιαστεί πρόσφατα, αποφεύγοντας να μας πει το αποτέλεσμα: Ότι ο βομβαρδισμός εκείνος δεν τελείωσε το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων του Σαντάμ Χουσεΐν, αλλά μάλλον το άρχισε. Ο βομβαρδισμός του Ιράν μάλλον θα έχει την ίδια επίδραση.
Το Ιράν επίσης έχει επιδείξει επιθετικότητα, αλλά κατά τη διάρκεια αρκετών ετών πριν, με το από τις ΗΠΑ υποστηριγμένο καθεστώς του Σάχη,, όταν κατέκτησε τα αραβικά νησιά στον Περσικό Κόλπο. Το Ιράν συμμετείχε στα προγράμματα πυρηνικής ανάπτυξης επί Σάχη, με την ισχυρή υποστήριξη της Ουάσιγκτον. Η ιρανική κυβέρνηση είναι βάναυση και κατασταλτική, όπως όμως είναι και οι σύμμαχοι της Ουάσιγκτον στην περιοχή. Ο σημαντικότερος σύμμαχος των ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία, είναι το πιό ακραίο ισλαμικό καθεστώς, και ξοδεύει τεράστια κεφάλαια διαδίδοντας τα ριζοσπαστικά δόγματα των ουαχαμπιστών. Αλλά και οι δικτατορίες του Κόλπου επίσης είναι ευνοημένοι σύμμαχοι των ΗΠΑ, και έχουν καταστείλει σκληρά οποιαδήποτε προσπάθεια να διαδοθεί εκεί η αραβική άνοιξη.

Εάν το Ιράν κινείται πράγματι προς την ικανότητα απόκτησης πυρηνικών όπλων, αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή «εμπνέεται για να κάνει έτσι» από τις ΗΠΑ και τις ισραηλινές απειλές, που διατυπώνονται τακτικά, σε ρητή παραβίαση του χάρτη των Η.Ε.

Και γιατί τελικά να δυσφημίζεται το Ιράν ως η μέγιστη απειλή για την  παγκόσμια ειρήνη; Ο αρχικός λόγος αναγνωρίζεται από πολλούς στρατιωτικούς στις ΗΠΑ και ακόμα και στο Ισραήλ: Το Ιράν αποτρέπει την εξάπλωση ισχύος στην περιοχή από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ. Επιπλέον το Ιράν πρέπει να τιμωρηθεί για τη «επιτυχή περιφρόνησή του» προς τις απειλές της Ουάσιγκτον...

 ''Chomsky Info'' 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου