Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΕΝΟΣ ΠΡΟΔΟΤΗ ΑΝΟΙΓΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΟΝ ΑΣΚΟ ΤΟΥ ΑΙΟΛΟΥ

Με αφορμή τη δεινή οικονομική θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα ξένα μέσα ενημέρωσης συνεχίζουν να υποδεικνύουν ενδεχόμενες λύσεις... 

Το ‘Economist’ συνεχίζει στο ρυθμό που ξεκίνησε εδώ και κάποιους μήνες, προπαγανδίζοντας υπέρ μιας τουρκογενούς λύσης στα προβλήματα της Κύπρου. Ξεχωρίζοντας το φυσικό αέριο και τον τουρισμό ως δύο υποσχόμενες πηγές εσόδων, ο συντάκτης επαναλαμβάνει ότι ο φθηνότερος τρόπος να εξαγάγουμε το φυσικό μας αέριο είναι μέσω ενός τουρκικού αγωγού, κάτι που θα συμβάλει στην «επανένωση». Επίσης, κάνει αναφορά στην απόρριψη του σχεδίου Ανάν και... 


Την έκτοτε ενίσχυση της τουρκικής οικονομίας. Το άρθρο ονομάζει την Κυπριακή Δημοκρατία «ελεγχόμενο από τους Ε/κ νότο», ενώ το ψευδοκράτος ως «ελεγχόμενο από τους Τ/κ βορρά».

Επιπρόσθετα, ο αρθρογράφος εκθειάζει τον Νίκο Αναστασιάδη για την υποστήριξη του σχεδίου Ανάν και θεωρεί ότι με τη διπλωματική του ευελιξία θα επιτευχθεί μια λύση στα πλαίσια που τέθηκαν από το συγκεκριμένο σχέδιο. Τέλος, σημειώνει ότι η δύσκολη οικονομική κατάσταση της Δημοκρατίας και τα κοιτάσματα φυσικού αερίου αποτελούν σημαντικό κίνητρο για να ξεκινήσει μια νέα προσπάθεια λύσης του Κυπριακού.

Το ανανικό παρελθόν του Αναστασιάδη δεν μπορεί να αποκρυβεί. Για όσους θεωρούν ότι όσα έγιναν το 2004 είναι μια μακρινή ανάμνηση, οι προσδοκίες των ξένων έρχονται να τους τα θυμίσουν. Γιατί εμείς δεν πρόκειται να ξεχάσουμε την προδοτική στάση του νυν Προέδρου. Όχι άδικα, η ευάλωτη κατάσταση στην οποία μας περιήγαγε η κομματοκρατία θα αποτελέσει ισχυρό άλλοθι στις προσπάθειες για γρήγορο κλείσιμο του Κυπριακού, στη βάση του σχεδίου Ανάν, ήτοι μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Θεωρούμε πως η συμμετοχή μας σε συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού αυτή την περίοδο θα ήταν ό,τι χειρότερο, καθώς εύκολα η ηγεσία μας μπορεί να αποδεκτεί μια καταστροφική λύση (τα γεγονότα του Eurogroup της 15ης Μαρτίου είναι πιο πρόσφατα από το 2004). 

Καλούμε τους συμπατριώτες μας να είναι σε εγρήγορση, ούτως ώστε να αποτρέψουμε κάθε προσπάθεια (περαιτέρω) ξεπουλήματος του τόπου. Γιατί αν είναι να υπάρξει αντίσταση, αυτή θα προέλθει (ξανά) από τους  πολίτες όχι από τους εξωνημένους πολιτικούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου