Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΚΟΥΜΕΝΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

Και στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας, από τη μια κλιμακώνεται η ψευδοαπειλή για αποπομπή της Ελλάδας από το ευρώ, ενώ από την άλλη με έμεσο τρόπο συμπιέζει την καθολική αντίθεση στο μνημόνιο σε επίπεδα "αλλαγής" του μνημονίου και όχι καθολικής ανατροπής του.

Έχει την αξία του να μην προσπερνούνται αβασάνιστα οι επικοινωνιακές διατυπώσεις, διότι εν πολλοίς θα πρέπει να διαπιστώνεται κάθε φορά ο βαθμός της αντιστοίχισής τους με τους πολιτικούς χειρισμούς των πολιτικών μας κομμάτων.

"ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ"

Για πρώτη φορά από την έναρξη της ελληνικής κρίσης το 2010, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) παρενέβη την Τρίτη με τόσο σαφή τρόπο, προειδοποιώντας ουσιαστικά ότι αν η Ελλάδα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει με την υπογραφή της δανειακής σύμβασης τότε θα τεθεί, εκ των πραγμάτων, στο τραπέζι η αποχώρησή της από την ευρωζώνη...


Το σκληρό μήνυμα ήλθε διά στόματος του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Γεργκ Άσμουσεν. «Η Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που έχει συμφωνηθεί αν θέλει να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης» τόνισε ο γερμανός αξιωματούχος σε συνέντευξή του στην έγκυρη εφημερίδα «Handelsblatt» που δημοσιεύεται την Τετάρτη. Ήδη μάλιστα, στο παρασκήνιο, ενημερωμένες πηγές που ήθελαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους έλεγαν προς «Το Βήμα» ότι πλέον τίθεται υπό αμφισβήτηση ακόμη και η δόση του Μαϊου για την οποία μέχρι πρόσφατα η τρόικα έλεγε ότι δεν κινδυνεύει. 

Η δήλωση μόνο τυχαία δεν πρέπει να θεωρείται. Ο κ. Άσμουσεν, πριν μετακομίσει στη Φραγκφούρτη για να αντικαταστήσει τον άλλοτε επικεφαλής οικονομολόγο της ΕΚΤ Γιούργκεν Σταρκ, ήταν το «δεξί χέρι» του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και σήμερα θεωρείται από πολλούς ως ο εκφραστής των σκέψεων του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι

Τα λόγια του κ. Άσμουσεν έρχονται λίγες μόνο ώρες μετά τα όσα ζήτησε από τη ΝΔ και το ΠαΣοΚ ο πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α κ. Αλ. Τσίπρας : την αποστολή επιστολών από τους κκ. Α. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλο προς τους δανειστές της χώρας με τις οποίες ουσιαστικά να αναιρούν τις έγγραφες εγγυήσεις που έχουν ήδη δώσει ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την καταγγελία του Μνημονίου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου