Σάββατο 1 Ιουλίου 2017

Μπροστά σε κλιμάκωση εκβιασμών - Τον Τσίπρα και τον Γιλντιρίμ θέλει στην Ελβετία ο Γκουτέρες

Χοντραίνει το παιγνίδι για την Κύπρο και την επίλυση του προβλήματος της, μετά το διέξοδο στο αδιέξοδο που διαφαίνεται αμυδρά στον ορίζοντα, λόγω των απανωτών παρεμβάσεων του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες...

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, Νίκο Κοτζιά και Μεσούτ Τσαβούσογλου. Φωτογραφία via Twitter


Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού αποκάλυψε τι μύχιες σκέψεις του για εμπλοκή των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Τουρκίας στο Κυπριακό, καθώς θεωρεί πως... μόνο με τη συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα και του Μπιναλί Γιλντιρίμ, θα μπορούσε να ληφθούν οι οδυνηρές αποφάσεις για τον απαιτούμενο πικρό συμβιβασμό που απαιτείται για να οδηγηθεί το Κυπριακό σε λύση.

Τις σκέψεις του κ. Γκουτέρες γνωρίζουν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, και οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, Νίκος Κοτζιάς και Μεβλούτ Νταβούτογλου. Είναι φανερό ότι ο τελευταίος δεν δύναται να λάβει τις απαιτούμενες αποφάσεις, καθώς φοβάται ότι θα χρεωθεί τυχόν υποχωρήσεις στο διαπραγματευτικό τραπέζι. Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, και στην Αθήνα και στην Άγκυρα θεωρούν ότι είναι πρόωρη η ανάμειξη των πρωθυπουργών των δύο χωρών, καθώς οι διαφορές είναι μεγάλες και σε μερικές περιπτώσεις αξεπέραστες. 



Η Τουρκία αρνείται να αποδεχθεί την αποχώρηση των κατοχικών της στρατευμάτων, την κατάργηση των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων. Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα δεν αποδέχεται κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες την παραμονή των ξένων στρατευμάτων και την διατήρηση των δικαιωμάτων επέμβαση που προκάλεσαν την κυπριακή τραγωδία. Επίσης η ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει τη συνέχιση των εγγυήσεων, τις οποίες χαρακτηρίζει αναχρονιστικές, και δεν αρμόζουν για μία χώρα μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου