Τρίτη 21 Μαΐου 2013

ΔΕΝ ΨΑΧΝΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ - ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΣΟΥ ΞΕΠΟΥΛΟΥΝ

Φοβερή επιτυχία! Από 14 δισ. ευρώ οφειλές έχουμε εισπράξει μόλις 688,5 εκατ. ευρώ... 

Το ποσοστό είσπραξης οφειλών, ακόμα και αυτών που έχουν επιδικασθεί από τα διοικητικά δικαστήρια, παραμένει σε χαμηλά επίπεδα... Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται τα τελευταία χρόνια μέσω των αλλαγών στη φορολογική νομοθεσία, το ποσοστό είσπραξης των προστίμων που έχουν τελεσιδικήσει στα δικαστήρια ανέρχεται μόλις στο 4,9% επί των επιδικασθέντων! Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών το επιδικασθέν ποσό από τις φορολογικές υποθέσεις ανέρχεται στα 14 δισ. ευρώ ή διαφορετικά αντιστοιχεί στο 7,2% του ΑΕΠ. Όπως αναφέρει η Καθημερινή, το ποσό αυτό... 


Αφορά φορολογικά πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τον ελεγκτικό μηχανισμό και τα οποία αμφισβητήθηκαν από τους ελεγχθέντες και κατέληξαν στις αίθουσες των δικαστηρίων. Ωστόσο, ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός, λόγω της καθυστέρησης αναδιάρθρωσης του, αλλά και της απουσίας ηλεκτρονικών εφαρμογών, έχει καταφέρει να εισπράξει μόλις 688,5 εκατ. ευρώ η το 4,91% του συνόλου. Βέβαια, στα 14 δισ. ευρώ συμπεριλαμβάνεται και το πρόστιμο ύψους 4,8 δισ. ευρώ που επιδικάσθηκε στην εταιρεία Ακρόπολις Χρηματιστηριακή, από την οποία δεν έχει εισπραχθεί ούτε το 10% της προβεβαίωσης κατά την άσκηση της προσφυγής. 

Τα ανωτέρω στοιχεία δημοσιοποιήθηκαν στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών για τα επιδικασθέντα ποσά φορολογικών εσόδων και τα εισπραχθέντα μέχρι στιγμής έσοδα από το Δημόσιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις ανέρχονται σε 117.382 . Το αντίστοιχο περυσινό διάστημα οι εκκρεμείς υποθέσεις ανέρχονταν στις 180.935.  

Στόχος η μείωση των δικαστικών προσφυγών 
Στόχος του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα και με το μνημόνιο είναι να μειωθούν κατά 80% οι εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις μέχρι το τέλος του έτους. Ο μνημονιακός αυτός στόχος, όπως γίνεται αντιληπτό, είναι αδύνατον να επιτευχθεί. Στελέχη της γενικής γραμματείας δημοσίων εσόδων υποστηρίζουν ότι με το νέο σύστημα Διοικητικής επίλυσης φορολογικών διαφορών που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Αυγούστου 2013 θα μειωθούν σημαντικά οι προσφυγές στα δικαστήρια. Από την 1η Αυγούστου οι φορολογούμενοι που αμφισβητούν την καταλογιστική πράξη φόρου, δασμού, προστίμου κ.ά. που έχει εκδοθεί εις βάρος του από τη φορολογική Αρχή, οφείλουν να υποβάλουν προσφυγή με αίτημα την επανεξέταση της πράξης από την Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Η αίτηση θα υποβάλλεται στην Εφορία, στο Τελωνείο ή στη φορολογική Αρχή (ΣΔΟΕ) που εξέδωσε την πράξη και θα αναφέρει τους λόγους στους οποίους ο φορολογούμενος βασίζει το αίτημά του. Η αίτηση πρέπει να υποβάλλεται από τον φορολογούμενο εντός 30 ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης της πράξης σε αυτόν. Η φορολογική Αρχή θα αποστέλλει ακολούθως εντός 7 ημερών την ενδικοφανή προσφυγή του φορολογούμενου συνοδευόμενη από σχετικά έγγραφα και τις απόψεις της στην Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, προκειμένου να αποφανθεί επί της υπόθεσης.  

Η κυβέρνηση θα παρουσιάσει τον νέο μηχανισμό ως «απάντηση» στις επικρίσεις που δέχεται από την τρόικα για την αδυναμία πάταξης της φοροδιαφυγής και διαφθοράς... 

Φορολογικούς ελέγχους «made in USA» για όλους τους φορολογουμένους και νέου τύπου τεκμήρια για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων επιστρατεύει το υπουργείο Οικονομικών στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής. Το οικονομικό επιτελείο ενεργοποιεί νέο μηχανισμό για να συλλάβει όσους φοροδιαφεύγουν, «ξεπλένουν» «μαύρο χρήμα» ή αποκρύπτουν εισοδήματα, σε μια περίοδο που μισθωτοί και συνταξιούχοι έχουν «γονατίσει» από τις απανωτές μειώσεις στις αποδοχές τους. Σε πολιτικό επίπεδο, η κυβέρνηση θα παρουσιάσει τον νέο μηχανισμό ως «απάντηση» στις επικρίσεις που δέχεται συνεχώς από την τρόικα για την αδυναμία πάταξης της πρωτοφανούς φοροδιαφυγής και διαφθοράς που επικρατεί στη χώρα. Με τις υπουργικές αποφάσεις καθιερώνονται έμμεσες μέθοδοι τεκμαρτού προσδιορισμού των φορολογητέων εισοδημάτων για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις. Οι νέες τεχνικές θα βασίζονται στην παρακολούθηση των κινήσεων των τραπεζικών λογαριασμών των ελεγχόμενων, στο είδος, το χρόνο και την έδρα του επαγγέλματος, στα λειτουργικά έξοδα, τα έξοδα μισθοδοσίας τη ταμειακή ρευστότητα, στις δαπάνες διαβίωσης των επαγγελματιών, καθώς και στην ακίνητη και κινητή περιουσιακή τους κατάσταση.  

Μητρώο Τραπεζικών Λογαριασμών 
Στο πλαίσιο των νέων αυτών ελεγκτικών διαδικασιών θα προβλέπεται η δυνατότητα άμεσης άρσης του τραπεζικού απορρήτου ενώπιον των φορολογικών αρχών και το δικαίωμα των αρμοδίων υπαλλήλων να ελέγχουν εξονυχιστικά τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών των φορολογουμένων. Η εφορία θα προσδιορίζει το συνολικό φορολογητέο εισόδημα και θα επιβάλλει τεκμαρτό φόρο ανεξάρτητα από τα δεδομένα που έχει εμφανίσει ο φορολογούμενος στις φορολογικές του δηλώσεις. Μάλιστα θα συντάσσεται νέο εκκαθαριστικό σημείωμα με το πρόσθετο φόρο και οι ελεγκτικές αρχές θα ειδοποιούν τον υπόχρεο για την καταβολή του φόρου ή σε περίπτωση ένστασής του να αποδείξει ότι τα πραγματικά του εισοδήματα είναι χαμηλότερα από αυτά που προσδιόρισε η εφορία. Βασικό κορμό θα αποτελέσει η δημιουργία Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών, και θα προβλέπεται νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τη Λογιστική Τυποποίηση και Έλεγχο που θα κατατεθεί έως την Πέμπτη στη Βουλή. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα στα «Νέα», είναι πλέον θέμα χρόνου οι φορολογικές αρχές να γνωρίζουν με το πάτημα ενός κουμπιού και μόνο το ύψος και τις κινήσεις των καταθέσεων όλων, ελεύθερων επαγγελματιών, μισθωτών συνταξιούχων, χωρίς να απαιτείται δικαστική εντολή ή άλλες ειδικές διαδικασίες. Έπειτα από αίτημα των ελεγκτικών υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, οι τράπεζες θα είναι υποχρεωμένες μέσω της πλατφόρμας να κοινοποιούν σε καθορισμένο διάστημα τα στοιχεία καταθετών, που εμπλέκονται σε παράνομες δραστηριότητες. Για τους ύποπτους για φοροδιαφυγή το μητρώο θα ενημερώνεται καθημερινά, για όλους τους υπόλοιπους καταθέτες η ενημέρωση θα γίνεται μια φορά το χρόνο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου