Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

ΑΣ ΤΟΥΣ ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΣΤΟ ΠΕΥΚΟ ΤΟΥ ΓΕΡΑΜΑΝΗ

Παρακολουθώ με ενδιαφέρον την έκδοση του «Μικρού Ρωμηού» και νομίζω ότι πρέπει να σας αναφέρω κάτι που θα συμπληρώσει το κατατοπιστικό κείμενο για το Πεύκο του Γεραμάνη (φύλλο 1/2012).

του ΤΑΚΗ ΣΑΛΚΙΤΖΟΓΛΟΥ

Με το Πεύκο του Γεραμάνη συνδέεται και μια πραγματική ιστορία της παλιάς Αθήνας, που έδωσε αφορμή να καθιερωθεί μια παροιμιώδης φράση, που ακουγόταν μέχρι πριν από κάμποσα χρόνια. Κάποτε ένας Αθηναίος έμπορος, που χρωστούσε σε πολλούς δανειστές, έδωσε ραντεβού σε όλους μια συγκεκριμένη ημέρα και ώρα κάτω από το πεύκο του Γεραμάνη, υποσχόμενος σε έναν – έναν από αυτούς ξεχωριστά ότι θα τον εξοφλήσει.

Πράγματι προσήλθε ένας μεγάλος αριθμός δανειστών, που ήλπιζαν να πάρουν επιτέλους τα λεφτά τους. Μάταια όμως περίμεναν τον πονηρό χρεοφειλέτη, ο οποίος δεν εμφανίστηκε καθόλου, αλλά φρόντισε να εξαφανισθεί από την Αθήνα. Οι δανειστές, μετά από πολύωρη μάταιη αναμονή, έφυγαν αγανακτισμένοι και απελπισμένοι, όχι μόνο γιατί δεν εξοφλήθηκαν, αλλά γιατί είχαν γελοιοποιηθεί από τον οφειλέτη τους. Από τότε όταν κάποιος δανειστής ήλπιζε να εισπράξει τα χρήματά του από οφειλέτη αφερέγγυο, άκουγε τους φίλους του να τον πειράζουν και να του λένε:...


«Τρέξε να τα πάρεις από το πεύκο του Γεραμάνη! …».
Τη φράση αυτή την είχα ακούσει και εγώ προ πολλών ετών και είχα διαβάσει (δεν θυμάμαι όμως πού ακριβώς) το πραγματικό περιστατικό της ομαδικής κοροϊδίας των δανειστών από τον άφαντο και πτωχεύσαντα βεβαίως έμπορο της παλιάς Αθήνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου