Πέρα και ανεξάρτητα από την όποια επικοινωνιακή διαχείρηση επιχειρηθεί από τα κυβερνητικά επιτελεία, η συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν που πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο και στο περιθώριο του "Belt and Road Forum for International Cooperation", συνιστά ένα ακόμη επικίνδυνο όσο και ανεπίτρεπτο ολίσθημα στην Ελληνική εξωτερική πολιτική, με δυσμενείς όσο και απρόβλεπτες εθνικές προεκτάσεις...
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία, που όχι μόνο αρνείται να δραπετεύσει από την επικίνδυνη πεπατημένη της "μυστικής διπλωματίας" στην οποία ενέπλεξαν τη χώρα οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί με τις γνωστές συνέπειες, αλλά χαρακτηρίζεται πρωτίστως και από δυο ακόμη στοιχεία επικίνδυνου ερασιτεχνισμού, αφού τόσο στο επίπεδο της τακτικής διαχείρισης, όσο και σε αυτό του στρατηγικού σχεδιασμού, αυτό το οποίο καταγράφεται εκ του αποτελέσματος, γι ακόμη μια φορά ισοδυναμεί με κραυγαλέα διπλωματική και στρατηγική εθνική ήττα. Μια στρατηγική ήττα η οποία δεν πρέπει να "κλειδώσει" οριστικά, και προς τούτο η ελληνική Βουλή οφείλει να αναλάβει τις ιστορικές εθνικές της ευθύνες.
Σε μια εποχή που τόσο οι εξελίξεις στο εσωτερικό της γείτονος, όσο και η δολοφονική εμπλοκή της στο Συριακό, όσο πριν απ όλα και κυρίως η επικίνδυνη κλιμάκωση της προκλητικότητάς της και στο Αιγαίο και στην Κύπρο, συνηγορούν σε πρακτικές και χειρισμούς που θα έπρεπε να ενισχύουν την...
ανάδειξη του πραγματικού προσώπου της Τουρκίας, και να προωθούν την διπλωματική απομόνωση όσο και περιθωριοποίησή της στα διεθνή φόρα...
Η Ελληνική κυβέρνηση, με προσωπική ευθύνη και εμπλοκή του ίδιου του πρωθυπουργού, πραγματοποιεί το πρώτο ανεπίτρεπτο τακτικό ολίσθημα, μετατρέποντας την ελληνική διπλωματία σε όχημα απενοχοποποίησης της Τουρκικής επιθετικότητας, και διευκόλυνσης της διπλωματικής της αναβάθμισης, με καταλύτη την Ελληνική παρουσία.
Και βεβαίως στα πλαίσια αυτού του ολισθήματος, και στη βάση της σταθερής επιλογής του Έλληνα πρωθυπουργού που θέλει να λειτουργεί ως ατζέντης προώθησης τόσο των Αμερικανικών όσο και των Γερμανικών στρατηγικών επιδιώξεων, εμφανίζεται για μια ακόμη φορά σε ρόλο άκριτου υπερθεματιστή της "Ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, και του πάγιου αιτήματος Ερντογάν για την κατάργηση της βίζας των Τούρκων πολιτών που επισκέπτονται την Ευρώπη".
Τραγική ωστόσο θεωρείται και η παντελής έλλειψη στοιχειώδους στρατηγικού σχεδιασμού, η οποία είχε ως αποτέλεσμα η όλη διαχείριση, όχι μονάχα να μη συμβάλει ώστε η ελληνική εξωτερική πολιτική να κάνει ένα βήμα μπροστά, αλλά αντίθετα κατάφερε να προσθέσει στη φαρέτρα της επιθετικής πολιτικής Ερντογάν, ανέλπιστα στρατηγικά "δώρα", τα οποία θα βρει μπροστά της η Ελληνική εξωτερική πολιτική την επόμενη κρίσιμη περίοδο, σε όλα τα διεθνή φόρα.
Στη βάση αυτών των εξελίξεων, η Ελληνική Βουλή, οφείλει σε έκτακτη προς τούτο συνεδρίασή της, να υποχρεώσει τον Έλληνα πρωθυπουργό, να δώσει συγκεκριμένες εξηγήσεις για το πραγματικό περιεχόμενο της συζήτησής του με το Ρ.Τ. Ερντογάν, και αντίστοιχη ενημέρωση θα πρέπει να υπάρξει για όλα τα "λεπτής φύσεως" ζητήματα αυτής της συνάντησης, σε σχετική συνεδρίαση διευρυμένου ΚΥΣΕΑ.
- Η Ελληνική Βουλή οφείλει να υποχρεώσει τον Έλληνα πρωθυπουργό να δώσει συγκεκριμένες εξηγήσεις για το ποιά είναι η "θετική ατζέντα" και με ποιό δικαίωμα ο πρωθυπουργός της χώρας όρισε αυθαίρετα κάποια "ατζέντα" ως αντικείμενο συζήτησης με τον Τούρκο ομόλογό του, κατά παράβαση του πάγιου τρόπου με τον οποίο προσεγγίζει το ζήτημα των Ελληνοτουρκικών σχέσεων η Ελληνική εξωτερική πολιτική.
- Η Ελληνική Βουλή οφείλει να υποχρεώσει τον Έλληνα πρωθυπουργό να δώσει συγκεκριμένες εξηγήσεις για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε το αίτημα του Ρ.Τ. Ερντογάν αναφορικά με την "πλήρη εφαρμογή της Συνθήκης της Λοζάνης".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου