Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΣΤΟ ΙΡΑΝ ΜΕΣΩ ΜΟΣΧΑΣ

Η επίθεση των ΗΠΑ και του Ισραήλ ενάντια στο Ιράν θα γίνει πριν από το τέλος του 2012, γράφει η ρωσική εφημερίδα «Κομερσάντ», επικαλούμενη πληροφορίες από ανώτερο αξιωματούχο του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, που κράτησε την ανωνυμία του.

Σύμφωνα με τα λόγια του: «Η επίθεση θα συμβεί πριν από το τέλος του έτους. Οι Ισραηλινοί, στην πραγματικότητα, εκβιάζουν τον Ομπάμα. Τον βάζουν σε μια ενδιαφέρουσα θέση: Είτε θα υποστηρίξει τον πόλεμο, είτε θα χάσει την υποστήριξη (της επιρροής εβραϊκού λόμπι)».

Η εφημερίδα αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που είχε την περασμένη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με την Αμερικανίδα ομόλογό του, Χίλαρι Κλίντον, η τελευταία του έδωσε μήνυμα προς τις ιρανικές αρχές, ότι οι συνομιλίες των «έξι» (ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Γερμανία, Κίνα, Γαλλία), με το Ιράν, που έχουν προγραμματιστεί για τον Απρίλιο, θα είναι η «τελευταία ευκαιρία» για την Τεχεράνη, ώστε να αποφευχθεί ο πόλεμος...



Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ρωσία έχει ήδη καθορίσει τις ενέργειές της σε περίπτωση πολέμου. «Εχουμε υπολογίσει τις ενέργειές μας σε περίπτωση πολέμου με το Ιράν. Στην περίπτωση αυτή θα υπάρξει ετοιμότητα κινητοποίησης», διαβεβαίωσε την εφημερίδα εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, που εκτίμησε πως η στρατιωτική δράση στο Ιράν «θα μπορούσε να περιπλέξει την ήδη δύσκολη κατάσταση στον Καύκασο».
Την ύπαρξη σχεδίου δράσης της Μόσχας, σε περίπτωση επίθεσης κατά του Ιράν την επιβεβαίωσε κι ο ανώνυμος ανώτερος διπλωμάτης, ο οποίος συμμετείχε στην προετοιμασία του. Οπως δήλωσε, μεταξύ άλλων, «το συγκεκριμένο πρόγραμμα, που έχει εκπονήσει διυπουργική επιτροπή, προβλέπει μέτρα προστασίας των Ρώσων πολιτών».
  • Οι συνέπειες ενός ενδεχόμενου πολέμου στο Ιράν δημιουργούν ανησυχία για αύξηση της τιμής του πετρελαίου ιδιαίτερα στις ΗΠΑ. Ο Σαουδάραβας υπουργός Πετρελαίου, Αλί αλ Νάιμι, δήλωσε στο περιθώριο του Παγκόσμιου Ενεργειακού Φόρουμ, στην πόλη του Κουβέιτ, ότι «χωρίς πρόβλημα θα καλυφθούν οι όποιες ανάγκες προκύψουν για ενέργεια παγκοσμίως», ενώ ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν, Ρόσταμ Γκχασεμί, κατήγγειλε τις μονομερείς κυρώσεις σε βάρος της χώρας του και μίλησε για παραβίαση κάθε αρχής του ελεύθερου εμπορίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου