Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ "ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ" ΤΟ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ Ο ΣΕΒ

Σε μια παρέμβαση πολλαπλών σκοπιμοτήτων, το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) του ΣΕΒ κατέθεσε χτες μια δέσμη 6 προτάσεων για αλλαγή του «μείγματος πολιτικής» με «επαναδιαπραγμάτευση» του μνημονίου. 

Βασικοί στόχοι του είναι:
  • Να υπάρξουν ακόμη πιο γρήγορα αποτελέσματα, με άμεση και μεγαλύτερη οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων για το περίφημο «νέο» αναπτυξιακό μοντέλο.
  • Να τρομοκρατηθεί ο λαός, με το ψευτοδίλημμα «ευρώ ή δραχμή».
  • Να ξεγελαστεί ο λαός, πιστεύοντας όχι μόνο ότι είναι εφικτή μια «τροποποίηση» του μνημονίου που θα αποβεί θετική γι' αυτόν, αλλά και ότι αυτό μπορεί να το εγγυηθεί το μεγάλο κεφάλαιο και οι προτάσεις- αξιώσεις του!
Στην πολυσέλιδη παρέμβασή του με τίτλο «Τα οικονομικά διλήμματα της χώρας», το ΙΟΒΕ υποστηρίζει ότι «υπάρχει κάποιο άλλο μείγμα οικονομικής πολιτικής και διαπραγματευτικής συμπεριφοράς, το οποίο...


Μπορεί να είναι λιγότερο οδυνηρό για τον ελληνικό λαό, περισσότερο αποτελεσματικό και συνάμα αποδεκτό στη διεθνή κοινότητα που μας στηρίζει χρηματοδοτικά. Διότι μια δημοσιονομική προσαρμογή χωρίς άμεσες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες κάνει την περίοδο προσαρμογής μακρύτερη και πιο επώδυνη απ' όσο θα μπορούσε να είναι».
Η πρόταση του ΙΟΒΕ όχι μόνο δεν αναιρεί καμία δυσμενή επίπτωση, από τις πολλές σε βάρος των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων και των λαϊκών στρωμάτων, αλλά επιπλέον τρομοκρατεί, δηλώνοντας ότι χωρίς τη «βοήθεια» των δανειστών μας, η χώρα θα επιστρέψει στη δραχμή, με μείωση μισθών και συντάξεων, αύξηση του εξωτερικού χρέους, αδυναμία εισαγωγών, πληθωρισμό και μαύρη αγορά, μείωση του ΑΕΠ και ανεργία!
Οι 6 προτάσεις, που απευθύνονται προς την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές, είναι:
  • Να επιβεβαιώσει την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Δηλαδή, να διασφαλιστεί η κυρίαρχη αντιλαϊκή στρατηγική, που οδηγεί το λαό στην εξαθλίωση.
  • Χρονική μετάθεση και προσαρμογή του στόχου της περαιτέρω μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος. Σε αυτό το πλαίσιο, επέκταση του επιδόματος ανεργίας σε τρία χρόνια για τους ανέργους του ιδιωτικού τομέα (με τους αναγκαίους πόρους να εξαιρούνται από την προσαρμογή του πρωτογενούς δημοσιονομικού αποτελέσματος). Πρόκειται για κοροϊδία των ανέργων, από τους οποίους μόλις το 1/3 παίρνει επίδομα ανεργίας και μάλιστα μειωμένο, μετά τα τελευταία μέτρα της συγκυβέρνησης.
  • Να προσδιοριστούν ποσοτικοί και χρονικοί στόχοι και μέτρα για τη μείωση του ποσοστού ανεργίας, ιδιαίτερα της ανεργίας των νέων. Οι ποσοτικοί στόχοι οδηγούν σε χρηματοδοτήσεις και προνόμια στις επιχειρήσεις για προσλήψεις και μάλιστα χωρίς δημοσιονομικούς περιορισμούς! Με το ίδιο πρόσχημα, ο βασικός μισθός των νέων εργαζομένων μειώθηκε κατά 35%, ενώ τώρα προωθείται και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για την εργοδοσία.
  • Αμεση διάθεση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ για ένα μικρό αριθμό, μεγάλων έργων υποδομής πανελλαδικής εμβέλειας, με μηδενική ελληνική συγχρηματοδότηση. Αύξηση και των κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για επενδύσεις στον Ευρωπαϊκό Νότο. Χρήμα και πάλι χρήμα για το κεφάλαιο, να κάνει επενδύσεις με μισθούς 300 και 400 ευρώ, με μηδενικά εργασιακά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά και προνοιακά δικαιώματα.
  • Αμεση εκταμίευση 6,5 δισ. ευρώ από το δάνειο των 130 δισ. ευρώ για την εξόφληση των συσσωρευμένων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.
  • Σύμπραξη με άλλα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης για αλλαγή του μείγματος οικονομικής πολιτικής στο σύνολο της Ευρωζώνης, ώστε εκτός από τη δημοσιονομική προσαρμογή να αναζητηθεί και οικονομική ανάπτυξη. Λιτότητα και «αναπτυξιακά μέτρα» είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, χτυπάνε το λαό για λογαριασμό των μονοπωλίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου