Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017

Συρία: Σύννεφα πολέμου πάνω από την κουρδική Αφρίν

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρ.Τ. Ερντογάν ανέφερε ότι είχε συζητήσει με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, για τη δραστηριότητα των Κούρδων της Συρίας στον πόλη Αφρίν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής κλήσης 30 λεπτών την Παρασκευή. Ακολούθησε η συνάντηση του Ερντογάν με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σάϊγκου στην Κωνσταντινούπολη την Κυριακή, όπου διαφαίνεται ότι συζητήθηκε το ίδιο θέμα...


Οι πληροφορίες αυτές, μαζί με το δημοσίευμα της τουρκικής Daily Sabah ότι ενδέχεται η Ρωσία να συνεργασθεί με τον τουρκικό στρατό για την Αφρίν, δίνουν ένα κλίμα αναταραχής στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, με υπόνοιες για... εισβολή του τουρκικού στρατού στο βορειοδυτικό καντόνι της Συρίας, Αφρίν.

Στο ίδιο κλίμα γράφει και το κουρδικό ‘Rudaw’ αναφέροντας ότι οι Τούρκοι προετοιμάζονται για μια πλήρη σύγκρουση με τους Κούρδους στην Αφρίν.

Το καντόνι της Αφρίν, είναι μια περιοχή όπου κυριαρχεί ο κουρδικός πληθυσμός. Η μεγαλύτερη πόλη του δίνει το όνομα του καντονιού και έχει τώρα περίπου 50 χιλιάδες κατοίκους. Όλη η περιοχή , μαζί με τους εκτοπισμένους που έχουν καταφύγει εκεί από το 2011, εκτιμάται ότι έχει μισό εκατομμύριο κατοίκους.

Οι δυνάμεις του Μπασάρ Άσαντ έχουν αποσύρει τις δυνάμεις τους από το 2012 και κυριαρχούν από τότε στην περιοχή οι Ομάδες Λαϊκής Προστασίας των Κούρδων (YPG), τις οποίες οι Τούρκοι χαρακτηρίζουν ως τρομοκρατικές γιατί απειλούν την ασφάλεια της Τουρκίας.

Σύμφωνα με το ισραηλινό δημοσίευμα, τα σύννεφα πολέμου στην Αφρίν συγκεντρώνονται καθώς η Τουρκία προσπαθεί να υποστηρίξει δυνάμεις της περιοχής με τις οποίες θα επιχειρήσει, κυρίως κοντά στην Αζάζ, λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα για να ωθηθεί στην Ταλ Ριφάτ που ελέγχεται από τις YPG.

Στρατηγικός στόχος της Τουρκίας είναι η αποκοπή της Αφρίν από τα άλλα καντόνια και η απομάκρυνση των κουρδικών δυνάμεων από την περιοχή. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει ότι μια τέτοια δράση θα είναι σύντομη.
(jpost.com)

1 σχόλιο:

  1. Η Ρωσία προς συνεργασία με την Τουρκία για
    να κτυπήσουν Κούρδους.....
    Βρωμάει πολύ άσχημα η υπόθεση αυτή.
    Και κάποιος η κάποιοι θα το μετανιώσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή