Τρίτη 15 Μαΐου 2012

ΑΝΔΡΑΣ ΤΗΣ ΜΟΣΑΝΤ ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΙΡΑΝΟΥ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ

Ένας άνδρας που είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία τον Ιανουάριο του 2010 ενός ιρανού πυρηνικού επιστήμονα στην Τεχεράνη, ενεργώντας για λογαριασμό του Ισραήλ, εκτελέστηκε σήμερα στο Ιράν, μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, επικαλούμενο ανακοίνωση των δικαστικών αρχών.

Ο 24χρονος Τζαμαλί Φάσι εθεωρείτο ο βασικός υπεύθυνος της επίθεσης με παγιδευμένη μοτοσικλέτα που στοίχισε τη ζωή στον 50χρονο Μοχαμαντί, έναν διεθνούς φήμης πυρηνικό φυσικό. Είχε καταδικαστεί σε θάνατο τον Αύγουστο του 2011 από το επαναστατικό δικαστήριο της Τεχεράνης.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ενήργησε με υποκίνηση της Μοσάντ, των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, οι οποίες φέρεται να του κατέβαλαν 120.000 δολάρια.

Σε μια τηλεοπτική "ομολογία" του, παραμονή της δίκης του, ο Τζαμαλί Φάσι είχε δηλώσει ότι έλαβε "εκπαίδευση" από το Ισραήλ για να προετοιμάσει τη δολοφονία του Αλί Μοχαμαντί, καθηγητή στο πανεπιστήμιο της Τεχεράνης ο οποίος εργαζόταν επίσης για τους Φρουρούς της Επανάστασης, το επίλεκτο σώματα των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων.
Οπως μετέδωσαν τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης... 


O Φάσι είχε ταξιδέψει αρκετές φορές στο εξωτερικό για να εκπαιδευτεί από τη Μοσάντ πριν επιστρέψει στο Ιράν για να σχεδιάσει τη δολοφονία.
Ηδη δυτικοί αναλυτές είπαν ότι ο Μοχαμαντί είχε μικρό, ίσως και κανένα ρόλο στο ευαίσθητο πυρηνικό πρόγραμμα. Εκπρόσωπος του ιρανικού Οργανισμού Πυρηνικής Ενέργειας είπε ότι εκείνη την εποχή ο Μοχαμαντί δεν μετείχε στο πρόγραμμα.

Οι ιρανικές πυρηνικές δραστηριότητες προκαλούν ανησυχία στη διεθνή κοινότητα, η οποία υποψιάζεται, παρά τις αρνήσεις της Τεχεράνης, πως μπορεί να υπάρχει μια στρατιωτική διάσταση του προγράμματος αυτού, το οποίο έχει καταδικάσει με έξι αποφάσεις του το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και με σειρά κυρώσεων.
Μετά τη δολοφονία του Μοχαμαντί, τρεις ακόμη υψηλού επιπέδου πυρηνικοί επιστήμονες σκοτώθηκαν σε βομβιστικές επιθέσεις στην Τεχεράνη. Το Ιράν κατηγορεί το Ισραήλ και τις ΗΠΑ για τις τέσσερις δολοφονίες που είχαν ως στόχο την αποδιοργάνωση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Η Ουάσινγκτον αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή της. Το Ισραήλ δεν έχει προβεί σε κανένα σχόλιο.

Οι ιρανικές αρχές ανακοίνωσαν τον περασμένο μήνα ότι συνέλαβαν 15 ακόμη πρόσωπα που συγκροτούσαν ένα "μείζονος σημασίας τρομοκρατικό δίκτυο με διασυνδέσεις με το σιωνιστικό καθεστώς". Η οργάνωση αυτή είχε σχεδιάσει να δολοφονήσει έναν ιρανό επιστήμονα το Φεβρουάριο, είπαν οι αρχές που δεν έχουν κατονομάσει τους συλληφθέντες. Ο Φάσι ήταν ο μόνος που έχει δικασθεί μέχρι σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου