Επιστρέφει η απογοήτευση στην ελληνική κοινωνία μετά την έκρηξη ελπίδας του Ιανουαρίου. Η απογοήτευση φέρνει απαξίωση του Κοινοβουλίου, φθορά του ΣΥΡΙΖΑ και συντηρητική στροφή...
μισό κομμάτι της να είναι ακραία συντηρητικό, αντιευρωπαϊκό και σε έναν βαθμό αντιδημοκρατικό. Τα ευρήματα από το παρατηρητήριο κοινωνικο-πολιτικών αλλαγών qed Ελλάδα 2.0 είναι αποκαλυπτικά και ανησυχητικά: Η πίστη στο Κοινοβούλιο που είχε ανακτηθεί μετά την πρώτη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ κλονίζεται, από 27% τον Μάρτιο του 2015 έπεσε στο 6% τον Νοέμβριο του 2015. Παράλληλα αυξάνεται ραγδαία, και ειδικά στις νεότερες ηλικίες, η εμπιστοσύνη στον Στρατό, από 38% που ήταν τον Ιούνιο του 2013 έφτασε τον Νοέμβριο του 2015 στο 65%!
Τα ευρήματα του παρατηρητηρίου, τα οποία δεν είναι δημοσκόπηση αλλά ποιοτική ανάλυση των τάσεων της κοινωνίας, δείχνουν ότι εννέα στους δέκα πολίτες πιστεύουν ότι η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση. Η αντίληψη αυτή είχε βελτιωθεί πολύ τον Μάρτιο όταν η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές ήταν ακόμη νωπή, ενώ σήμερα επανέρχεται στα διαχρονικά της επίπεδα. Το 86% των πολιτών εκφράζουν απογοήτευση για την πορεία της χώρας, ενώ αποτυπώνεται η αντίληψή τους ότι ως τον Μάρτιο του 2015 βρισκόμασταν στα μέσα της κρίσης αλλά τώρα αυξάνεται η πεποίθηση ότι είμαστε ακόμη στην αρχή. Οι οκτώ στους δέκα δηλώνουν ότι η επόμενη χρονιά δεν θα είναι καλύτερη προσωπικά για εκείνους και το 58% πιστεύει ότι ακόμη και όταν τελειώσει η κρίση τα πράγματα δεν θα βελτιωθούν.
Το 52% επιθυμεί να υπάρξει ανακούφιση από τη φτώχεια ακόμη και με έξοδο από το ευρώ, μόλις το 22% δηλώνει υπέρ της παραμονής στο ευρώ, ακόμη κι αν επιβαρυνθούν οι συνθήκες ζωής και το 26% είναι αναποφάσιστο. Στους δέκα πολίτες οι οκτώ θεωρούν ότι η Ευρώπη είναι εχθρική απέναντί μας ενώ και η επιθυμία παραμονής στην ευρωζώνη βρίσκεται σε πτωτική πορεία.
Η κρίση θεσμών και αντιπροσώπευσης βαθαίνει. Οπως δείχνει η έρευνα, η μισή Ελλάδα δεν εκπροσωπείται από κανένα κόμμα. Μόνο το 24% δήλωσε ότι αισθάνεται υπερήφανο από τον τρόπο που λειτουργεί η δημοκρατία στην Ελλάδα - τον περασμένο Μάρτιο το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 39%. Το 34% δεν νιώθει κοντά σε κανένα κόμμα. Το 40% συμφωνεί ότι η άμβλωση θα πρέπει να είναι παράνομη όταν δεν απειλείται η ζωή της γυναίκας, το 47% δηλώνει ότι η θανατική ποινή θα πρέπει να είναι μια επιλογή για τα σοβαρότερα εγκλήματα, το 61% ότι η ομοφυλοφιλία δεν είναι εν τέλει κάτι φυσιολογικό. Πιο συντηρητική στην έρευνα εμφανίζεται η νεολαία και όχι οι μεγαλύτερες ηλικίες.
Στη δημοσκόπηση της ProRata, που δημοσίευσε η «Εφημερίδα των Συντακτών», καταγράφεται μεγάλη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος στην πρόσθεση ψήφου έχει ποσοστό 20% έναντι 19% της ΝΔ. Από τα υπόλοιπα κόμματα, η Χρυσή Αυγή έχει 6,5%, το Ποτάμι 2,5%, το ΚΚΕ 6%, οι ΑΝΕΛ 2%, το ΠαΣοΚ 4%, η ΛΑΕ 2,5%, η Ενωση Κεντρώων 3%. Οι αναποφάσιστοι φθάνουν στο 31%.
Η μεγάλη δυσφορία των πολιτών καταγράφεται σχεδόν σε όλες τις έρευνες της κοινής γνώμης. «Υπάρχει ένα κοινό διπλό στοιχείο σε όλες τις έρευνες ανεξαρτήτως μεθοδολογίας. Αφενός η "απομάγευση" της κοινωνίας από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αφετέρου ο κυνισμός και η αποξένωση των ψηφοφόρων από το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα» παρατηρεί ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Νίκος Μαρατζίδης. Οι απογοητευμένοι ψηφοφόροι όμως δεν ενισχύουν κόμματα όπως η Χρυσή Αυγή, επιλέγουν την αποχή και την αποστασιοποίηση.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει κάθε λόγο να είναι θορυβημένη από τις μετρήσεις αυτής τις περιόδου.
Το θέμα είναι τι είδους ον είναι αυτός που απογοητεύεται και πως αντιδρά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιατί αν πάρουμε ως παράδειγμα τις πρωτύτερες απογοητεύσεις και αντιδράσεις,
τότε το μέλλον δεν είναι καθόλου ευοίωνο.
Και το δήθεν καταρρέον πολιτικό σύστημα θα συνεχίσει να υφίσταται καταπίνοντας
και εξαφανίζοντας κάθε "απογοήτευση" και "αντίδραση".
Φτιάξαμε έναν δήμιο καθ' εικόνα και κατ' ομοίωση, και τώρα ανακαλύπτοντας ότι αυτός
ξεπέρασε κάθε εικόνα και ομοιότητα, βλέπουμε πως δεν μπορούμε να απαλλαγούμε
απ' αυτόν.
Όπως δεν μπορούμε να απαλλαγούμε από τον ίδιο μας τον κακό εαυτό.