Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

Η κρίση ως εργαλείο τερατώδους ενδυνάμωσης της χρηματοπιστωτικής δικτατορίας

Δεκατρείς εμπορικές τράπεζες και υποκαταστήματα ξένων πιστωτικών ιδρυμάτων «εξαφάνισε» στο πέρασμά της η ελληνική κρίση... 

Πώς η κρίση «εξαφάνισε» 13 τράπεζες από την Ελλάδα

Μετά τον αποκλεισμό της χώρας από τις αγορές το 2010, το «κούρεμα» των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου δύο χρόνια αργότερα και τη σημαντική επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, η αρχιτεκτονική του κλάδου, όπως διαμορφώθηκε τα... 
πρώτα χρόνια μετά την είσοδο της χώρας στο ευρώ, δεν μπορούσε πλέον να υποστηριχθεί. Με σημείο εκκίνησης το PSI ξεκίνησε ένας μεγάλος κύκλος αναδιάρθρωσης, ο οποίος θα κλείσει την ερχόμενη εβδομάδα με την ολοκλήρωση της προσπάθειας της Attica Bank και των συνεταιριστικών τραπεζών για κάλυψη των κεφαλαιακών τους αναγκών.

Οι ελληνικές τράπεζες, υπό το βάρος της ύφεσης, των σημαντικών ζημιών από την απομείωση του δημόσιου χρέους και τη δραματική αύξηση των «κόκκινων» δανείων οδηγήθηκαν σε αναγκαστικές συγχωνεύσεις. Μέσα από εκκαθαρίσεις πιστωτικών ιδρυμάτων, δημόσιων και ιδιωτικών, που κρίθηκαν μη βιώσιμα, την αποχώρηση μεγάλων ξένων ομίλων που «πήραν τη ζημιά τους» και έφυγαν από την Ελλάδα, αλλά και την εν μιά νυκτί πώληση των κυπριακών τραπεζών μετά το «κούρεμα» των καταθέσεων το 2013, δημιουργήθηκαν τέσσερις συστημικοί όμιλοι.

Ο βαθμός συγκέντρωσης της τραπεζικής αγοράς είναι πλέον στην Ελλάδα ο υψηλότερος στην Ευρώπη, ξεπερνώντας το 95% από 59% 10 χρόνια πριν. Μάλιστα, η συρρίκνωση του αριθμού των τραπεζών θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη αν η τρόικα δεν ακύρωνε το deal Εθνικής Τράπεζας και Eurobank λίγο πριν από την ολοκλήρωσή του.

Τρεις γύροι αυξήσεων
Μετά τους τρεις γύρους ανακεφαλαιοποίησης από το 2013 ως σήμερα και τις ενέργειες εξυγίανσης που υλοποιήθηκαν, ανατράπηκαν ισορροπίες πολλών ετών. Τόσο η μετοχική σύνθεση των πιστωτικών ιδρυμάτων όσο και τα μερίδιά τους μεταβλήθηκαν δραστικά. Σε πρώτη φάση, μετά το PSI, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) με την παροχή στήριξης 25 δισ. ευρώ, απέκτησε το 85% περίπου των μετοχών των τραπεζών, με το management να παραμένει ωστόσο στον ιδιωτικό τομέα για τις Εθνική, Πειραιώς και Alpha Bank που πέτυχαν την ελάχιστη συμμετοχή ιδιωτών (τουλάχιστον 10%), όπως όριζε η νομοθεσία.

Ακολούθησε η δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση του συστήματος την άνοιξη του 2014, που καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από ιδιώτες, οι οποίοι αύξησαν το ποσοστό τους σε επίπεδα από 35% ως 65%, μειώνοντας τη συμμετοχή του Δημοσίου στον κλάδο στο 59% περίπου. Ακολούθησαν οι εκδόσεις μετοχών αυτής της χρονιάς, που εξαΰλωσαν το ποσοστό του ΤΧΣ στα επίπεδα του 25%.

Πλέον, η εγχώρια αγορά είναι δύο ταχυτήτων. Alpha Bank και Eurobank επιτυγχάνοντας στις τελευταίες αυξήσεις να αναπληρώσουν το σύνολο των ελλειμμάτων τους με ιδιωτικά κεφάλαια, επιτάχυναν σημαντικά την πορεία επανιδιωτικοποίησης, εξασφαλίζοντας ηπιότερες παρεμβάσεις συρρίκνωσής τους. Στον αντίποδα, η κρατική στήριξη που δέχθηκαν Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα τις αναγκάζει να εφαρμόσουν δραστικά σχέδια περικοπών, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, με πώληση περιουσιακών στοιχείων και περιστολή δαπανών.

Ανατροπές υπήρξαν και στα μερίδια αγοράς. Η Τράπεζα Πειραιώς με το μπαράζ συγχωνεύσεων ξεπέρασε την Εθνική Τράπεζα και από τέταρτος σε μέγεθος κατέστη ο μεγαλύτερος σε ενεργητικό όμιλος, ελέγχοντας το 30% των χορηγήσεων. Στη δεύτερη θέση πέρασε η Alpha Bank με μερίδιο 25%, ενώ Εθνική και Eurobank μοιράζονται την τέταρτη θέση με 21%.

Το τελευταίο κομμάτι για να συμπληρωθεί το παζλ της εγχώριας αγοράς σχετίζεται με την προσπάθεια της Attica Bank να αναπληρώσει το κεφαλαιακό της έλλειμμα.

Κεφάλαια €748 εκατ.
Η τράπεζα, σε αντίθεση με τους συστημικούς ομίλους που είχαν την ευχέρεια να καλύψουν κατ' ελάχιστον το βασικό σενάριο των stress tests, δεν έχει αυτή την πολυτέλεια. Θα πρέπει να βρει από τον ιδιωτικό τομέα το σύνολο των κεφαλαίων που της λείπουν, ήτοι 748 εκατ. ευρώ.


Πληροφορίες αναφέρουν πως το ΤΧΣ θα εισφέρει κεφάλαια μόνο για την εξυγίανση της Attica Bank και τη διάσωση του συνόλου των καταθέσεων και όχι για την ανακεφαλαιοποίησή της. Η Τράπεζα της Ελλάδος έδωσε παράταση ως και την ερχόμενη Παρασκευή για την ολοκλήρωση της έκδοσης. Τραπεζικοί κύκλοι σημειώνουν ότι έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να συγκεντρώσει τα κεφάλαια που αφορούν το βασικό σενάριο των stress tests, περίπου 580 εκατ. ευρώ και αναζητεί άλλα 200 εκατ. ευρώ. Στο παραπάνω ποσό περιλαμβάνεται και η συμμετοχή του βασικού της μετόχου, του ΤΣΜΕΔΕ, που μπορεί να επενδύσει ως 380 εκατ. ευρώ. Αν η προσπάθεια δεν ευοδωθεί, η Attica Bank θα σπάσει σε «καλή» και «κακή», με την πρώτη είτε να πωλείται άμεσα σε έναν από τους συστημικούς ομίλους ή να παραμένει αυτόνομη για πώληση στο άμεσο μέλλον και τη δεύτερη να τίθεται σε εκκαθάριση. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, ήδη δύο συστημικοί όμιλοι έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται για αυτό το ενδεχόμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου