Σάββατο 14 Απριλίου 2012

ΙΕΡΗ ΦΑΜΠΡΙΚΑ ΜΕ ΠΛΑΣΤΕΣ ΔΩΡΕΕΣ

Ιερείς χορηγούσαν πλαστές αποδείξεις για εικονικές δωρεές σε ιδιώτες και αυτοί τις προσκόμιζαν στην Εφορία για να γλιτώσουν φόρους, με αποτέλεσμα να προκληθεί ζημιά δεκάδων εκατομμυρίων στο Δημόσιο. 

Πλημμυρίδα εικονικών δωρεών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε εκκλησίες και μοναστήρια σε όλη τη χώρα με υψηλά φορολογικά κέρδη για τους επιτήδειους διαπιστώνουν οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τις αποκαλύψεις για τεράστιας έκτασης φοροδιαφυγή με πλαστές αποδείξεις που χορηγούσαν ιερείς της Πάτρας, της Λάρισας και των Φαρσάλων, οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ έχουν εντοπίσει εκατοντάδες νέες περιπτώσεις εικονικών δωρεών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στην Κεντρική Ελλάδα, την Πελοπόννησο και τη Θεσσαλονίκη.
Επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες και μισθωτοί προσκόμισαν στην Εφορία με τη φορολογική τους δήλωση αποδείξεις από ιερείς για μεγάλες δωρεές σε εκκλησίες προκειμένου να έχουν υψηλές φοροαπαλλαγές και έτσι να μειώσουν το ποσό του φόρου που πρέπει να καταβάλουν για το εισόδημά τους ή και να λάβουν μεγάλες επιστροφές φόρου...


Στέλεχος του ΣΔΟΕ κάνει λόγο για χιονοστιβάδα εικονικών δωρεών, επισημαίνοντας ότι «σε ορισμένες εκκλησίες ιερείς κυκλοφορούν με διπλότυπα αποδείξεων και κόβουν με το αζημίωτο αφειδώς παραστατικά για χρηματικές δωρεές χιλιάδων ευρώ σε πιστούς, οι οποίες δεν έγιναν ποτέ ή στην καλύτερη των περιπτώσεων τα αναγραφόμενα ποσά είναι πολλαπλάσια από τα πραγματικά».
Είναι χαρακτηριστικό ότι εκκλησία της Κεντρικής Ελλάδας εξέδωσε απόδειξη για δωρεά πιστού ύψους 20.000 ευρώ, ενώ έπειτα από τον έλεγχο αποκαλύφθηκε ότι ο φορολογούμενος είχε καταβάλει μόνο 300 ευρώ.
Σε άλλη περίπτωση απόδειξη για δωρεά 50.000 ευρώ αποδείχθηκε ότι ήταν παντελώς εικονική, καθώς ο φορολογούμενος δεν είχε καταβάλει ούτε ένα ευρώ. Την ίδια ώρα οι έλεγχοι έδειξαν ότι μεγάλο μέρος των δήθεν δωρεών δεν είχαν καν καταγραφεί στα βιβλία των ενοριών, ωστόσο κόπηκαν κανονικά βεβαιώσεις.
Η κομπίνα προσέφερε υψηλά φορολογικά κέρδη στους επιτήδειους, καθώς σύμφωνα με τη νομοθεσία τα ποσά των χρηματικών δωρεών προς ιερούς ναούς και μοναστήρια εντάσσονται στις φοροαπαλλαγές και εκπίπτουν από το εισόδημα ή τον φόρο.
Τα οφέλη ήταν μεγαλύτερα για όσους προσκόμισαν αποδείξεις δωρεών τα προηγούμενα χρόνια, καθώς το ποσό της δωρεάς εξέπιπτε ολόκληρο από το εισόδημα, πράγμα που σημαίνει ότι ο δωρητής είχε μείωση φόρου που έφθανε και στο 45% της δαπάνης.
«Ραβασάκια»
«Οσο και όπου ψάχνουμε ανά την επικράτεια ανακαλύπτουμε νέες κομπίνες με εικονικές δωρεές σε εκκλησίες και μοναστήρια» λένε παράγοντες του ΣΔΟΕ, επισημαίνοντας ότι αποστέλλονται βροχηδόν κλήσεις για τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις και καταβολή πρόσθετων φόρων και προστίμων από τους επιτήδειους.
Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τις απάτες με τις εικονικές δωρεές στην Πάτρα και τη Λάρισα, φέρνοντας στο φως νέα στοιχεία. Στην Πάτρα μεγάλες διαστάσεις λαμβάνει το οικονομικό σκάνδαλο με τις εικονικές δωρεές, καθώς στο κύκλωμα φέρονται μπλεγμένοι δεκάδες έμποροι, επιχειρηματίες, ιερείς και δικηγόροι.
Οι έλεγχοι της Εφορίας συνεχίζονται και ήδη έχουν αποσταλεί ενημερωτικές επιστολές σε πάνω από 60 εμπλεκόμενους για να προσέλθουν και να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις, καταβάλλοντας πρόσθετο φόρο και προσαυξήσεις για ανακριβή δήλωση εισοδήματος.
Στη Λάρισα πάνω από 45 άτομα φέρονται αναμεμειγμένα σε κύκλωμα που παρείχε βεβαιώσεις για εικονικές δωρεές επιχειρηματιών και βιομηχάνων σε εκκλησίες και μοναστήρια της περιοχής, με το ύψος της φοροδιαφυγής να ξεπερνά το 1.000.000 ευρώ. Ανάμεσά τους και ιερείς που παρείχαν αποδείξεις για μεγάλα ποσά εικονικών δωρεών, με δύο από αυτούς να έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.
Από τους ελέγχους του ΣΔΟΕ προέκυψαν βεβαιώσεις με ποσά πολλαπλάσια των πραγματικών, αλλά και αποδείξεις για ποσά που ουδέποτε καταβλήθηκαν. Είναι χαρακτηριστικό πως βρέθηκε δήλωση φόρου εισοδήματος επιχειρηματία που φέρεται να έχει κάνει δωρεά 40.000 ευρώ σε εκκλησία, αλλά το ποσό δεν βρέθηκε πουθενά.
Την ίδια ώρα, 35 άτομα είναι κατηγορούμενοι για τις ιερές μπίζνες που στήθηκαν γύρω από τη Μονή Αναστάσεως του Χριστού Εμμαούς που βρίσκεται έξω από τη Θεσσαλονίκη και οι οποίοι το τελευταίο διάστημα πέρασαν το κατώφλι του τρίτου Ειδικού Ανακριτή.
Στους κατηγορούμενους για την κομπίνα ύψους 11.500.000 ευρώ περιλαμβάνονται δύο πνευματικοί, μοναχοί της Μονής, δύο μοναχές, καθώς και τραπεζικοί, συμβολαιογράφοι και άλλοι. Οι βαριές κατηγορίες είναι κατά περίπτωση της απάτης, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές πράξεις και της υπεξαίρεσης σε βαθμό κακουργήματος.
Με την ίδια συνταγή
Καρμπόν απάτη σε σωματεία και ιδρύματα
Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ μπαίνουν και οι δωρεές σε Δημόσιο, αθλητικά σωματεία, μη κερδοσκοπικά και κοινωφελή ιδρύματα, νοσοκομεία, ΑΕΙ και άλλους φορείς και οργανισμούς, καθώς υπάρχουν υπόνοιες για κρούσματα φοροδιαφυγής με εικονικές αποδείξεις.
Ειδικότερα, οι έλεγχοι επεκτείνονται και στις χρηματικές δωρεές που εκπίπτουν από την Εφορία και αφορούν μεταξύ άλλων δωρεές στο Δημόσιο, στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στα ημεδαπά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, τα κρατικά και δημοτικά νοσηλευτικά ιδρύματα και τα νοσοκομεία που αποτελούν ΝΠΙΔ και επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, κοινωφελή ιδρύματα, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα σωματεία, ερευνητικούς και τεχνολογικούς φορείς και ερευνητικά κέντρα που αποτελούν ημεδαπά νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
Η μείωση
Με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς, το συνολικό ποσό των δωρεών και χορηγιών επί του οποίου υπολογίζεται η μείωση του φόρου δεν μπορεί να υπερβαίνει ποσοστό 10% του συνολικού εισοδήματος που φορολογείται.
Η μείωση ισχύει εφόσον τα ποσά των δωρεών και χορηγιών υπερβαίνουν συνολικά τα 100 ευρώ.
Το 10% του ποσού των δωρεών αυτών αφαιρείται από τον φόρο εισοδήματος. Αυτό σημαίνει ότι για δωρεά ύψους 5.000 ευρώ ο δωρητής θα έχει έκπτωση 500 ευρώ από τον φόρο που αναλογεί στο εισόδημα με την εκκαθάριση της φορολογικής του δήλωσης.
«Δώρα» και σε σωματεία
Εικονικές δωρεές και χορηγίες σε αθλητικά σωματεία και συλλόγους με υπερτιμολογήσεις, πλασματικά τιμολόγια και τραπεζικές καταθέσεις έχει εντοπίσει το ΣΔΟΕ. Σύμφωνα με τους ελεγκτές, το κύκλωμα λειτουργούσε με δύο τρόπους: Ο φορέας εξέδιδε στο όνομα του χορηγού τιμολόγιο με ποσό μεγαλύτερο από το πραγματικό. Ο «χορηγός» κατέθετε σε λογαριασμό το ποσό που αναγραφόταν στο τιμολόγιο και στη συνέχεια ο σύλλογος του επέστρεφε μέχρι και το 90% των χρημάτων που κατέβαλλε
Επεκτείνονται οι έλεγχοι
Ερευνες σε βάθος 5ετίας για την κομπίνα
Αναδρομικά σε βάθος πενταετίας επεκτείνονται οι έλεγχοι για τις δωρεές με μετρητά, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι η φάμπρικα με τις πλαστές αποδείξεις από ιερούς ναούς και μοναστήρια λειτουργεί εδώ και χρόνια.
Τη στιγμή μάλιστα που πριν το ψαλίδισμα της έκπτωσης για τις συγκεκριμένες δαπάνες αρχικά ήταν στο 40%, το κίνητρο για φοροδιαφυγή ήταν ισχυρό, καθώς τα ποσά των δωρεών αφαιρούνταν ολόκληρα από το εισόδημα του φορολογουμένου, με αποτέλεσμα να απολαμβάνει δραστική φορολογική ελάφρυνση.
Πάντως, υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών προτείνουν την πλήρη κατάργηση της φοροαπαλλαγής για δωρεές με μετρητά, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του συστήματος με τις αφορολόγητες δαπάνες.
Σύμφωνα με τους ίδιους, δεν υπάρχει κανένας λόγος και ειδικά σε αυτή τη συγκυρία το κράτος να επιδοτεί φορολογικά όσους προβαίνουν σε δωρεές χρηματικών ποσών. Θεωρούν ότι το ισχύον καθεστώς έχει πολλά κενά και «παράθυρα» και δίνει τη δυνατότητα σε επιτήδειους να απολαμβάνουν μεγάλες εκπτώσεις φόρου με τη χρήση εικονικών παραστατικών και αποδείξεων.
Κίνητρο για φοροδιαφυγή
Αν κάποιος με εισόδημα 80.000 ευρώ το 2008 είχε μαζί με τη φορολογική του δήλωση υποβάλει αποδείξεις για δωρεές ύψους 20.000 ευρώ, αυτόματα θα είχε μείωση φόρου της τάξης των 8.000 ευρώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου