Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΕΘΝΟΤΙΚΩΝ ΕΝΤΑΣΕΩΝ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

Φόβοι για κλιμάκωση των εθνοτικών εντάσεων μετά το ξυλοδαρμό Αλβανών μαθητών. 

Η επίθεση χθες το βράδυ από μια ομάδα Σλάβων κατά λεωφορείου που μετέφερε Αλβανούς μαθητές στις οικίες τους, που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό τους με ρόπαλα και ρακέτες, σκιαγραφεί το μίσος που υπάρχει μεταξύ των δύο κύριων εθνοτικών κοινοτήτων στο εύθραυστο κράτος των Σκοπίων. 

Η προβολή, επιπλέον, από τα μέσα ενημέρωσης της απρόκλητης επίθεσης, έχει εξαγριώσει τις δύο κοινότητες. Σήμερα στην πόλη Τέτοβο, η οποία κατά πλειοψηφία κατοικείται από Αλβανούς, έγινε άλλο περιστατικό με Αλβανούς αυτή τη φορά που επιτέθηκαν σε φορτηγό αυτοκίνητο με οδηγό σλαβικής καταγωγής, ως αντίποινα για το συμβάν της πόλης των Σκοπίων. 

Η υπουργός Εσωτερικών Γκορντάνκα Γιανκουλόφσκα καταδίκασε τα περιστατικά και κάλεσε τις δύο πλευρές να συμβάλλουν στην εκτόνωση της κατάστασης αποφεύγοντας τις εθνοτικές προκλήσεις. Η Γιανκουλόσκα δήλωσε ότι «δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο στη χώρα να υπάρχουν άνθρωποι που επιθυμούν τη διακοπή των διεθνοτικών σχέσεων, αλλά είμαι πεπεισμένη ότι υπάρχουν πολλοί περισσότεροι αυτοί που δεν επιθυμούν τις εντάσεις και θα συμβάλλουν στην εκτόνωση της έντασης και θα καταδικάσουν μαζί μας όλους εκείνους που επιδιώκουν τις εντάσεις μεταξύ των εθνοτήτων»...


Στην υπόθεση παρενέβη και ο Πρέσβης των ΗΠΑ, Πωλ Γουόλερς, δηλώνοντας τα εξής: «Έχουμε επίγνωση των βίαιων επεισοδίων που συνέβησαν χθες το βράδυ κατά τα οποία τραυματίστηκαν νέοι άνθρωποι. Συμπάσχουμε και εκφράζουμε τις ευχές για ταχεία ανάρρωση εκείνων που τραυματίστηκαν και στις οικογένειες τους. Γνωρίζουμε ότι οι αρχές ερευνούν το συμβάν και αναζητούν τους δράστες αυτής της κτηνώδους πράξης. Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της Υπουργού Εσωτερικών, Γκορντάνα Γιανκουλόφσκα στην διενέργεια έρευνας και στην εφαρμογή των νομικών διαδικασιών. Καλούμε τα μέρη να παραμείνουν ήρεμα ώστε να γίνει δυνατή η δέουσα διαδικασία.», είπε ο Αμερικανός Πρέσβης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου