Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015

ΚΡΟΑΤΙΑ Σε πρώην στέλεχος πολυεθνικής η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

Η πρόεδρος της Κροατίας ανακοίνωσε σήμερα ότι ανέθεσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Τίχομιρ Ορέσκοβιτς, μέχρι πρότινος στέλεχος μιας διεθνούς φαρμακευτικής εταιρείας... 
Η πρόεδρος της Κροατίας Κόλιντα Γκράμπαρ - Κιτάροβιτς (φωτό ΑΡ)
Προκρίνοντας έτσι έναν τεχνοκράτη τον οποίο πρότειναν κυρίως οι συντηρητικοί και οι φιλελεύθεροι, έπειτα από...
εβδομάδες διαπραγματεύσεων μετά τις εκλογές της 8ης Νοέμβρη, στις οποίες δεν αναδείχθηκε ξεκάθαρος νικητής.
«Με έπεισε ότι έχει την υποστήριξη 78 βουλευτών» επί του συνόλου των 151 του κοινοβουλίου, εξήγησε η πρόεδρος Κόλιντα Γκράμπαρ - Κιτάροβιτς. Ο 49χρονος Ορέσκοβιτς, ο οποίος κατείχε ανώτερη διευθυντική θέση στη βιομηχανία «Teva Pharmaceuticals», η οποία εδρεύει στο Ισραήλ, έχει πλέον 30 ημέρες για να εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή.
Στο πρόσωπο του Ορέσκοβιτς συμφώνησαν το συντηρητικό κόμμα Κροατική Δημοκρατική Ένωση (HDZ) και το μικρότερο Μοστ («Γέφυρα») έπειτα από έξι εβδομάδες διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό πιθανών συμμαχιών, στις οποίες συμμετείχαν και οι Σοσιαλδημοκράτες, που βρίσκονταν στην εξουσία ως τις εκλογές. Το Μοστ, στο οποίο συμμετέχουν ανεξάρτητοι και στελέχη της αυτοδιοίκησης, επέμενε να αναλάβει πρωθυπουργός ένας τεχνοκράτης, με ρόλο εγγυητή των μεταρρυθμίσεων στα δημοσιονομικά και στην οικονομία.
Η ΕΕ πιέζει την Κροατία να προχωρήσει σε καπιταλιστικές μεταρρυθμίσεις, πιέζοντάς την να αναδιοργανώσει εκ βάθρων τον «κοστοβόρο και αναποτελεσματικό», κατά τις Βρυξέλλες, δημόσιο τομέα και να «ανοίξει» την οικονομία της ώστε να προσελκύσει επενδύσεις και να μειώσει το υψηλό δημόσιο χρέος, το οποίο βρίσκεται κοντά στο 90% του ΑΕΠ. Εάν δεν προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις η Κροατία κινδυνεύει με υποβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης του κρατικού της αξιόχρεου, το οποίο ήδη είναι στη βαθμίδα της μη-επένδυσης και μάλιστα με αρνητική προοπτική.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου