Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΚΑΙ Τ "ΑΔΕΛΦΙΑ" ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

Το κλιμάκιο του ΔΝΤ που φτάνει το πρωί στην Ελλάδα, έχει μια αποστολή. Τεχνικά, όπως έχετε ακούσει ο σκοπός είναι να συζητήσει με τους Έλληνες «αρμόδιους» το που θα βρεθούν τα σχεδόν 15 δισ. που πρέπει να «κοπούν» την ερχόμενη διετία για να μειωθεί το έλλειμμα σε αυτό που οι τεχνοκράτες λένε «βιώσιμα» επίπεδα. 

του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΕΡΚΟΥΡΙΟΥ

Η πραγματική αποστολή, όμως είναι ότι οι «αδελφοί» από το ΔΝΤ θέλουν να κλειδώσουν τα νέα μέτρα σαφώς πριν τις εκλογές. Και ακόμη καλύτερα μέχρι και την Παρασκευή.

Το κακό είναι ότι οι Έλληνες συνάδελφοι δεν έχουν βρει από πού θα κόψουν τα λεφτά. Ακόμα και η εξίσωση του ειδικού φόρου που θα κάνει το πετρέλαιο θέρμανσης να έχει την ίδια τιμή με το πετρέλαιο κίνησης, δεν δίνει πάνω από 1.5 δισ. Δηλαδή και που όλη η χώρα θα ξεπαγιάσει τον ερχόμενο χειμώνα, δεν δίνει λύση το μαχαίρι θα μπει ακόμη πιο βαθιά.
Οι «άξονες» (ως εκεί έχει φτάσει το υπουργείο Οικονομικών)  από τους οποίους θα βρεθούν τα χρήματα για τα μέτρα, ακόμα δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί με ακρίβεια. Όμως το γενικότερο περίγραμμα είναι οι λεγόμενες κοινωνικές μεταβιβάσεις. Δηλαδή η πρακτική εφαρμογή του κοινωνικού και δικαίου κράτους: προνοιακά επιδόματα, συντάξεις κλπ...


Από αυτόν τον τομέα η κυβέρνηση θα πρέπει να κόψει έως 5 δισ. ευρώ. Άλλα δυο δισ. ευρώ θα πρέπει να κοπούν από τις περιφέρειες και τους δήμους καθώς και από το κουτσούρεμα του ελληνικού δημοσίου. Επιπλέουν 5 δισ. ευρώ ακόμη αναζητούνται στη λεγόμενη «επισκόπηση δαπανών γενικής κυβέρνησης». Ένα project που παρουσίασε ο Σαχινίδης όταν ήταν ακόμα αναπληρωτής υπουργός, υποσχόμενος τότε να περιορίσει την σπατάλη, την αναποτελεσματική διαχείριση στο δημόσιο, προφανώς κλείνοντας τομείς και διώχνοντας υπαλλήλους όπως συμβαίνει στις πολυεθνικές.

Και βέβαια ο Σαχινίδης όταν το ετοίμαζε ήξερε ότι ήταν αναπληρωτής. Και πως υπεύθυνος υπουργός ήταν ο Βενιζέλος. Έλα όμως που τώρα είναι ο Σαχινίδης υπουργός, και ο Βενιζέλος, «τίποτα». Δηλαδή όχι ακριβώς τίποτα, αλλά αρχηγός κόμματος. Που αφού υποσχέθηκε τα πάντα, άφησε τον πρώην βοηθό να εφαρμόσει τα δύσκολα… που ο ίδιος είχε σχεδιάσει.  Και τώρα δυστυχώς θα βρεθεί μεταξύ των δικών του σχεδίων, και των ελεγκτών του ΔΝΤ που θα τον ρωτούν απλά: Μα γιατί δεν εφαρμόζετε αυτά που εσείς υποσχεθήκατε…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου