Διχασμός επικρατεί στην Ατλαντική Συμμαχία εν όψει της συνόδου της Βαρσοβίας, καθώς τα κράτη που βρίσκονται στην «αυλή» της Ρωσίας, πρώην μέλη της Σοβιετικής Ένωσης, δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους για την όπως φαίνεται οριστική απόφαση του ΝΑΤΟ να μην προχωρήσει στη δημιουργία νέων βάσεων στην Πολωνία και ενδεχομένως να αποκτήσει μονιμότερη παρουσία στις Βαλτικές Δημοκρατίες...
Ιδιαίτερα η Πολωνία έχει επενδύσει πολλά και πιέζει προς κάθε κατεύθυνση για να πετύχει την αύξηση των δυνάμεων της Συμμαχίας που σταθμεύουν στο έδαφός της, ενώ σύμφωνα με ειδήσεις του τελευταίου διαστήματος, τα συμβόλαια που αφορούν στον εκσυγχρονισμό των ενόπλων της δυνάμεων, χρησιμοποιούνται ως διπλωματικά «χαρτιά» για την επίτευξη του αντικειμενικού σκοπού.
Τελευταίο παράδειγμα η φερόμενη ως επικείμενη προμήθεια 24 επιθετικών ελικοπτέρων τύπου AH-64 Apache, με την υπογραφή να αναμένεται λίγο πριν τη σύνοδο κορυφής της Βαρσοβίας. Ωστόσο, μετά την κοινή θέση Γερμανίας και ΗΠΑ κατά της δημιουργίας νέων βάσεων του ΝΑΤΟ στην Πολωνία, θα πρέπει να περιμένουμε για να διαπιστώσουμε αν η προμήθεια θα προχωρήσει και πότε.
Ανώτατα στελέχη του αμερικανικού Πενταγώνου ξεκαθάρισαν τις τελευταίες ημέρες ότι το ΝΑΤΟ δεν συζητά τη...
δημιουργία νέων βάσεων στην Πολωνία, παρότι οι Αμερικανοί εξακολουθούν να υποστηρίζουν πιο εκτεταμένη παρουσία στην περιοχή. Οι δηλώσεις έγιναν στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας, τη Μπρατισλάβα, όπου διεξήχθη το διεθνές συνέδριο παγκόσμιας ασφάλειας.
Στον αντίποδα, ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας υπογράμμισε εμφατικά ότι για τη χώρα του η φυσική παρουσία στρατευμάτων αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα και πραγματική διαβεβαίωση για τη δέσμευση της Συμμαχίας στην άμυνα της χώρας του και την ετοιμότητά της να την υπερασπίσει.
Από την πλευρά τους οι Γερμανοί, γνωστοί για την επιθυμία διατήρησης «ειδικής σχέσης», κατά κύριο λόγο οικονομικής με τη Ρωσία, υποστήριξαν δια της υπουργού Άμυνας, ότι η αποτροπή (deterrence) έναντι της Ρωσίας, δεν είναι θέμα μόνιμης παρουσίας σε στρατιωτικές βάσεις, αλλά θέμα έξυπνων ελιγμών!
Κατά την υπουργό, η νέα ΝΑΤΟϊκή δύναμη ταχείας αντίδρασης επαρκεί για να εξασφαλίσει ότι η Ρωσία δεν θα σκεφθεί καν να επιτεθεί στην Πολωνία ή τις Βαλτικές Δημοκρατίες. Ταυτόχρονα, επεσήμανε ότι η Δύση στοχοποίησε το σημείο αδυναμίας της Ρωσίας, την οικονομία της.
Καλή η θεωρία, όμως εάν υποτεθεί ότι οι Ρώσοι επιθυμούν να κινηθούν εναντίον αυτών των χωρών, τις όποιες επιφυλάξεις τους θα τροφοδοτήσουν πολλοί άλλοι παράγοντες, πριν από δύναμη ταχείας αντίδρασης των 4.000 στρατιωτών…
Ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας μίλησε ανοιχτά για διχασμό ανάμεσα στο ανατολικό και το δυτικό κομμάτι της Συμμαχίας και ζήτησε αλλαγή του τοπίου ασφαλείας της περιοχής, υποστηρίζοντας – όχι άδικα – ότι η ασφάλεια των δυτικών χωρών-μελών είναι πολύ πιο ισχυρή από αυτή των ανατολικών χωρών-μελών.
Την υπεράσπιση της λογικής που επικρατεί στο ΝΑΤΟ ανέλαβε Τσέχος στρατηγός που υπηρετεί ως επικεφαλής του τομέα αμυντικού σχεδιασμού της Συμμαχίας, λέγοντας ότι εάν υπήρχαν ΝΑΤΟϊκές στρατιωτικές βάσεις στα ανατολικά και τις επίμαχες περιοχές, αυτό θα συνιστούσε κυρίως πολιτικής φύσεως αποτροπή (political deterrent), ενώ θα είχε μικρή αξία στο επίπεδο της – στρατιωτικής – τακτικής.
Προβάλλοντας ως αντεπιχείρημα ότι στην ουσία η Συμμαχία θα πρόσθετε έναν ακόμα στόχο για τις δυνάμεις του αντιπάλου (βλ. Ρωσία), τόνισε τη σημασία της κινητικότητας των δυνάμεων και της δυνατότητας των συμμαχικών δυνάμεων να πραγματοποιήσουν προβολή ισχύος σε διαφορετικές περιφέρειες σε διάφορα σημεία του «μετώπου».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου