Το χρόνιο έλλειμμα ορθολογισμού και η απουσία σοβαρού πολιτικού λόγου είναι δυστυχώς δύο από τα κύρια συμπτώματα της πολιτικής νοσηρότητας των καιρών μας...
ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ
Εκτρωματική παραφυάδα που προσπαθεί να καλύψει τις προαναφερθείσες παθογένειες είναι και οι επικοινωνιακές φανφάρες που εκτοξεύονται συχνά πυκνά από τους βασικούς παίκτες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Πιστός λοιπόν σε αυτήν την πρακτική, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνος Καμμένος, με μία κίνηση πρόσκαιρου...
επικοινωνιακού εντυπωσιασμού, μιας και δεν είχε κάτι άλλο σοβαρό να μας πει, μας αποκάλυψε χριστουγεννιάτικα σε μία… «χαριτωμένη» συνέντευξη, τα… σχέδια του για θεσμοθέτηση υποχρεωτικής στράτευσης των γυναικών που θα διεκδικούν θέση στα Σώματα Ασφαλείας και στο Λιμενικό Σώμα και προαιρετική στράτευση για όλες τις υπόλοιπες, με «κερασάκι στην τούρτα» τη δημιουργία στρατιωτικών λυκείων.
Το ασαφές εθνολαϊκίστικο επίχρισμα που δόθηκε από τον κ. Καμμένο και το περιβάλλον του, αλλά και η παντελής απουσία σοβαρής επιχειρηματολογίας, δημιούργησαν στους γνωρίζοντες πολλά ερωτηματικά για το ποια προβλήματα των Ενόπλων Δυνάμεων θα επέλυε ουσιαστικά αυτή η δομική αλλαγή.
Δυστυχέστατα στις «χωρίς επιχειρήματα» οραματικές αποκαλύψεις Καμμένου τα κόμματα της αντιπολιτεύσεως απάντησαν με ένα θολό και συγκεχυμένο λόγο. Θα μου πει βέβαια κάποιος ότι στην Ελλάδα έτσι γίνεται, στην μπαρουφολογία απαντούμε με… μπαρουφολογία. Οι προσωπικές επιθέσεις στον κ. Καμμένο, οι γενικολογίες και τα λεκτικά κλισέ, εκτός από τους κομματικούς χειροκροτητές που χάρηκαν για την «κατατρόπωση» του Καμμένου δεν μπορούν να πείσουν ότι αποτελούν σοβαρή αντιπολιτευτική θέση, όταν μάλιστα τα κόμματα αυτά επαγγέλλονται τη σοβαρότητα!
Θα περιμέναμε με νηφάλιο και επεξεργασμένο τρόπο να ερωτηθεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας από τα πολιτικά κόμματα:
* Ποια προβλήματα των Ενόπλων Δυνάμεων επιχειρεί να επιλύσει.
* Αν υπάρχει κάποια μελέτη και αν ναι, από ποιους έχει εκπονηθεί ή απλά ήταν μία… «έμπνευση» της στιγμής σαν αυτές που συχνά... έχει ο κ. Καμμένος.
* Αν μπορεί η μελέτη αυτή (σιγά να μην υπάρχει) να δοθεί στη δημοσιότητα.
Ποιες είναι οι απόψεις της Στρατιωτικής Ηγεσίας, μιας και σε θεσμικό επίπεδο έχουν ήδη τοποθετηθεί οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων των Κλάδων.
Ποιες είναι οι απόψεις της Στρατιωτικής Ηγεσίας, μιας και σε θεσμικό επίπεδο έχουν ήδη τοποθετηθεί οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων των Κλάδων.
* Όταν όμως απουσιάζει από την πολιτική ατζέντα η Άμυνα ως βασικό θέμα, είναι επόμενο στην αβάσταχτη ελαφρότητα να απαντάς με αβάσταχτη ελαφρότητα. Όταν δεν υπάρχουν επεξεργασμένες θέσεις από σοβαρούς επαγγελματίες και οι αρχηγοί και… αρχηγίσκοι ψάχνονται τη δεδομένη στιγμή και αυτοσχεδιάζουν εκτιμώντας ότι αρκεί ένα κρεσέντο ψευτοπροοδευτικότητας για να μπει στη θέση του ο κ. Καμμένος, το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να τον ενισχύουν.
Ας έλθουμε τώρα και στην ουσία των εξαγγελιών (όση βέβαια μπορεί να υπάρχει) και ας πάρουμε πρώτα απ’ όλα τη στράτευση των γυναικών. Εάν ο πολιτικός προϊστάμενος των Ενόπλων Δυνάμεων νομίζει ότι με αυτό τον τρόπο θα επιλύσει το σοβαρότατο πρόβλημα στελέχωσης των μονάδων μας, θα ήταν καλύτερα να ανατρέξει στις μελέτες που ήδη υπάρχουν στα Επιτελεία και κάνουν συγκροτημένες προτάσεις για βραχυπρόθεσμη αλλά και σε βάθος χρόνου επίλυση της τραγικά μειωμένης στελέχωσης. Γιατί άραγε αυτές οι μελέτες δεν εμπεριέχουν προτάσεις σαν αυτές που εμπνεύσθηκε ο κ. Καμμένος;
Για τον λόγο αυτό εκτιμούμε πως ο,τι είπε ο κ. υπουργός, βασίζεται σε έμπνευση δική του ή κάποιου από τους «υψηλού επιπέδου επαγγελματικής κατάρτισης» συμβούλους του και όχι τους θεσμικούς του που είναι οι Αρχηγοί των Επιτελείων.
Σε ο,τι αφορά στη δημιουργία στρατιωτικών λυκείων, από πού να αρχίσουμε και από πού να τελειώσουμε! Το πιο σημαντικό που έχουμε να πούμε είναι ότι η υφιστάμενη εκπαίδευση η οποία παρέχεται στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα αλλά και στις Ανώτερες Σχολές Μονίμων Υπαξιωματικών είναι από πολύ καλή έως άριστη. Το δε σύστημα εισαγωγής μέσω των πανελληνίων εξετάσεων, εκτός του ότι είναι το πλέον διαφανές και αμερόληπτο, επιτρέπει και «προσκαλεί» τους αρίστους να φοιτήσουν σε αυτά. Κάθε προσπάθεια αλλαγής του συστήματος εισαγωγής στα AΣΕΙ είναι εκ του πονηρού, θα αφήσει περιθώρια για επεμβάσεις υπέρ «ημετέρων» και οπωσδήποτε θα υποβαθμίσει το μέσο επίπεδο των σπουδαστών.
Στο επιχείρημα ότι και στις ΗΠΑ υπάρχουν... στρατιωτικά λύκεια θα απαντούσαμε ότι αυτό δεν μπορεί να σταθεί λόγω του μικρού συγκριτικά μεγέθους των Ενόπλων μας Δυνάμεων και αφετέρου λόγω των εκπαιδευτικών δομών, ενώ αποκόπτεται ο νέος σε περίοδο που ακόμα «πλάθεται» από την ενιαία εκπαίδευση και μέχρι ένα βαθμό και από την κοινωνία. Η Τουρκία, για την οποία έγινε αναφορά, ίσως να χρειάζεται στελέχη στις ΕΔ με μεσσιανική αντίληψη του ρόλου τους.
Συμπερασματικά, θα λέγαμε ότι δεν πιστεύουμε ότι μπορεί να υπάρχει οποιαδήποτε προοπτική στη συγκεκριμένη «έμπνευση» Καμμένου και εκτιμάται ότι δεν ήταν τίποτα άλλο παρά το γνωστό... «λέμε και καμία εξυπνάδα για να περνάει η ώρα». Με αφορμή όμως αυτό το... πυροτέχνημα φάνηκε και η «γύμνια» των κομμάτων της αντιπολίτευσης και το πασιφανές έλλειμμα συγκροτημένων θέσεων σε όλο το φάσμα των θεμάτων που αφορούν την Εθνική μας Άμυνα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου