Σάββατο 29 Ιουλίου 2017

Κάποιοι Τούρκοι μας προειδοποιούν: "Η Τουρκία του Ερντογάν έχει καινούργια σχέδια για τα Βαλκάνια"

Ο ολοένα και πιο απομονωμένος ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φαίνεται ότι θα προκαλέσει κάποια προβλήματα στην Ευρώπη, ξεκινώντας από τα Βαλκάνια, στο πλαίσιο της πολεμικής του στάσης, με στόχο να εκφοβίσει τους περιφερειακούς και παγκόσμιους αντιπάλους, ώστε να συναφθεί μια συμφωνία που θα κατευνάσει την καταπιεστική του κυριαρχία...



Μετάφραση: Στέργιος Σεβαστιάν


Εξαπολύοντας πυρά εναντίον της Γερμανίας και άλλων ευρωπαϊκών δυνάμεων, ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε στο Κοινοβούλιο στις 15 Ιουλίου, ότι όσοι απειλούν την Τουρκία πρέπει να...
συνειδητοποιήσουν ότι θα πληρώσουν ένα υψηλό τίμημα αν το πράξουν. Ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία δεν είναι απλώς η Τουρκία, αλλά μάλλον ένα έθνος που έχει υποστηρικτές σε όλο τον κόσμο, από κάθε κράτος της Ευρώπης, μέχρι απομακρυσμένα μέρη της Ασίας. «Είστε σίγουροι ότι γνωρίζετε ποιόν προκαλείτε;», ρώτησε ο προκλητικός Erdoğan, πυροβολώντας τη Γερμανία και άλλα ευρωπαϊκά κράτη, που έχουν εκνευριστεί από το ενοχλητικό μοτίβο της πολιτικής του Erdoğan, που θέτει τα συμφέροντά τους σε κίνδυνο.

Ένας  πρόσφατος ανασχηματισμό του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου αντικαστάθηκαν ή να μετακινήθηκαν 11 από τους 26 υπουργούς στις 19 Ιουλίου, έδωσε κάποιες ενδείξεις για την κατεύθυνση που σχεδιάζει ο Ερντογάν να πάρει η Τουρκία στα Βαλκάνια. Ο Hakan Çavuşoğlu, ένας σκοτεινός πολιτικός που δεν είναι ευρέως γνωστός στο κοινό, αξιοποιήθηκε ξαφνικά ως αναπληρωτής πρωθυπουργός από τον Erdoğan. Ο Çavuşoğlu, ως ισλαμιστής, θα είναι υπεύθυνος για την εποπτεία δύο κρίσιμων κυβερνητικών υπηρεσιών, του Οργανισμού τουρκικής Αναπτυξιακής Συνεργασίας (TİKA) και η Προεδρία για Τούρκους στο Εξωτερικό και Συγγενών Κοινοτήτων (YTB). Και οι δύο οργανισμοί χρησιμεύουν ως εργαλεία για το μακρύ χέρι του Ερντογάν στο εξωτερικό, την εκταμίευση κεφαλαίων, τα logistics και την παροχή πολιτικής και διπλωματικής κάλυψηςσε μυστικές επιχειρήσεις, οι οποίες σχεδιάζονται από την διαβόητη Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Τουρκίας (MIT).

Ο Çavuşoğlu δεν διετέλεσε ποτέ υπουργός στο υπουργικό συμβούλιο πρίν από αυτό. Έχει διατελέσει βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος του Ερντογάν, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), της επαρχίας της Προύσας από το 2011. Γεννημένος στην Δυτική Θράκη στην Ελλάδα το 1972, ο Çavuşoğlu ήρθε στην Τουρκία το 1983, στην Biga, μια πόλη στη βορειοδυτική επαρχία του Τσανάκκαλε, ως φοιτητής. Αργότερα απέκτησε την τουρκική υπηκοότητα. Ήταν ο πρόεδρος του ιδρύματος διασποράς που ονομάζεται Ένωση Πολιτισμού και Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης (Bati Trakya TÜRKLERİ Kültür ve Dayanışma Derneği στα τουρκικά). Έχει συμμετάσχει ενεργά στην προώθηση των δικαιωμάτων των Τούρκων και Μουσουλμάνων στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες στα Βαλκάνια. Δεδομένου ότι πολλές από αυτές τις κοινότητες των ομογενών έχουν συνδέσμους με την υπηρεσία πληροφοριών της Τουρκίας, δεν θα ήταν έκπληξη η διαπίστωση ότι το μονοπάτι του Çavuşoğlu συχνά διασταυρώνεται με αυτό της MİT.

Στην πραγματικότητα, όταν ο Ερντογάν επέσπευσε ένα νομοσχέδιο για την τροποποίηση του νόμου πληροφοριών, με σκοπό την προστασία του εμπίστου του, Hakan Fidan, επικεφαλής της MİT,ο οποίος κλήθηκε να καταθέσει ως μάρτυρας από τους εισαγγελείς,σχετικάμε τη σκόπιμη συμμετοχή πρακτόρων της MÌT σε τρομοκρατικές πράξεις στην Τουρκία, ήταν ο Çavuşoğlu αυτός που υπερασπίστηκε τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, σε ομιλία του στην Ολομέλεια του τουρκικού κοινοβουλίου στις 20 Φεβρουαρίου του 2012. Η τροπολογία παρείχε γενική ασυλία στα μέλη της MİT από οποιαδήποτε δίωξη και ποινική ευθύνη. Το νομοσχέδιο, το οποίο σημειώνει ότι δεν μπορεί να ξεκινήσει καμία έρευνα εις βάρος πρακτόρωνμυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας, αν η κυβέρνηση δεν δώσει το πράσινο φως, εγκρίθηκε με πλειοψηφία των ψήφων από το Κόμμα του Ερντογάν, το AKP.

Ο Çavuşoğlu εργάζεται εδώ και αρκετό καιρό, ώστε να συνδεθεί με τουρκικές και μουσουλμανικές ομάδες στα βαλκανικά κράτη, ως πολιτικός από το κόμμα του Ερντογάν. Εξετάζοντας το ταξίδι του στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία, φαίνεται ότι έχει επικεντρωθεί ιδιαίτερα στις τουρκικές και μουσουλμανικές ομάδες στις δύο αυτές γειτονικές χώρες. Συχνά πραγματοποιούσε συνομιλίες με ΜΚΟ της διασποράς στην βορειοδυτική επαρχία της Προύσας της Τουρκίας, εκεί όπου έχουν εγκατασταθεί πολλοί Τούρκοι με βαλκανικές ρίζες. Βοήθησε να επιλυθούν διάφορα προβλήματα των Τούρκων μεταναστών από τα Βαλκάνια, όπως οι άδειες παραμονής και οι συντάξεις τους, διασφαλίζοντας έτσι την ψήφο για το AKP στην εκλογική του περιφέρεια.
Έκανε συχνά ταξίδια στη Βοσνία και διετέλεσε πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας φιλίας μεταξύ Τουρκίας και Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, μιας χώρας στην οποία ο Ερντογάν επένδυσε πολύ πολιτικό και οικονομικό κεφάλαιο. Η απόδοση αυτής της επένδυσης έγινε αντιληπτή όταν ακούσαμε τον Bakir Izetbegovic, μέλος της Βοσνιακής προεδρίας, να αποκαλεί τον Ερντογάν «τον μεγαλύτερο ηγέτη όλων των Μουσουλμάνων» στον κόσμο, σε συνέντευξη που έδωσε στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό ΤRΤ, τον περασμένο Μάιο.

Ακριβώς όπως το αφεντικό του ο Erdoğan αμφισβήτησε τα σύνορα της Τουρκίας σε αυτό που θεωρήθηκε ως νεο-οθωμανική πολιτική της κυβέρνησης του ΑΚΡ, ο Çavuşoğlu έκανε παρόμοιες παρατηρήσεις. Μιλώντας κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για τον προϋπολογισμό του YTB στο Κοινοβούλιο στις 28 Φεβρουαρίου 2016, είπε ότι η Τουρκία φέρει ιστορική ευθύνη απέναντι στους λαούς των Βαλκανίων, του Καυκάσου και της Μέσης Ανατολής, που στράφηκαν προς την Τουρκία και προσεύχονται γι 'αυτήν. "Κανείς που έχει καθορίσει ένα μονοπάτι διακυβέρνησης την Τουρκία και που έχει τις φιλοδοξίες και τα οράματα μιας ισχυρής Τουρκίας, δεν μπορεί να περιορίσει τα σύνορά στην καρδιά τους, σε μια έκταση 780.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων (τη σημερινή έκταση της Τουρκίας)", δήλωσε ο Çavuşoğlu. Σημείωσε ότι οι αισιόδοξες συγκεντρώσεις στο Gostivar, την Ξάνθη (İskeçe) και το Σεράγεβο, όταν το AKP κέρδισε τις εκλογές, ήταν η επιβεβαίωση της δημοτικότητας του κόμματός του στα Βαλκάνια. Ο Çavuşoğlu ισχυρίστηκε ακόμη ότι «υπάρχουν εκατομμύρια Τούρκοι που ποτέ δεν έχουν δει ή επισκεφθεί την Τουρκία, αλλά είναι πρόθυμοι να δώσουν τη ζωή τους γι 'αυτήν».

Όταν η Βουλγαρία διεξήγαγε εθνικές εκλογές τον Μάρτιο του 2017, εν μέσω σοβαρών ισχυρισμών από τις βουλγαρικές αρχές, περί ανάμιξης της κυβέρνησης Ερντογάν, ο Çavuşoğlu υπερασπίστηκε τις μυστικές δραστηριότητες στο τουρκικό κοινοβούλιο. Απαντώντας στις επικρίσεις του βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP), Emre Köprülü, ο οποίος αμφισβήτησε οτι ασκήθηκε πίεση από την κυβέρνηση Erdoğan στο εκλογικό σώμα,υπέρ συγκεκριμένων υποψηφίων στις βουλγαρικές εκλογές, ο Çavuşoğlu δήλωσε στις 7 Μαρτίου ότι υπάρχουν περίπου 1 εκατομμύριο Τούρκοι που ζουν στη Βουλγαρία και ότι είναι φυσικό για την Τουρκία να συμμετάσχει σε ορισμένες δραστηριότητες και προσπάθειες που τους φροντίζουν.
 
Δεν είναι μυστικό ότι ο Ερντογάν χρηματοδοτεί και υποστηρίζει ισλαμικά κόμματα σε τουρκικές και μουσουλμανικές εκλογικές περιφέρειες σε πολλά βαλκανικά κράτη. Ο ίδιος παραδέχθηκε ανοιχτά, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης που έδωσε στην τηλεόραση της Αλβανίας τον Ιούνιο του 2017, ότι δεν υπάρχει τίποτα κακό στη στήριξη πολιτικών κομμάτων που μοιράζονται μια παρόμοια ιδεολογία με αυτή του ισλαμικού ΑΚΡ, στα Βαλκάνια και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Πήγε μάλιστα ακόμα παραπέρα, προσθέτοντας ότι «κανείς δεν πρέπει να ενοχλείται από αυτή την προσπάθεια».

Τώρα, ο Çavuşoğlu βρίσκεται στο τιμόνι αυτού του project των Βαλκανίων ως αναπληρωτής πρωθυπουργός και μπορεί να διοχετεύσει περισσότερη στήριξη στις παράνομες δραστηριότητες της τουρκικής κυβέρνησης, οι οποίες συνιστούν καταφανή παρέμβαση στα κυρίαρχα κράτη. Σύμφωνα με επίσημα αρχεία, η Τουρκία έχει δαπανήσει 313 εκατομμύρια δολάρια στα Βαλκάνια μέσω της TİKA. Σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται άλλα κονδύλια που παρέχονται από κρατικές υπηρεσίες, όπως το YTB, το Ινστιτούτο Yunus Emre και το AFAD. Κανείς δεν ξέρει πόσα χρήματα δαπανήθηκαν από τα μυστικάκονδύλια του Erdoğan, τα οποίαέχουν ξεπεράσει στα 3,3 δισεκατομμύρια TL (περίπου 876 εκατομμύρια δολάρια) από τις αρχές του 2017.

Η κινητοποίηση των τουρκικών και μουσουλμανικών κοινοτήτων στο εξωτερικό έχει γίνει μια πολιτική της κυβέρνησης του Ερντογάν, κάτι που οι κυβερνήσεις των φιλοξενουσών χωρών βρίσκουν αρκετά ανησυχητικό.
Στην πραγματικότητα, ένα ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ενέκρινε την κρίσιμη έκθεση του 2016 της Επιτροπής σχετικά με την Τουρκία στις 6 Ιουλίου 2017, η οποία ζητούσε τοπάγωμα των ενταξιακών συνομιλιών, συμπεριέλαβε τις μυστικές δραστηριότητες του Erdoğan σεΚράτη-Μέλη. Υπογράμμισε ότι «η τουρκική κυβέρνηση πρέπει να απέχει από συστηματικές προσπάθειες κινητοποίησης της τουρκικής διασποράς στα κράτη μέλη για δικούς της σκοπούς· σημειώνει με ανησυχία τις εκθέσεις για αναφερόμενη πίεση στα μέλη της τουρκικής διασποράς που ζουν στα κράτη μέλη·και καταδικάζει την εποπτεία των τουρκικών αρχών σε πολίτες με διπλή εθνικότητα που ζουν στο εξωτερικό."

Απομένει να δούμε πόσο πολύ είναι διατεθειμένη η κυβέρνηση Ερντογάν να πιέσεισε αυτό το μέτωπο και σε ποιο βαθμό οι κυβερνήσεις των Βαλκανίων θα επιτρέψουν σε αυτόν τον ισλαμιστή κακοποιό να συνεχίσει να κάνει βρώμικες δουλειές στα δικά τουςχωράφια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου