Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

ΡΑΓΔΑΙΑ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

Μετά τις διαμαρτυρίες των τελευταίων ημερών, οι εμπειρογνώμονες εξέφρασαν την ανησυχία τους σχετικά με τις επιθέσεις σε αστυνομικούς και δημοσιογράφους,  επισημαίνουν, μάλιστα, ότι  τη διατήρηση της κατάστασης αυτής από τους διοργανωτές θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα σε μια άλλη κατάσταση.

Ο καθηγητής Βλαντιμίρ Πιβαβάροφ της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών υποστηρίζει ότι όλοι οι παράγοντες της κοινωνίας των πολιτών πρέπει να εργαστούν για την αποκλιμάκωση της έντασης και η αστυνομία δεν είναι δυνατόν να ελέγχει σε μόνιμη βάση τις διαμαρτυρίες, οι οποίες θα μπορούσαν από τα μέλη τους να μετατραπούν σε προεκλογική εκστρατεία.

«Είχαμε επιθέσεις σε αστυνομικούς με έξι τραυματίες. Το ερώτημα είναι αν συνεχιστεί αυτή η ριζοσπαστική προσέγγιση με τους διαμαρτυρόμενους θα μπορούσε να ξεσπάσει σύγκρουση μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών. Σκοπός των διαμαρτυρομένων είναι  να προκαλέσει την αστυνομία να προβεί σε αντίποινα;»

Εντωμεταξύ, όπως σημειώνεται, η Δικαιοσύνη θα πρέπει να επισπεύσει τις αποφάσεις της για τη διεξαγωγή έρευνας για την πενταπλή δολοφονία στη λίμνη του Σμίλκοβτσι. 

Πρόκειται για ζήτημα ασφαλείας, είπε και πρόσθεσε ότι εάν οι διαδηλώσεις συνεχιστούν...


Η κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί γιατί τα άτομα τα οποία συμμετέχουν στις διαμαρτυρίες αυτές, εύκολα χειραγωγούνται.

Σύμφωνα με τον Πιβαβάροφ μετά τα γεγονότα του Φρουρίου, στο οποίο οι διαμαρτυρίες είχαν γίνει για το ζήτημα της ανέγερσης μιας εκκλησίας από του Σλάβους, σιγά-σιγά αρχίζει μια επιδείνωση της κατάστασης μεταξύ των εθνοτήτων.
Τα κοινωνικά δίκτυα αναφέρουν ότι οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας εναντίον της αστυνομίας, κατά την οποία συνελήφθησαν πολλά άτομα, θα συνεχίζονται κάθε Παρασκευή. Το ζήτημα τίθεται πια για οργανωμένες  διαμαρτυρίες με στόχο την υπογράμμιση του χάσματος μεταξύ των εθνοτικών σχέσεων.
Ο πολιτικός αναλυτής Μπασκίμ Μπέκι σχολιάζοντας τις διαμαρτυρίες δήλωσε ότι αποτελούν κατοχυρωμένο δικαίωμα των πολιτών αλλά να μην ξεπερνούν  τα δημοκρατικά πρότυπα και να γίνονται προκλητικές.

Επιπρόσθετα, το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι από σήμερα θα υπάρχουν επιβαρύνσεις, δεδομένου ότι οι συμμετέχοντες θα καταγράφονται από τις κάμερες για να αναγνωρίζονται αυτοί που επιτίθενται κατά της αστυνομίας, όπως έγινε πρόσφατα με τραυματίες  ενός βιντεολήπτη, ενός δημοσιογράφου και κατά των αστυνομικών.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, Ίβο Κοτέσκι,  ανακοίνωσε ότι οι βιντεο- γραφόμενοι διαδηλωτές μετά την πλήρη τεκμηρίωση της χρήσης βίας θα επιβαρύνονται με τις ανάλογες κατηγορίες.

Σύμφωνα με την αστυνομία η καταγραφή και ανίχνευση των επιτιθέμενων στη διαμαρτυρία θα πρέπει να γίνεται  για προληπτικούς λόγους.

ΣΕΡΒΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ: Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΘΑ ΚΛΙΜΑΚΩΘΕΙ
Ο Σέρβος στρατηγός Νίνοσλαβ Κρέστιτς, είναι της άποψης ότι θα γίνει κλιμάκωση των συγκρούσεων στο κράτος των Σκοπίων.
«Είμαστε μάρτυρες των καταστάσεων που δημιουργήθηκαν  στις σχέσεις των δύο κοινοτήτων, μετά τη σύλληψη των ριζοσπαστών εξτρεμιστών, με την κατηγορία για την πενταπλή δολοφονία της 12ης Απριλίου. Όλα αυτά έχουν σκοπό τη δημιουργία και τη διαμόρφωση των Αλβανών στο χώρο του κράτους των Σκοπίων», δήλωσε ο Σέρβος Στρατηγός σχολιάζοντας τις εκτιμήσεις που προήλθαν μετά την απελευθέρωση του Ραμούς Χαραντινάι από τη Χάγη.

Χρέωσε μάλιστα και τις συγκρούσεις στο βορρά στον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι.

«Αυτές οι δυνάμεις είναι πρώην μέλη του UCK, οι οποίοι οργανώνονται και λειτουργούν στο Κοσσυφοπέδιο, στα δυτικά Σκόπια και στη νότιο Σερβία», είπε ο Κρέστιτς,  όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η σερβική εφημερίδα Kurir.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου