Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

ΒΡΕ ΚΑΛΩΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ...

Μπορεί να ήταν η κρυφή ευχή πολλών Ευρωπαί­ων, έστω κι αν το αποτέλεσμα θα πλήξει σχεδόν όλους, αλλά φαίνεται ότι γίνεται πραγματικότητα: η Γερμανία έχει μπει σε ύφεση το δεύτερο μισό αυτού του χρόνου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Οργανισμού Οικονο­μικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ)!

Έτσι εξηγείται γιατί τελικά η Μέρκελ έκανε τον ελιγμό και συμφώνησε με την κίνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τρά­πεζας για να διασώσει την ευρωζώνη. Ο οργανισμός αυτός, που εκπροσωπεί τις 34 πιο αναπτυγμένες χώρες του κόσμου, εκτιμά ότι η γερμανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,5% το τρίτο τρίμηνο αυτού του χρόνου και κατά 0,8% κατά το τέ­ταρτο τρίμηνο. Δύο συνεχή τρίμηνα με συρρίκνωση της οικο­νομικής ανάπτυξης σημαίνουν πολύ απλά ύφεση...
Η έκθεση του ΟΟΣΑ τονίζει...


Βέβαια, την ανάγκη για με­γαλύτερο συντονισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να αντιμε­τωπιστεί η κρίση. Οι εκτιμήσεις του διεθνούς οργανισμού συμβαδίζουν με τις συσσωρευόμενες ενδείξεις ότι το τρίτο τρίμηνο του χρόνου έφερε την κρίση στην πόρτα της Γερμα­νίας, καθώς μόνο τα στατιστικά στοιχεία για το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν δεν δίνουν πάντα σαφή ένδειξη των οικονομι­κών τάσεων σε μια χώρα.

Πρόβλημα
Η Γερμανία, με τη μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη, ζούσε εδώ και μήνες με τις συνεχείς προειδοποιήσεις πολιτι­κών και φορολογούμενων ενάντια στις προσπάθειες διάσω­σης των χωρών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Τώρα όμως που θα αρχίσει να νιώθει την πίεση της οικονομικής συρρί­κνωσης η ίδια, μάλλον θα μειωθούν οι αντιστάσεις για βοή­θεια στους άλλους Ευρωπαίους.
Οι εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ συμπίπτουν με όσους έβλεπαν τα τελευταία χρόνια ότι η Γερμανία είχε τεράστιες εξαγωγές, ιδι­αίτερα προς την Κίνα, αλλά δεν παρέβλεπαν το γεγονός ότι περίπου τα δύο τρίτα των εξαγωγών της είναι πάντοτε μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το μεγαλύτερο τμήμα τους στη ζώνη του ευρώ...
Συνεπώς, όταν η ζώνη του ευρώ έχει πρόβλημα, η Γερμα­νία δεν μπορεί να ευημερεί ανενόχλητα. Είναι σαφές ότι η πολιτική της Μέρκελ οδηγούσε σε καταστροφικά αποτελέ­σματα. Μετά την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, εκείνο που τρομοκράτησε το Βερολίνο ήταν η κρίση στην Ισπανία και η μετάδοση του ιού στην Ιταλία.
Τότε φάνηκε ότι το πράγμα δεν μπορούσε να περιοριστεί, αφού κινδύνευε το οικοδόμημα της ευρωπαϊκής ολοκλήρω­σης, με συνέπειες που έφταναν και στις Ηνωμένες Πολιτείες...
Η Γερμανία φοβήθηκε ότι μετά την Ιταλία κινδύνευε η Γαλ­λία – έτσι αποδέχθηκε την κίνηση του Μάριο Ντράγκι και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Με απλά λόγια, οι ηγέτες της Γερμανίας κατάλαβαν ότι η δύναμη και η ευμάρειά τους είναι αδύνατο να επιτευχθούν έξω από το πλαίσιο της ευρω­παϊκής ολοκλήρωσης. Το Βερολίνο έβλεπε ότι κινδύνευε να χάσει τα τεράστια υπερκέρδη που συσσώρευσε σε βάρος των εταίρων της όλα αυτά τα χρόνια, ενώ θα ήταν αδύνατο να γυρίσει στο μάρκο ή να υποκαταστήσει την Ευρώπη με κά­ποια ασιατική υπερδύναμη!

Μαύρες προβλέψεις
Οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ επισημαίνουν ότι η κατάσταση επιδεινώνεται σε ολόκληρη την ευρωζώνη. Οι τρεις με­γαλύτερες οικονομίες – Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία – θα υποστούν συρρίκνωση κατά 0,2% φέτος και βέβαια το με­γαλύτερο μερίδιο της ευθύνης έχει η Ιταλία, όπου η ύφεση θα φτάσει το 2,4%. Αλλά και η Βρετανία, που βρίσκεται έξω από την ευρωζώνη, θα υποστεί συρρίκνωση 0,7% κατά το τρίτο τρίμηνο, ενώ θα σημειώσει άνοδο μόλις 0,2% το τελευταίο τρίμηνο του χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου