Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

"ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ" ΕΞΑΜΒΛΩΜΑ - ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟ

Συνεχίστηκε και χτες η αντιπαράθεση ανάμεσα στα κόμματα της συγκυβέρνησης, αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ, για το νομοσχέδιο «ενάντια στον ρατσισμό και την ξενοφοβία», το οποίο βρίσκεται στη διαδικασία της νομοπαρασκευής από την αρμόδια κυβερνητική Επιτροπή...

Οι αντεγκλήσεις για το περιεχόμενο και το χρόνο συζήτησης του νομοσχεδίου στοχεύουν στο να ντυθεί με προοδευτικό μανδύα το αντιδραστικό νομοθέτημα, με το οποίο επιχειρείται να ποινικοποιηθούν η ιδεολογία, η πολιτική, η άποψη για ιστορικά γεγονότα που διαφοροποιείται, είναι αντίθετη στην κυρίαρχη άποψη της αστικής τάξης.

Το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει ανεπίσημα να αμφισβητεί την «αναγκαιότητα» της κατάθεσης του νομοσχεδίου, με στελέχη της ΝΔ να δηλώνουν ότι... 


«Είναι επαρκές το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο», ενώ την ίδια ώρα ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ επιμένουν να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή.
Ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, Π. Μπαλτάκος, σε ανακοίνωσή του υποστήριξε χτες ότι πρέπει να υπάρξουν «διευκρινίσεις» για να προχωρήσει η κατάθεση του νομοσχεδίου.
Οπως αναφέρει, στην προχτεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής (ΚΕΝΕ) της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης, παρουσία εκπροσώπων του υπουργείου Δικαιοσύνης, δεν αποφασίστηκε η κατάθεση του νομοσχεδίου, αφού, όπως είπε, «έγιναν παρατηρήσεις και ζητήθηκαν διευκρινίσεις καταρχήν ως προς τη νομική αναγκαιότητα κατάθεσης του νομοσχεδίου, σε σχέση με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο αλλά και ως προς τις επιμέρους διατάξεις του».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «η ΚΕΝΕ επιφυλάχθηκε να διατυπώσει τις απόψεις της με την έκδοση σχετικού πρακτικού, όταν ολοκληρωθεί η επεξεργασία του νομοσχεδίου».
 
Κατάθεση τώρα θέλουν ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Αλλες πηγές αναφέρουν ωστόσο ότι οι νομικοί που απαρτίζουν την ΚΕΝΕ, στη συνεδρίασή της αποφάνθηκαν ότι το νομοσχέδιο «δεν έχει συνταγματικά κωλύματα», αλλά «θα πρέπει να αποσαφηνιστούν και να διευκρινιστούν ορισμένοι σημαντικοί όροι που έχουν σχέση με την εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου (όπως οι όροι "μίσος", "γενοκτονία", "εθνότητα" κ.ά.)».
Η τοποθέτηση του Π. Μπαλτάκου, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, εκφράζει την πρόθεση της ΝΔ να «παγώσει» την κατάθεση του νομοσχεδίου, ενώ ήδη βουλευτές της έχουν δηλώσει ότι θα το καταψηφίσουν, με τον ισχυρισμό ότι «θίγει την ελευθερία του λόγου». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ε. Βενιζέλος, υποστήριξε ότι «η κατάθεση και ψήφιση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου συνιστά διεθνή υποχρέωση της Ελληνικής Δημοκρατίας και στοιχειώδες μέτρο αυτοπροστασίας του δημοκρατικού κράτους δικαίου».

Ζήτησε, επίσης, «οποιοδήποτε επιμέρους ζήτημα να αντιμετωπισθεί τάχιστα από τους ίδιους τους τρεις αρχηγούς». Σύμφωνα με στελέχη του ΠΑΣΟΚ, το θέμα θα τεθεί στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την επόμενη βδομάδα, όπου και θα υπάρξουν οι τελικές αποφάσεις. Την άμεση κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή ζήτησαν στελέχη της ΔΗΜΑΡ, καλώντας τη ΝΔ «να αφήσει τα διαδικαστικά τερτίπια». Τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ σημειώνουν ότι η προώθηση του νομοσχεδίου «έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τους Βενιζέλο και Κουβέλη» και αναφέρουν: «Να έρθει στη Βουλή και όποιος θέλει, ας το ψηφίσει».
Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεννηματά, χαρακτήρισε χτες «επικοινωνιακά τεχνάσματα» τις αντεγκλήσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και κάλεσε «τα κόμματα του συνταγματικού τόξου να προχωρήσουν στην ψήφιση του νομοσχεδίου». Να κατατεθεί άμεσα το νομοσχέδιο ζητάει και ο ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας «απαραίτητη και επιβεβλημένη τη θέσπιση και εφαρμογή ενός αυστηρού νομοθετικού πλαισίου», που, όπως ισχυρίζεται, «θα δρα απαγορευτικά στη ρατσιστική βία και θα βάζει τέλος στην ασυλία των εγκλημάτων εις βάρος των μεταναστών».
 
Τους δίνει άλλοθι ο ΣΥΡΙΖΑ
Ταυτόχρονα, στην ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «η ΝΔ, με προσωπική εντολή του κ. Σαμαρά, παγώνει το νομοσχέδιο (..) κλείνοντας με αυτόν τον τρόπο το μάτι στη Χρυσή Αυγή». Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ταχθεί ενάντια στο αντίστοιχο νομοσχέδιο που είχε φέρει το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, το 2011.
Απαντώντας στις επικρίσεις ότι τώρα είναι ένθερμος υποστηριχτής των ίδιων πάνω - κάτω ρυθμίσεων, ισχυρίζεται ότι υπάρχει «μια όχι και τόσο "μικρή λεπτομέρεια", που δεν είναι άλλη από την είσοδο της Χρυσής Αυγής στη Βουλή και την άνοδο της ρατσιστικής βίας».
Με τη στάση του δίνει άλλοθι στο αστικό σύστημα να αξιοποιήσει τη Χρυσή Αυγή για να χτυπήσει το κίνημα, με νόμους όπως αυτός που τώρα βρίσκεται στα σκαριά. Οπως έγινε και σε άλλες χώρες της ΕΕ, τέτοιοι νόμοι δεν στρέφονται ενάντια στις φασιστικές οργανώσεις, αλλά ενάντια στις ριζοσπαστικές δυνάμεις, καθώς αξιοποιούνται για να μπουν στο στόχαστρο η ιδεολογία και η δράση τους στο κίνημα.

Ο ίδιος ο Β. Μουλόπουλος, ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, που συζήτησε το αντίστοιχο νομοσχέδιο Παπαϊωάννου το 2011, έλεγε μεταξύ άλλων: «Η πρόταση να αντιμετωπίζεται ποινικά η άρνηση, ο εγκωμιασμός ή η εκμηδένιση των εγκλημάτων γενοκτονίας, των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, των εγκλημάτων πολέμου είναι ατελέσφορη και επικίνδυνη (...) Το νομοσχέδιο εγκυμονεί κινδύνους περιορισμού της ελευθερίας της έκφρασης και της διακίνησης ιδεών».
Και σε άλλο σημείο της ομιλίας του: «Το STOP στον αντισημιτισμό, στο ρατσισμό, στην ξενοφοβία, σε εγκλήματα πολέμου και στις γενοκτονίες, δεν περνάνε μέσα από ειδικούς και έκτακτους νόμους (...) Οι διατάξεις του ποινικού δικαίου είναι επαρκείς για να τιμωρήσουν τις συγκεκριμένες πράξεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου