Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

ΟΤΑΝ Ο ΔΟΤΟΣ ΚΑΠΕΛΩΝΕΙ ΤΟΝ ΕΠΙΔΟΞΟ...

Προς όσους πιστεύουν ότι θα κάνει κόμμα ή ότι θα δεχτεί να συμμετάσχει ως υπουργός σε κάποια μελλοντική κυβέρνηση απάντησε ο κ. Λουκάς Παπαδήμος με τους χειρισμούς του στην υπόθεση της αντικατάστασης του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου. 

Αρνήθηκε να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να γίνει σαφές ότι η μόνη θέση που τον ενδιαφέρει είναι αυτή του πρωθυπουργού και καμία άλλη, με εξαίρεση ίσως αυτή του Προέδρου της Δημοκρατίας, αν συμφωνήσουν στο πρόσωπό του τα κόμματα. Αυτό πιστεύει ότι δικαιούται μετά το επιτυχημένο πέρασμά του από το Μέγαρο Μαξίμου. Στο επιτελείο του επικρατεί πραγματικά ενθουσιασμός. Οι συνεργάτες του σε ιδιωτικές τους συνομιλίες λένε στους καλεσμένους τους ότι είναι αυτοί που έσωσαν τη χώρα από τη χρεοκοπία. «Θα μας έδιωχναν αν δεν πήγαινε ο ίδιος στο αποφασιστικό Eurogroup», υποστηρίζουν, αφήνοντας αιχμές και κατά του κ. Βενιζέλου, ο οποίος τότε είχε επιτρέψει να διαφανεί η δυσφορία του για το «καπέλωμα».

Αν τότε όμως, ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, είχε έναν λόγο να είναι δυσαρεστημένος, τώρα ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει δύο, καθώς είναι γνωστό ότι προτιμούσε να τον αντικαταστήσει ο κ. Παπαδήμος. Ωστόσο ο πρωθυπουργός δεν θέλησε να μπει άλλη ιδιότητα δίπλα στο όνομά του, ούτε στο βιογραφικό του. Ενοχλημένη είναι η Ιπποκράτους και για τις διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου ότι ο κ. Παπαδήμος είναι έτοιμος να συνεχίσει ως πρωθυπουργός και μετά τις εκλογές. «Αν θέλει να είναι πρωθυπουργός, να κατέβει στις εκλογές», είναι μία φράση που ακούστηκε πρόσφατα στο επιτελείο του νέου αρχηγού. Ο κ. Βενιζέλος εκτιμά ότι αυτός ήταν το κρίσιμο πρόσωπο το τελευταίο δίμηνο. Ηταν ο άνθρωπος που κράτησε το ΠΑΣΟΚ ενωμένο και ο βασικός διαπραγματευτής με την τρόικα...

Ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θεωρεί επικίνδυνες και τις τοποθετήσεις πως η πολιτική έχει ανάγκη από έναν Παπαδήμο. Κρίνει τις τοποθετήσεις αυτές απολίτικες και καλεί όσους τις διακινούν να περιμένουν το αποτέλεσμα των εκλογών. Στις συζητήσεις του με στελέχη τονίζει ότι τα κόμματα δεν χρειάζονται επιδιαιτητή στις σχέσεις τους και ότι η επιλογή Παπαδήμου ήταν η κατάληξη μιας σειράς αποτυχημένων χειρισμών του κ. Γιώργου Παπανδρέου που είχαν φέρει τη χώρα στη γωνία. Ακόμη, ότι καλό είναι όλοι να συνεργαστούν ώστε να μην επαναληφθεί αυτό το προηγούμενο, όχι για να μην ξαναγίνει πρωθυπουργός ένας τεχνοκράτης, αλλά για να μην ξαναβρεθεί η χώρα σε τόσο δυσχερή θέση. Πρόκειται για θέσεις που έχουν ακούσει τόσο η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου όσο και ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τα δύο στελέχη του ΠΑΣΟΚ με τις περισσότερες δηλώσεις υπέρ της παράτασης της θητείας του νυν πρωθυπουργού. Σε ό,τι αφορά τον καταμερισμό εργασίας τους τελευταίους έξι μήνες, ο κ. Βενιζέλος κρίνει ως πλέον καθοριστική τη δική του συμμετοχή και τον ρόλο του υπουργείου Οικονομικών. Αντίθετα, ο κ. Παπαδήμος φέρεται να πιστεύει ότι με τις αποφάσεις του δημιούργησε μια νέα κουλτούρα στην ελληνική διοίκηση και ότι διαμόρφωσε ένα επιτελείο το οποίο είναι έτοιμο να συνεχίσει τη διακυβέρνηση. Για την ακρίβεια, θεωρεί ότι θα πρέπει να συνεχίσει, καθώς είναι παρακινδυνευμένη η αλλαγή προσώπων. «Αν οι πολιτικοί βάλουν πολιτικούς, το οικοδόμημα θα καταρρεύσει και σε λίγους μήνες θα χρεοκοπήσουμε», προειδοποιεί μέσω του «ΘΕΜΑτος» στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού.

Ο κ. Παπαδήμος, αν και δεν έκανε καμία κριτική στον προκάτοχό του, δεν κρύβει σε ανθρώπους που εμπιστεύεται ότι παρέλαβε χάος. Στο Μέγαρο Μαξίμου ακούγεται πως βρήκε εκατοντάδες συμβούλους οι οποίοι δεν είχαν καθορισμένα καθήκοντα και περιγραφή εργασίας. Αυτός είναι και ο λόγος που ο πρωθυπουργός ξεκίνησε τη στελέχωση του γραφείου του από μηδενική βάση. Και όσους από τους παλιούς κράτησε, το έκανε απλώς για να μην έχει πρόβλημα με τον κ. Παπανδρέου. Το εξάμηνο που όλα δείχνουν ότι θα κλείσει στη θέση του προέδρου της κυβέρνησης του έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσει και να δημιουργήσει μια επιτελική ομάδα (Σταυρόπουλος, Παγουλάτος, Χαρδούβελης), την οποία ο ίδιος κρίνει ασυναγώνιστη και πως δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από οποιοδήποτε πολιτικό επιτελείο.

Μέχρι στιγμής ο κ. Παπαδήμος έχει αφήσει στην άκρη τα αιτήματα των ελληνικών μέσων ενημέρωσης για συνέντευξη. Η κατάσταση αυτή όμως θα αλλάξει, καθώς θεωρεί ότι πρέπει να απευθυνθεί στην κοινή γνώμη. Μια πρώτη ιδέα είναι να παραχωρήσει συνεντεύξεις στις τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές εφημερίδες, χωρίς να αποκλείεται να προστεθούν τελικά και μία-δύο τηλεοπτικές εμφανίσεις. Βέβαια, δεν είναι μόνο η επικοινωνιακή ανάγκη που θέλει να καλύψει. Είναι και η υποχρέωση που αισθάνεται προς όσους βοήθησαν το εγχείρημά του, αλλά και ενδέχεται να σταθούν στο πλευρό του και στο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου