Η στοχοποίηση του Ιράν ως βασική πηγή «υποδαύλισης του θρησκευτικού πολέμου και της τρομοκρατίας» από τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, και τον Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν κυριάρχησε το Σαββατοκύριακο στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, στη διάρκεια της ισλαμοαραβικής Συνόδου με τις ΗΠΑ, και βέβαια οι συμφωνίες δισεκατομμυρίων που έκλεισαν τα μονοπώλια...
Ξεχωρίζει η συμφωνία - μαμούθ για την πώληση αμερικανικού πολεμικού υλικού σχεδόν κάθε είδους (ελικόπτερα, πολεμικά πλοία, άρματα μάχης, τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό, λογισμικό αποτροπής κυβερνο-επιθέσεων, ραντάρ, πύραυλοι Patriot, THAAD κ.ά.) αξίας 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η τελευταία συμφωνία αναφέρθηκε πως...
μπορεί να επεκταθεί, ώστε να οδηγήσει στην πώληση εξοπλιστικών πακέτων συνολικής αξίας 350 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα στην επόμενη 10ετία.
Ο ίδιος ο Τραμπ εμφάνισε τη συμφωνία πώλησης πολεμικού υλικού (στην οποία λέγεται πως είχε παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο ο γαμπρός του, Τζάρεντ Κούσνερ) ως ευκαιρία για τη δημιουργία «χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ», που θα ενισχύσει παράλληλα την «αμυντική» και στρατιωτική δυνατότητα της Σαουδικής Αραβίας δίχως να επιβαρυνθούν οι αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις...
Σε κάθε περίπτωση, είναι φανερό ότι το νέο εξοπλιστικό πακέτο θα χρησιμοποιηθεί σε νέα σχέδια πολέμων και ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων της σαουδαραβικής μοναρχίας σε όλη την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, πέρα από την Υεμένη, στην οποία έχει ξεκινήσει από το Μάρτη του 2015 έναν καταστροφικό πόλεμο με χιλιάδες θύματα, στον ανταγωνισμό της με το Ιράν.
Για προφανείς λόγους, ο Πρόεδρος Τραμπ απέφυγε να κάνει αναφορές σε «ανθρώπινα δικαιώματα» και την κατάφωρη καταπάτησή τους από συμμάχους των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή, με πρώτη τη Σαουδική Αραβία, που έχει ρεκόρ θανατικών εκτελέσεων πολιτικών αντιπάλων, αντιφρονούντων, ακόμη και εφήβων, λέγοντας ότι δεν πήγε εκεί για να δώσει «διάλεξη».
Η μεγαλύτερη κόρη του, Ιβάνκα Τραμπ, από την άλλη, εξήρε τις προσπάθειες και τις «μεταρρυθμίσεις» της σαουδαραβικής μοναρχίας για τα δήθεν «δικαιώματα» των γυναικών στη χώρα, εξασφαλίζοντας από τον βασιλιά Σαλμάν δωρεά ύψους περίπου 100.000.000 δολαρίων σε «φιλανθρωπικό» ίδρυμά της.
Η ομιλία Τραμπ
Αίσθηση αλλά όχι κατάπληξη προκάλεσε η κεντρική ομιλία του Προέδρου Τραμπ στο Ριάντ, όπου κάλεσε όλες τις χώρες «που έχουν συναίσθηση ευθύνης, να εργαστούν από κοινού για να απομονώσουν το Ιράν», κατηγορώντας το για «υποδαύλιση του θρησκευτικού πολέμου και της τρομοκρατίας». Κάλεσε, επίσης, τις μουσουλμανικές χώρες «να αγωνιστούν με αποφασιστικότητα κατά του ισλαμιστικού εξτρεμισμού», βλέποντας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας μία μάχη ανάμεσα «στο Καλό και το Κακό» και όχι μία μάχη ανάμεσα σε θρησκείες, ή ανάμεσα στη Δύση και το Ισλάμ. Απέφυγε επιμελώς να επαναλάβει τη φράση «ισλαμική τρομοκρατία», που έλεγε στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στις ΗΠΑ, λέγοντας πως κομίζει εκ μέρους του αμερικανικού λαού «μήνυμα φιλίας, ελπίδας και αγάπης».
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, ωστόσο, δεν άφησε ασχολίαστες τις κατηγορίες κατά της χώρας του, καταγγέλλοντας, μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, «τις επιθέσεις» που διατυπώθηκαν από τον Αμερικανό Πρόεδρο, λέγοντας ότι η Ουάσιγκτον θέλει να «αρμέξει» χρήματα από τη Σαουδική Αραβία.
Νωρίτερα, ο βασιλιάς Σαλμάν είχε επίσης εξαπολύσει επίθεση κατά του Ιράν, χαρακτηρίζοντάς το «αιχμή του δόρατος της παγκόσμιας τρομοκρατίας».
Στη διάρκεια της Συνόδου, αποφασίστηκε και η συγκρότηση ενός περιφερειακού «Κέντρου Καταπολέμησης της Χρηματοδότησης Τρομοκρατίας» (TFTC) με τη συμμετοχή έξι χωρών του Κόλπου, με βασικό, υποτίθεται, στόχο το μοίρασμα πληροφοριών και τη συνεργασία για την αντιμετώπιση των δικτύων χρηματοδότησης ισλαμικών ακραίων οργανώσεων, μεταξύ των οποίων οι σουνιτικές «Ισλαμικό Κράτος», «Αλ Κάιντα» κ.ά.
Στο περιθώριο της Συνόδου, όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι από 55 μουσουλμανικές χώρες με τις ΗΠΑ στο Ριάντ, ο Πρόεδρος Τραμπ συναντήθηκε με ηγέτες της Αιγύπτου, το Μπαχρέιν και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, δίνοντας προσκλήσεις για επίσημες επισκέψεις στις ΗΠΑ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου