Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΥ ΕΠΕΣΑΝ... Η ΛΙΒΥΗ ΤΕΜΑΧΙΖΕΤΑΙ

Ημι-αυτονομία για την πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή τους επιζητούν στην ανατολική Λιβύη. Εκατοντάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους φύλαρχοι, παραστρατιωτικοί και πολιτικοί ηγέτες, εξέδωσαν την διακήρυξη μετά από συγκέντρωση στην Βεγγάζη.


Οι οπαδοί της μερικής αυτονομίας λένε ότι η περιοχή τους, η Κυρηναϊκή, έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη της εδώ και δεκαετίες.

Αλλά η κίνηση προκαλεί εντάσεις με το κυβερνών Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο στην Τρίπολι. Ο επικεφαλής της πολιτικής επιτροπής του Συμβουλίου Φατί Μπατζά την χαρακτήρισε «επικίνδυνη» και «κραυγαλέα έκκληση για διχοτόμηση».

«Είμαστε εναντίον των διχασμών και εναντίον της οποιασδήποτε κίνησης που βλάπτει την ενότητα του λαού της Λιβύης», είπε.

Αν και η διακήρυξη δεν έχει νομική ισχύ, διαθέτει σημαντική λαϊκή στήριξη στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης.

Η συγκέντρωση του Κογκρέσου του Λαού της Κυρηναϊκής διεξήχθη στα περίχωρα της Βεγγάζης. Οι εκπρόσωποι χόρεψαν και φώναξαν συνθήματα υπέρ του φεντεραλισμού.

Παρόντες ήταν φύλαρχοι με παραδοσιακές στολές, αξιωματικοί του στρατού, και ηγέτες παραστρατιωτικών δυνάμεων που έδρασαν στην επανάσταση κατά του Καντάφι.
«Είμαστε τώρα το κράτος της Κυρηναϊκής», είπε ένας εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι ο στρατός της περιοχής τους στηρίζει...



Φύλαρχοι και πολιτικοί ηγέτες εξέδωσαν ανακοίνωση, μετά την συγκέντρωση, η οποία αναφέρει ότι «ένα ομοσπονδιακό σύστημα είναι η επιλογή του λαού» της Κυρηναϊκής.

Είπαν ότι διόρισαν τον Αχμέντ αλ-Ζουμπάϊρ, πολιτικό κρατούμενο επί Καντάφι και μέλος του Μεταβατικού Συμβουλίου, ως επικεφαλής ενός κυβερνητικού συμβουλίου.

Ο Ζουμπάϊρ δεσμεύθηκε να προστατεύσει τα δικαιώματα της περιοχής, αλλά πρόσθεσε ότι το συμβούλιο θα αναγνωρίσει στο Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο την δικαιοδοσία επί της εξωτερικής πολιτικής της Λιβύης.

Η Κυρηναϊκή απλώνεται από την Σίρτη στα παράλια της κεντρικής Λιβύης μέχρι τα σύνορα της Λιβύης με την Αίγυπτο, στα ανατολικά. Τα δύο τρίτα του πετρελαϊκού πλούτου της Λιβύης προέρχονται από αυτή την περιοχή.

Αν και ο κόσμος εκεί λέει ότι το μόνο που θέλει είναι ένα ίσο μερίδιο, η διακήρυξη της ημι-αυτονομίας ενισχύει τους φόβους στην Τρίπολι ότι μπορεί να ξεσπάσει διαμάχη για τον έλεγχο του φυσικού πλούτου της Λιβύης, σε μια εποχή μεγάλης πολιτικής ρευστότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου