Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

ΣΦΑΛΙΑΡΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ - Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΧΕΙ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ

Oι ΗΠΑ κάνουν περίπου τα πάντα για να στεριώσει ο ''λευκός γάμος'' Τουρκίας - Ισραήλ, όμως οι σχέσεις  Άγκυρας και Ιερουσαλήμ παραμένουν σε ένταση, για διάφορους λόγους... 

Η εκατέρωθεν καχυποψία τροφοδοτείται αδιάλειπτα, και μάλλον οι Ισραηλινοί θα πρέπει να ενσκήψουν βαθύτερα στο τι εστί Τούρκος και πως συμπεριφέρεται. Η σχεδιαζόμενη επίσκεψη του Ταίπ Ερντογάν στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ανεμένεται βεβαίως νέα επίδειξη αυτοκρατορικής αλαζονείας, δικαιώνει όσους μέσα στο Ισραήλ δείχνουν να ''πιάνουν το νόημα''. Μια αλαζονεία που εκδηλώθηκε ήδη, αφού η Τουρκία απέρριψε δημόσια έκκληση της αμερικανικής κυβέρνησης για αναβολή του ταξιδιού αυτού. Ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρρυ, προειδοποίησε ότι... 


Η σχεδιαζόμενη επίσκεψη Ερντογάν θα μπορούσε να υπονομεύσει τις πρόσφατες προσπάθειες για επανεκκίνηση των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Κέρρυ «...η αίσθησή μας είναι ότι θα είναι καλύτερα ο Ερντογάν να περιμένει τις κατάλληλες συνθήκες. Νομίζω ότι το σκέφτεται. Εάν χρειαστεί, θα έχουμε περαιτέρω συζητήσεις σχετικά με το θέμα αυτό όταν έρθει στην Ουάσιγκτον». Πως αντέδρασαν οι Τούρκοι; Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Μπουλέτ Αρίντς όχι απλά απέρριψε το αίτημα του Κέρρυ, αλλά είπε πως η χώρα του θεωρεί την ενέργεια των ΗΠΑ διπλωματικά απαράδεκτη και ότι ο ίδιος θέλει να μάθει ο κόσμος πως η Τουρκία έχει την δύναμη να κάνει ότι επιθυμεί!

Η διαμάχη που έχει ξεσπάσει για την ενδεχόμενη επίσκεψη στη Γάζα, μπορεί να επισκιάσει την προγραμματισμένη επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Ουάσιγκτον που αναμένεται στις αρχές Μαΐου. Το θέμα αυτό είναι πιθανό να είναι στην ατζέντα των συζητήσεων, ανέφερε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.
Ο Σεμίρ Ιντίζ, αρθρογράφος της τουρκικής εφημερίδας «Ταράφ» υποστηρίζει ότι η επίσκεψη του κ. Ερτνογάν στη Γάζα είναι μια ενέργεια που προωθείται για εσωτερικούς λόγους στην Τουρκία. Όπως τονίζει, «...είναι θέμα εσωτερικής πολιτικής και έχει να κάνει με την εικόνα του Ερντογάν στους ισλαμιστές υποστηρικτές του. Πρέπει να δείξει στην κοινή γνώμη της Τουρκίας ότι τηρεί τις υποσχέσεις του και η επίσκεψη στη Γάζα είναι ένας τρόπος να το κάνει».

Οι διπλωματικές πιέσεις των ΗΠΑ στον Ερντογάν αναμένεται να ενταθούν. Οι ΗΠΑ έχουν τη δικιά τους ατζέντα και το δικό τους πλάνο, όπου προέχει να χτυπηθούν Συρία και Ιράν. Και θα κάνουν τα πάντα για να διασφαλίσουν ότι δεν θα διαταραχθεί το «συμμαχικό» κλίμα. Ωστόσο, η ένταση που διατηρείται δοκιμάζει τις σχέσεις μεταξύ των χωρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου