Παραδίδοντας το Αιγαίο στο ΝΑΤΟ, στην Ουάσιγκτον και τελικά στην Άγκυρα. Συνεχίζει τους επικίνδυνους πειραματισμούς η κυβέρνηση και μάλιστα στο πιο ευαίσθητο θέμα, των ελληνοτουρκικών σχέσεων και της έντασης την οποία κλιμακώνει στο Αιγαίο η Τουρκία, καθώς επιχειρεί τώρα να βγάλει από το καπέλο, τον «λαγό» των ΗΠΑ...
Για να διαψεύσει την εικόνα απομόνωσης και να προβάλλει την υποτιθέμενη συμμαχία με την Ουάσιγκτον (εναντίον του Βερολίνου) η κυβέρνηση με παιδαριώδεις και ευφάνταστους χειρισμούς αποδέχεται, την αμερικανική επιδιαιτησία στο Αιγαίο, κάτι που εδώ και τουλάχιστον τέσσερις δεκαετίες επιδιώκει η Ουάσιγκτον και η Άγκυρα.
Διαρροές που αποκάλυπταν την διαθεσιμότητα των ΗΠΑ να εμπλακούν στο Αιγαίο ήρθαν συντονισμένα την στιγμή που ανακοινώνονταν στην Ουάσιγκτον ότι ο Μ. Ομπάμα στην προγραμματισμένη (και όχι φυσικά έκτακτη) επίσκεψη του στην...
Γερμανία στις 23 και 24 Απριλίου, θα συζητήσει και το προσφυγικό και το θέμα του ελληνικού προγράμματος με την Α. Μέρκελ.
Τρεις ημέρες μετά την αναζήτηση «σωτηρίας» από τον Γάλλο πρόεδρο Ολάντ, όπου η γαλλική πλευρά φρόντισε να αποφύγει την οποιαδήποτε δήλωση η Αθήνα ξαφνικά ανακαλύπτει νέο «σωτήρα» και πάλι στο πρόσωπο του Αμερικανικού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα.
Έτσι η δήλωση ότι ο Μ.Ομπάμα θα συζητήσει με την Α.Μέρκελ το πρόβλημα της Ελλάδας τόσο σε ότι αφορά την ανάγκη ολοκλήρωσης της αξιολόγησης όσο και στο μεταναστευτικό, ερμηνεύθηκε από τα ελληνικά ΜΜΕ (με την ώθηση και της κυβέρνησης) ως στήριξη των ελληνικών θέσεων έναντι της «σκληρής» Μέρκελ η οποία μέχρι και χθες επρόκειτο για την στενότερη σύμμαχο του Α. Τσίπρα.
Και ταυτόχρονα για να πεισθεί η κοινή γνώμη ότι η κυβέρνηση έχει πολλές επιλογές, διέρρευσε από την πολίτικη ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών η προσφορά των Αμερικανών να εμπλακούν στον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο. Η προσεκτική ανάγνωση όμως των όσων διέρρευσαν αποκαλύπτουν ότι όχι μόνο δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα πρόσθετο αποτέλεσμα από την άφιξη ενός αμερικανικού σκάφους στο Αιγαίο, ή με το «παρκάρισμα» αεροστάτων σε ελληνικά νησιά για να παρακολουθούν τις μεταναστευτικές ροές, αλλά αντίθετα θα υπάρξει μια νέα «γκρίζα» ζώνη, καθώς προβλέπεται και η παρουσία σε σκάφη του ελληνικού και τουρκικού λιμενικού, Αμερικανών αξιωματικών της ακτοφυλακής, σε μια υποκατάσταση των ελληνικών Αρχών στην άσκηση κυριαρχικών αρμοδιοτήτων και στην σιωπηρή αποδοχή αμερικανικής επιδιαιτησίας στο Αιγαίο.
Σε ότι αφορά τις υποτιθέμενες εξομολογήσεις του Αμερικανού διπλωμάτη στο ΝΑΤΟ προς τον Έλληνα Μόνιμο Αντιπρόσωπο πρέσβη Μ. Διάμεση, ότι ο Μ. Ομπάμα θα ασκήσει την επιρροή του στον Τ. Ερντογάν για να λειτουργήσει η συμφωνία στο Αιγαίο, είναι περισσότερο ευχολόγια, καθώς είναι γνωστό το πόσο λαμβάνει υπόψη του ο Τούρκος πρόεδρος τον Μ. Ομπάμα σε ότι αφορά τα περιφερειακά θέματα, πολύ περισσότερο μάλιστα την τρέχουσα περίοδο που οι σχέσεις των δυο ανδρών είναι στο ναδίρ τους.
Όσο για την εκτίμηση της «πηγής» που διέρρευσε την πληροφορία αυτή, ότι η «νατοϊκή διαιτησία στο Αιγαίο δεν συμφέρει την Τουρκία» πρόκειται για την πιο αλλοπρόσαλλη, επικίνδυνη ανάλυση που έχει διατυπωθεί στα ελληνοτουρκικά. Το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκαν (οι συνήθεις) ελληνοαμερικανικές ασκήσεις στο Αιγαίο (σε περιοχές ανώδυνες για την Τουρκία) ερμηνεύεται εντελώς λανθασμένα από τις ηγεσίες των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας που θεωρούν ότι οι Αμερικανοί πλέον …ποντάρουν όλα τα λεφτά τους στην Ελληνική κυβέρνηση και συνεπώς θα στριμώξουν την Άγκυρα στο μεταναστευτικό.
Όμως η αμερικανική εμπλοκή στο Αιγαίο και στα ελληνοτουρκικά αποτελεί την πιο επικίνδυνη μορφή επιδιαιτησίας σε ένα παζάρι στο οποίο η Ελλάδα έχει μόνο να «δώσει» και όπου το παιγνίδι παίζεται με όρους ισχύος.
Αυτό που ξέχασε να συμπεριλάβει στην διαρροή της η ηγεσία του ΥΠΕΞ, είναι ότι οι Αμερικανοί ΔΕΝ αναγνωρίζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο των 10 ν.μ. και η επίσημη θέση τους είναι ότι «δεν λαμβάνουν θέση σε θέματα κυριαρχίας επί των βραχονησίδων όπου υπάρχουν αμφισβητήσεις οπως τα Ίμια/Καρντακ στο Αιγαίο». Οι τοποθετήσεις αυτές αφήνουν στον αέρα και το δικαίωμα της Ελλάδας για Έρευνα και Διάσωση σε όλη την έκταση του FIR Αθηνών.
Επίσης οι ΗΠΑ είναι από τις λίγες χώρες στον κόσμο μαζί με την Τουρκία που δεν έχουν υιοθετήσει την Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία αποτελεί και το μεγάλο όπλο της Ελλάδας απέναντι στην αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας.
Είναι επίσης προφανές ότι η οποιαδήποτε εμπλοκή των Αμερικανών στον Νατοϊκό στολίσκο στο Αιγαίο θα λειτουργήσει εντός των συγκεκριμένων πλαισίων που θέτει η Τουρκία και κυρίως τέτοιες παρεμβάσεις δεν λειτουργούν αποτρεπτικά για τα μεταναστευτικά κύματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου