Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

ΠΩΣ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΝΑ "ΣΤΡΑΓΓΑΛΙΣΟΥΝ" ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ???

Η προχθεσινή συγκέντρωση του προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας έχει σημάνει συναγερμό στην κυβέρνηση. Η ΝΔ η οποία θεωρούας ότι παραδοσιακά είχε “τον έλεγχο” των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας ,διαπίστωσε έκπληκτη ότι πάνω από 5000 αστυνομικοί,πυροσβέστες και λιμενικοί βγήκαν στον δρόμο και έστειλαν ισχυρό μήνυμα : “Ως εδώ”.

Η δεύτερη έκπληξη ήταν ότι είδαν κόμματα που μέχρι τώρα δεν είχαν και πολλά ,πολλά με οποιονδήποτε φορούσε στολή να στέλνουν βουλευτές τους στη διαδήλωση,όπως ο ΣΥΡΙΖΑ τη Ρ.Δούρου.


Ο συναγερμός έχει να κάνει όμως όχι με τη συγκέντρωση που έγινε, αλλά με αυτή που έρχεται. Την συγκέντρωση των στρατιωτικών την ερχόμενη Τετάρτη.


Η κάθοδος των στρατιωτικών στο πεζοδρόμιο και στο δρόμο δεν είναι καθόλου ευχάριστη εξέλιξη για τη κυβέρνηση.
Κι επειδή είναι αναπόφευκτη...


Γίνεται προσπάθεια ώστε τουλάχιστον η συμμετοχή να είναι όσο το δυνατόν πιο περιορισμένη.

Η χρησιμοποίηση των
“θεσμικών” Ενώσεων Αποστράτων είναι δεδομένη. Η απόφασή τους να μην συμμετέχουν στη διαμαρτυρία της 12ης Σεπτεμβρίου και να οργανώσουν δική τους συγκέντρωση αποτελεί μια μάλλον αναποτελεσματική προσπάθεια κυβερνητικών κύκλων να ελέγξουν το παιχνίδι. Κι αυτό γιατί όποιος θέλει να είναι ρεαλιστής, έχει κατανοήσει ότι αυτές οι Ενώσεις είναι εδώ και πάρα πολλά χρόνια ανενεργές. Προφανώς η κυβέρνηση δεν το έχει συνειδητοποιήσει ακόμη.

Από την άλλη οι “φρέσκιες” Ενώσεις όπως η ΑΝΕΑΕΔ και η ΑΚΙΣ μπορεί να μην έχουν …τη θεσμική σφραγίδα που επικαλούνται οι παλαιές ενώσεις, αλλά έχουν τον κόσμο! Και μάλιστα τους νεότερους και πιο δραστήριους απόστρατους. Και αυτό θα παίξει μεγάλο ρόλο στην ένταση των αντιδράσεων.


Και βέβαια υπάρχουν και οι εν ενεργεία. Ο ΣΥΣΜΕΔ που παίζει το ρόλο του οργάνου που εκπροσωπεί εν ενεργεία στρατιωτικούς δίνει τις δικές του εξετάσεις. Έχει να αντιμετωπίσει τη κυβέρνηση αλλά και κάτι ακόμη: τις φοβίες,την καχυποψία και την δυσπιστία πολλών στρατιωτικών που είναι δύσκολο να μπουν σε λογική διεκδίκησης και να τον ακολουθήσουν. Κι αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που πρέπει να λύσει. Να πείσει τους στρατιωτικούς στην πλειοψηφία τους ότι η διεκδίκηση εργασιακών τους δικαιωμάτων και η προστασία ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης μπορούν να γίνουν χωρίς να διαταραχθεί η πειθαρχία και η εύρυθμη λειτουργία των ΕΔ.


Η προσπάθεια να παρουσιαστεί ο ΣΥΣΜΕΔ ως μια μειοψηφία που δεν εκπροσωπεί τις ΕΔ θα είναι διαρκής,από τη πλευρά της κυβέρνησης.


Όσο για την ίδια τη κυβέρνηση; Η θέση στην οποία έχει βρεθεί είναι σαφώς δύσκολη. Κατόρθωσε μέσα σε ελάχιστο χρόνο να βάλει “απέναντι” στρατιωτικούς και σώματα ασφαλείας. Και μάλλον δεν έχει και πολλές επιλογές ελιγμών.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου