Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015

Ενώπιον ενός καλά μελετημένου εκβιασμού και όσοι τον αποδέχονται, είναι συνεργοί στον εκβιασμό της κοινωνίας.

Στις Βρυξέλλες υπάρχει ένα «κοινό μυστικό» για την Κύπρο. Αξιωματούχοι στην κορυφή της ΕΕ και αρμόδιοι για θέματα Τουρκίας, όπως την εισηγήτρια της έκθεσης για τις τουρκικές ενταξιακές ευρωβουλευτίνα Κ. Πίρι, επιμένουν δημόσια και άλλοι ιδιωτικά, σε επικείμενη «διευθέτηση» στο Κυπριακό εντός μηνών...
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης (Α) κατά τη διάρκεια δηλώσεων μετά τις συνομιλίες για το Κυπριακό με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, στη Λευκωσία, την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
του ΚΩΣΤΑ ΜΑΥΡΙΔΗ
Και θεωρούν πως παραμένουν ανοιχτά κυρίως διαδικαστικές πτυχές π.χ. πως/πότε θα ανακοινωθεί η συμφωνία, ο χρονικός ορίζοντας για δημοψηφίσματα. Πάντως, η πληροφόρηση όλων (!) συγκλίνει σε...
ολοκλήρωση εντός μερικών μηνών. Η πληροφόρηση τους είναι προφανώς από πηγές με γνώση της πραγματικότητας και δεν μπορεί να έπαθαν ταυτοχρόνως φαντασιοπληξία.

Την εξαγγελία μιας επιτυχίας επιζητούν πολλοί εντός ΕΕ και η Κύπρος … προσφέρεται. Το προσφυγικό ρεύμα μέσω Τουρκίας γίνεται πρόβλημα της Γερμανίας που δίνει ανταλλάγματα στην Τουρκία με την προσδοκία κινήσεων που θα αξιοποιήσει εντός Γερμανίας πολιτικά η Μέρκελ. Πέραν όμως από πρόσκαιρα πολιτικά παιγνίδια, υπάρχουν στρατηγικής σημασίας λόγοι που ωθούν κλείσιμο του Κυπριακού. Μια «συνεργάσιμη» ηγεσία στην Κύπρο καθιστά τους σχεδιασμούς για την όποια «λύση» στην Κύπρο εφικτή τώρα, ώστε να λυθεί το … Τουρκικό πρόβλημα της Ευρώπης. Επιπλέον, με τη «λύση», ο αγωγός μέσω Τουρκίας θα τεθεί ως η μοναδική επιλογή και ανεξάρτητα αν καταρρεύσει η «λύση»  στο …μήνα, η ΕΕ αποκτά πρόσβαση στα ενεργειακά αποθέματα της Αν. Μεσογείου και αυτό παγιώνεται.
Επίσης, παρακάμπτοντας την Κύπρο με «λύση», ανοίγει διάπλατα ο δρόμος των ενταξιακών της Τουρκίας στον οποίο όμως χτίστηκε η πολιτική εκ μέρους Ελλάδας και Κύπρου 20 χρονών. Αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής αυτής υπήρξε η ετοιμότητα της εκάστοτε Κυπριακής Κυβέρνησης για πρόταξη βέτο  εφόσον η Τουρκία δεν προσαρμοζόταν. Αφού η προσαρμογή  δοκιμάστηκε και απέτυχε, αντί για βέτο, οδηγούμαστε σε κλείσιμο στο Κυπριακό για να βοηθηθεί η Τουρκία. Η Τουρκία του Ερντογάν όπου βρίσκονται οι περισσότεροι φυλακισμένοι δημοσιογράφοι καθώς ονειρεύεται την οθωμανική αυτοκρατορία και βρίσκεται σε σύγκρουση με όλους γύρω του. Σε τέτοιο περιβάλλον, την επόμενη μέρα της «λύσης», θα έχει αντικατασταθεί το διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος από δύο συνιστώντα και συγκυρίαρχα κρατίδια. Η δε Κύπρος χωρίς μοχλό πίεσης θα έχει τον Ερντογάν πλέον κύριο παίκτη στην Αν. Μεσόγειο με την Κυπριακή Δημοκρατία ανύπαρκτη.
Αυτή η κυβέρνηση δεσμεύτηκε (!) ότι θα ενημερώνει την κοινωνία για κάθε βήμα στις συνομιλίες για το Κυπριακό. Άλλωστε, μόνο μια ξεκάθαρα αποδεκτή λύση σαφώς βελτιωμένη από το Σχ. Ανάν κανονικά θα τεθεί σε δημοψήφισμα. Μόνο αν το Προεδρικό ενημερώνει την κοινωνία για όσα συμφωνεί, θα γνωρίζει κατά πόσο  είναι αποδεκτά. Αυτή η αντανάκλαση έπρεπε να ήταν ζητούμενο για το Προεδρικό, αλλά επικρατεί σκόπιμη συσκότιση με μια μόνο εύλογη εξήγηση. Μια εύλογη εξήγηση που συνδέοντας την με το «κοινό μυστικό» των Βρυξελλών για την Κύπρο, δημιουργεί ένα τεράστιο ζήτημα πολιτικής ηθικής. Η δημοσιοποίηση των συμφωνηθέντων θα προκαλούσε αντιδράσεις και αιτιολογημένη κριτική εφόσον θα φανερώνονταν πόσο εκτός γραμμής βρίσκεται ο Πρόεδρος σε σχέση με όσα συμφώνησε. Αντί τούτου, ακολουθείται μια άλλη τακτική.
Τα συμφωνηθέντα θα αποκαλυφθούν στο τέλος, όταν η κυπριακή κοινωνία θα τεθεί μπροστά στο δίλημμα, είτε να αποδεχτεί όσα συμφώνησε ο Ν. Αναστασιάδης με τον Ακκιντζί, είτε να τα  απορρίψει. Αλλά, η συμφωνημένη τότε «λύση» τους θα τεθεί ενώπιον της κοινωνίας στο τελικό στάδιο και μια απόρριψη της θα συνεπάγεται ένα ωμό εκβιασμό: τυχόν απόρριψη της θα εξυπακούει αναγνώριση οντότητας στα κατεχόμενα με αναβάθμιση του ψευδοκράτους.
Ήδη αυτό ξεκίνησε. Το Προεδρικό χρησιμοποίησε ως τώρα πολλά μέσα για να «πωλήσει» την λύση, από τον έλεγχο μεγάλου μέρους της ενημέρωσης των πολιτών μέσω των ΜΜΕ μέχρι τις προβλέψεις του ΚΕΒΕ και του PRIO για να γίνουμε όλοι πλούσιοι. Τώρα θα έχουμε τον πρωτοφανή εκβιασμό, προς τον οποίο ο ίδιος ο Πρόεδρος χειραγωγεί εκ των πραγμάτων την κοινωνία. Όσοι συνειδητά ή παθητικά ανέχονται αυτό τον σχεδιασμό, είναι συνεργοί στον εκβιασμό της κοινωνίας. 
Κώστας Μαυρίδης- Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D) –  costas.mavrides@europarl.europa.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου