Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

ΧΟΝΤΡΑ ΠΑΛΟΥΚΙΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ

Ο δρόμος για τις εκλογές δεν είναι σπαρμένος με τριαντάφυλλα για το κόμ­μα της αξιωματικής αντι­πολίτευσης. Αντιθέτως, είναι δύ­σβατος, προβληματικός και γεμά­τος αγκάθια...  

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς καλείται να αντι­μετωπίσει το επόμενο χρονικό δι­άστημα τρία σοβαρά προβλήματα που έχουν ονοματεπώνυμο και τα οποία... «ροκανίζουν» με τον έναν ή τον άλλο τρόπο την επιδίωξη για αυτοδυναμία της Ν.Δ. στις πρόωρες εκλογές.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος δεν είναι οι τρεις μάγοι με τα δώρα, αλλά οι τρεις άνθρωποι οι οποίοι προσεγ­γίζουν το εκλογικό κοινό στο οποίο απευθύνεται ο πρόεδρος της Ν.Δ., με αποτέλεσμα να βλέπει τα ποσο­στά του κόμματός του όλο και περισ­σότερο να αποδυναμώνονται.

Ανάσα ζωής
Η εκλογή του Βενιζέλου στη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και το γε­γονός ότι υπήρξε αξιοσημείωτη συμ­μετοχή στη διαδικασία της εκλογής του ερμηνεύονται από τα γαλάζια στελέχη ως μία ανάσα ζωής, τη στιγ­μή που όλα έδειχναν ότι το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου βρισκόταν στα τάρταρα...


Η εκτίμηση κάποιων συνεργα­τών του Σαμαρά είναι ότι ο Βενιζέ­λος δεν είναι ένας απλός παίκτης, αλλά ούτε και ο... Χουντίνι, που θα αναστήσει το υπό κατάρρευση ΠΑ­ΣΟΚ. Επισημαίνουν ακόμα ότι, από τη στιγμή που βγήκε από το κάδρο ο Γ. Παπανδρέου με την παραίτησή του από την πρωθυπουργία, ο νέος πρόεδρος κατάφερε να καρπωθεί ένα μέρος... δόξας από την ολοκλή­ρωση του PSI.
Οι ίδιοι άνθρωποι θεωρούν ακόμη ότι ο Βενιζέλος μπορεί να προσεγγί­σει ένα κομμάτι της Κεντροαριστε­ράς το οποίο είναι αναποφάσιστο και δεν εκφράζεται από κανένα κόμμα της καταγεγραμμένης Αριστεράς.
Με βάση αυτά τα συμπεράσματα, τα στελέχη της Συγγρού αποφάσισαν να χτυπήσουν τον νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ εκεί που πονάει: τον ταυτίζουν με τον Παπανδρέου και την πο­λιτική που ακολούθησε ο τέως πρό­εδρος του ΠΑΣΟΚ βάζοντας τη χώρα στο ΔΝΤ.
Είναι χαρακτηριστική η δήλωση που έκανε ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γιά­ννης Μιχελάκης ότι «ο κ. Βενιζέλος αποδεικνύεται άξιος συνεχιστής του προκατόχου του. Με τις υποσχέσεις που έδωσε για αποκατάσταση όλων των αδικιών ο ίδιος και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επαναλαμβάνει τις ίδιες καταδικασμένες πρακτικές. Με υπο­σχέσεις για όλους και για όλα, επιβε­βαιώνει ότι τι Παπανδρέου, τι Βενιζέ­λος».

Αριστερό αγκάθι
Όμως το παράδοξο αυτών των εκλογών είναι ότι η Ν.Δ. δεν φοβά­ται τόσο μη χάσει από το ΠΑΣΟΚ, αλλά κυρίως τι απώλειες μπορεί να έχει προς τα άλλα κόμματα της Δεξι­άς αλλά και της... Αριστεράς.
Η σκληρή γραμμή που έχουν κρα­τήσει το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ τους έχουν καταστήσει ως τους υπ’ αριθμόν ένα αντιπάλους σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση. Οι πολίτες έχουν απε­γκλωβιστεί από τις σκληρές κομματι­κές γραμμές, εξ αιτίας της επώδυνης κατάστασης που βιώνουν, σε σημείο που ακόμη και παραδοσιακοί ψηφο­φόροι της Δεξιάς να στέφονται προς τα κόμματα της Αριστεράς.
Όλες οι τελευταίες δημοσκοπή­σεις δείχνουν ότι ο βαθμός συσπεί­ρωσης της Ν.Δ. δεν ξεπερνά το 60%, ενώ ταυτόχρονα εμφανίζουν ένα με­γάλο ποσοστό της Δεξιάς να αλλη-θωρίζει προς τα αριστερά. Είναι χα­ρακτηριστικό ότι όλο το τελευταίο δι­άστημα ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιτίθε­ται με σφοδρότητα στα κόμματα της Αριστεράς θέλοντας να υπενθυμίσει στους ψηφοφόρους ότι υπάρχουν ακόμη οι κόκκινες γραμμές ανάμεσα στις ιδεολογίες.

Πόλεμος ΛΑΟΣΚαμμένου
Το τρίτο και σοβαρότερο μέτωπο που έχει να αντιμετωπίσει ο Σαμα­ράς έρχεται από το κόμμα του Πάνου Καμμένου, στο οποίο προσχωρούν όλο και περισσότεροι δυσαρεστημέ­νοι βουλευτές και στελέχη της Ν.Δ. Ο πρώην βουλευτής του κόμματος μπο­ρεί πράγματι να δημιουργήσει σοβα­ρό πρόβλημα δεδομένου ότι εμφανί­ζεται σκληρά αντιμνημονιακός από δεξιά, καθώς επίσης και εκφραστής της «λαϊκής Δεξιάς», η οποία είναι ενοχλημένη από την αλλαγή στάσης του Σαμαρά.
Τα στελέχη της Ν.Δ. εμφανίζονται ψύχραιμα από την κίνηση Καμμένου, όμως έχουν τον λόγο τους. Ο άν­θρωπος που θα αντιπαρατεθεί κυρί­ως μαζί του δεν είναι άλλος από τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη. Ο τελευταίος βλέπει τα ποσοστά του κόμματός του να μειώνονται καθη­μερινά και οι απώλειες να πηγαίνουν προς το κόμμα Καμμένου.
Έτσι ο Καρατζαφέρης άρχισε προ­σωπικό πόλεμο εναντίον τού επικε­φαλής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο οποίος είναι άγνωστο πού – και αν – θα σταματήσει. Ανάμεσα στα δυο αυτά κόμματα γίνεται μάχη μέχρις εσχάτων, αφού και τα δυο αντλούν ψηφοφόρους από την ίδια δεξαμενή της λαϊκής και της εθνικιστικής Δεξι­άς.

Mπορεί... καλύτερα
Έχοντας να αντιμετωπίσει αυτά τα τρία προβλήματα ο Σαμαράς θα επιμείνει ότι η μόνη λύση για τη διακυβέρ­νηση της χώρας είναι η αυ­τοδυναμία. Σε όλη την προε­κλογική περίοδο θα προτάξει μάλιστα το επιχείρημα ότι αυτός μπορεί να διαπραγμα­τευτεί καλύτερα απ’ όλους την επόμενη μέρα για την Ελλάδα, ενώ θα προσπαθήσει να πείσει το δεξιό ακροατή­ριο ότι το οικονομικό πρό­γραμμα της Ν.Δ. έχει τη λύση για ανάπτυξη και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Στη Συγγρού μάλιστα θεω­ρούν ότι όσο πλησιάζει ο χρόνος των εκλογών - με πιθανότερη ημερομηνία την 29η Απριλίου - τόσο οι ψη­φοφόροι θα συσπειρώνο­νται γύρω από τη Ν.Δ. Ακόμα υποστηρίζουν ότι ιδιαίτερα στην περιφέρεια πολλά στε­λέχη του ΛΑΟΣ και της Δη­μοκρατικής Συμμαχίας της Ντόρας Μπακογιάννη έχουν προσεγγίσει τη Ν.Δ., αφού βλέπουν ότι τα κόμματά τους κινούνται οριακά εκτός Βου­λής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου