Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

Η διαδρομή του παράνομου πετρελαίου - Τούρκοι, Κούρδοι και Ισραήλ χωμένοι μέχρι τα μπούνια στη βρωμιά

Με ένα άκρως αποκαλυπτικό άρθρο η τουρκική εφημερίδα Aydınlık, επανέρχεται με νέα στοιχεία σε παλαιότερες αποκαλύψεις της τουρκικής εφημερίδας Zaman για την διαδρομή του παράνομου πετρελαίου του ISIS... 
Διαδρομη πετρελαιου
Από το βόρειο Ιράκ στην Τουρκιά και από εκεί στο Ισραήλ, ξεσκεπάζονται για άλλη μια φορά το λαθρεμπόριο καυσίμων παρά τις έντονες αντιδράσεις του Ερντογάν για συκοφαντικές και ψευδείς πληροφορίες.
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, το καθεστώς του Κούρδου ηγέτη Μεσούντ Μπαρζανί συνεργάζεται στενά με την Άγκυρα για...
την μεταφορά του κλεμμένου πετρελαίου από το βόρειο Ιράκ στην Τουρκία, και εκεί από τα λιμάνια της τουρκικής Μεσογείου μεγάλο μέρος του παράνομου αυτού πετρελαίου διοχετεύεται στο Ισραήλ.

Όπως αποκαλύπτει η τουρκική εφημερίδα, ένα σημαντικό μέλος της Εθνοσυνέλευσης των Κούρδων του Βορείου Ιράκ, ο Muhammed Ömer, ο οποίος είναι και επιχειρηματίας, έχει άμεσες διασυνδέσεις με τους Τζιχαντιστές με τους οποίους συνεργάζεται στο λαθρέμπορο πετρελαίου. Στο λαθρεμπόριο αυτό ενέχεται και Κούρδος βουλευτής του Β. Ιράκ, Ali Salih, που έχει στενές διασυνδέσεις με την Άγκυρα και αποτελεί και αυτός συνδετικό κρίκο μεταξύ των Τζιχαντιστών και της Τουρκίας.
Το Aydınlık αποκαλύπτει ότι το λαθρεμπόριο πετρελαίου απασχολεί περί τους 360 Τζιχαντιστές που συνεργάζονται με το καθεστώς του Μπαρζανί και την Άγκυρα. Το κέντρο του λαθρεμπορίου είναι η πόλη του Κιρκούκ στο βόρειο Ιράκ, όπου συγκεντρώνονται οι παράνομες ποσότητες του πετρελαίου και από εκεί ακολουξούν την διαδρομή προς Τουρκία για να φτάσουν στο τουρκικό λιμάνι του Yumurtalık. Δηλαδή ο αγωγός Κιρκούκ-Yumurtalık, είναι ο αγωγός του λαθρεμπορίου καυσίμων με την συνεργασία Τζιχαντιστών, Κούρδων του Β Ιράκ και Άγκυρας.
Το παράνομο αυτό εμπόριο είναι εν γνώση και των Αμερικανών που σήμερα κάνουν τα στραβά μάτια στις ρώσικες καταγγελίες. Όπως αποκαλύπτει η τουρκική εφημερίδα, ο ίδιος ο υπαρχηγός της CIA, ο Dabid Cohen, είχε κάνει μια σχετική αναφορά ήδη από τις 23 Οκτωβρίου του 2014 στην οποία ανέφερε ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες της υπηρεσίας γίνεται εδώ και καιρό λαθρεμπόριο πετρελαίου από τις περιοχές των Τζιχαντιστών με την συνεργασία του Μπαρζανί και της Άγκυρας.
Όλα αυτά τα έχει καταγγείλει ο πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας της ιρακινής βουλής, Şerko Cevdet, ο οποίος επιβεβαιώνει τις ρωσικές καταγγελίες σε βάρος της Τουρκίας. Μάλιστα ο εκπρόσωπος της ιρακινής κυβέρνησης, Sefin Dizayi, κατήγγειλε ότι κλέβουν εν ψυχρώ το ιρακινό πετρέλαιο οι Τζιχαντιστές σε συνεργασία με το καθεστώς Μπαρζανί και την Τουρκία. Έτσι εξηγείται και η βιασύνη του Μπαρζανί να διαψεύσει τις ρώσικες κατηγορίες για το λαθρεμπόριο πετρελαίου.
Άραγε τι έχει να πει γι όλες αυτές τις αποκαλύψεις της τουρκικής εφημερίδας ο πολύς Ταγίπ Ερντογάν, που έχει δηλώσει ότι αν αποδειχτεί ότι πράγματι γίνεται λαθρεμπόριο πετρελαίου από την Τουρκία θα παραιτηθεί ?
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

1 σχόλιο: