Ο πόλεμος στα Falklands μεταξύ της Αργεντινής και του Ηνωμένου Βασιλείου ξεκίνησε ουσιαστικά στις 19 Μαρτίου 1982 με την παρουσία ενός Αργεντίνου επιχειρηματία σιδηρομεταλλεύματος (scrap) στην περιοχή...
Σωτήρης Καμενόπουλος
Υποψήφιος Διδάκτωρ Πολυτεχνείου Κρήτης
Στις 2 Απριλίου 1982 η Αργεντινή εισβάλλει στα Falklands. Στις 7 Απριλίου 1982 η τότε κυβέρνηση της Αργεντινής ανακήρυξε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) 200 Ναυτικών Μιλίων. Μέσα σε λίγες ημέρες η κρίση μεταβλήθηκε σε πόλεμο για...
τη διεκδίκηση κάποιων άγνωστων-ασήμαντων νήσων στη μέση του πουθενά. Ο πόλεμος έληξε στις 14 Ιουνίου 1982 με την παράδοση της Αργεντινής.
Το Ηνωμένο Βασίλειο στην περίπτωση των Falklands δεν επικαλέσθηκε το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ παρά το γεγονός πως μία χώρα εκτός ΝΑΤΟ επιτέθηκε σε χώρα του ΝΑΤΟ. Ο πόλεμος των Falklands ήταν ένας πόλεμος για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της περιοχής (resource war). Οι διαμάχες για την περιοχή των Falklands δεν έχουν ακόμη παρέλθει ακόμη και στις μέρες μας. Στον πόλεμο των Falklands οι έννοιες της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας έπαιξαν ρόλο με βαθύτερο διακύβευμα τα υποθαλάσσια κοιτάσματα πετρελαίου και την αλιεία της περιοχής.
Υπάρχουν όμοιες συνθήκες της περίπτωσης των Falklands με τις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες στην περιοχή μας; Εξαρτάται από την πλευρά ποιανού παίκτη βλέπει κανείς το συγκεκριμένο παίγνιο.
Από την πλευρά της τότε στρατιωτικής κυβέρνησης της Αργεντινής που βρισκόταν υπό οικονομική-κοινωνική κατάρρευση ή από την πλευρά της Βρετανίας στην οποία μόλις είχε αναρριχηθεί στην εξουσία η πανίσχυρη Θάτσερ; Με λίγα λόγια, εξαρτάται επίσης και από τις πολιτικές-οικονομικές συνθήκες που είχαν διαμορφωθεί τότε στο εσωτερικό των δύο χωρών.
Μετά από 33 χρόνια θα πρέπει να είμαστε υποψιασμένοι και προσεκτικοί. Το ερώτημα είναι αν θα διδαχθούμε από τα μαθήματα της Ιστορίας. Αν μη τί άλλο, από Ιστορία οι Έλληνες γνωρίζουμε. Η ιστορία παραθέτει τα ποιοτικά δεδομένα του παρελθόντος για την εκτίμηση κινδύνων του μέλλοντος. Γι’ αυτό ακριβώς, στη Θεωρία Παιγνίων για τη χάραξη της στρατηγικής, έχει μεγάλη σημασία να κοιτούν οι παίκτες μπροστά έχοντας πάντα το νου τους στο παρελθόν (“Look ahead and reason back”).
Η κατάσταση στην περιοχή μας είναι ακόμη υπό διαμόρφωση και ευμετάβλητη. Αυτές οι συνθήκες αλλάζουν ραγδαία από τη μια στιγμή στην άλλη καθώς δεν έχουν ακόμη λάβει την τελική τους μορφή. Το εκκρεμές ακόμη δεν έχει ισορροπήσει στο σημείο ισορροπίας (equilibrium) του παιγνίου.
Το παίγνιο στα Falklands ίσως εμπεριέχει (ίσως όχι) κάποιες ιδιάζουσες/εγγενείς συνθήκες προσομοίωσης καταστάσεων-ασκήσεων χάραξης στρατηγικής. Σε κάθε περίπτωση απαιτούνται ιδιαίτερη προσοχή και οι κατάλληλοι χειρισμοί στην κατάλληλη στιγμή (“Choose your battles”) σε συνδυασμό με συνέργειες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου